|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Коалиция на гражданите
Жертви на „възродителния процес“: Прокуратурата трябва да разследва изпълнителите на насилствената асимилация 1984-1989 г. ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 30 Юни 2022 15:59

alt

 

Прокуратурата е длъжна да разследва изпълнителите на т. нар. възродителен процес в периода 1984-1989 г., които още са живи, и от които досега не е потърсена никаква наказателна отговорност.

Това поискаха днес общо 15 граждански организации на български граждани от турски произход, принудително изселени от комунистическия режим в Турция малко преди той да рухне.

Представителите им дадоха специална пресконференция в БТА, предизвикани от решението на Военно-окръжната прокуратура София да прекрати делото срещу виновните висши партийни функционери – вдъхновители на „възродителния процес“.

Както desebg.com първи писа в края на месец май тази година прокуратурата тихомълком прекрати делото, веднага след като почина последният обвиняем по него комунистическият премиер Георги Атанасов.

продължава>
 
Жертви на „възродителният процес“ ще протестират срещу липсата на правосъдие ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Сряда, 29 Юни 2022 11:06

alt

 

Жертви на проведения от комунистическия режим начело с Тодор Живков „възродителен процес“ ще протестират пред Съдебната палата утре, 30 юни 2022 г., заради липсата на правосъдие, което вече очакват в продължение на 31 години, научи desebg.com.

Конкретният повод е прекратяването на делото за насилствената смяна на имената, заведено от прокуратурата през далечната 1991 г. срещу висшите комунистически функционери Тодор Живков, Петър Младенов – министър на външните работи, ген. Димитър Стоянов – министър на вътрешните работи, Георги Атанасов – министър-председател и Пенчо Кубадински – член на Политбюро на ЦК на БКП.

Както desebg.com писа в края на месец май 2022 г. прокуратурата сложи кръст на разследването, след като почина и последният обвиняем по него Георги Атанасов.

продължава>
 
Граждани поискаха от министър на образованието филмът за съветската окупация (1944-1947) да влезе в учебната програма по история ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 20 Май 2022 17:53

alt

 

Учени, общественици, учители и студенти излязоха с отворено писмо до министъра на образованието и науката акад. Николай Денков, документалният филм „Второто освобождение“, разказващ истината за съветската окупация на България в периода 1944-1947 г. да бъде представен за разглеждане на учениците от 8 до 12 клас.

Както desebg.com писа „Второто освобождение“, бе излъчен за първи път в рамките на „София филм фест“ през септември 2021 г. Негови съсценаристи са проф. Евелина Келбечева и проф. Светослав Овчаров, който е и режисьор на документалната лента. Отговора насам филмът спечели множество награди, а неотдавна бе и излъчен и по БНТ.

продължава>
 
Организацията на лагеристите от „възродителния процес“ в „Белене“ протестира срещу некоректно определение за изселниците в Турция ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 02 Май 2022 16:07

alt

 

Гражданската организация на лагеристите от турски произход, изолирани в концлагера „Белене“ след началото на насилствената смяна на имената им през 1985 г., извършена от тоталитарния комунистически режим, протестира срещу некоректно определение в някои български медии на изселниците в Турция.

Организацията визира публикация във в. „Сега от 25 април 2022 г. под заглавието „Карадайъ към българите в Турция: Гответе се за избори след 2 май“.

Засегната страна смята, че е неправилно хората от турски произход да бъдат определяни от медията като българи. „Сега не е единственият вестник, който е допуснал такава неточност при отразяването на изявлението на лидера на ДПС по повод на изострената политическа обстановка в страната и твърдението му, че се задават нови избори.

продължава>
 
Отворено писмо за руската пропаганда и език на омразата: Да бъдеш на страната на агресора е неморално! ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 05 Март 2022 13:41

alt

 

Сайтът desebg.com публикува отворено писмо, изпратено до медиите и адресирано до премиера, председателя на парламента и ръководителите на редица държавни институции, подписано от 40 български интелектуалци, които настояват да се вземат адекватни мерки срещу злоупотребата със свободата на словото и използването му за недемократични цели. В писмото е обърнато внимание на ширещата се у нас руска пропаганда и език на омразата, на начина на преподаване в училище – както на история, така и на много други предмети – който обуславя високата медийна неграмотност на учениците и тяхната неспособност да различават истинските новини от хибридните.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 17
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов