|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Председателят на ВАС си купил къща за гости с басейн с минерална вода за без пари ПДФ Е-мейл
РАЗСЛЕДВАНЕ - Разследване
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 26 Октомври 2022 17:09

alt

 

Председателят на Върховния административен (ВАС) съд Георги Чолаков се е сдобил с апетитен имот – къща за гости с басейн с топла минерална вода в село Пчелин, община Костенец, Софийска област за смешно ниската цена от 10 000 лв.

Това разкри в журналистическо разследване сайтът bird.bg, на което много медии дадоха гласност.

Това лято Чолаков се забърка в безпрецедентен скандал, след като лично отиде в парламента и се опита да извива ръцете на народните представители в Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред на 47-то Народно събрание в отчаян опит да спре изключително важна законодателна поправка в закона за досиетата.

продължава>
 
Как Живков наливаше милиони долари държавни пари в тайния фонд „Москва”, с който Кремъл изнасяше революция ПДФ Е-мейл
РАЗСЛЕДВАНЕ - Разследване
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 07 Април 2022 22:34

alt

 

България продължава да е в унизително международно положение със страхливата си и наведена позиция пред режима на Путин да не предоставя военна помощ на отбраняващата се от руското нападение Украйна.

В общественото пространство се чуват какви ли не „доводи“ и „аргументи“ за спазване на неутралитет за „доброто“ на страната. „Загрижените“ са все бивши комунисти, агенти на Държавна сигурност или представители на пропутинската партия „Възраждане“, която наскоро бе оприличена в парламента като истински наследник на тоталитарната БКП.

Сайтът desebg.com припомня как режимът на компартията начело с Живков е плащал тайно десетилетия на ред милиони държавни средства на Кремъл по т. нар. фонд „Москва“, чрез който СССР е финансирал избухването на леви революции в различни краища на света, много от които са си чиста проба ляв тероризъм. Текстът е част от книгата на разследващия журналист Христо Христов „Тодор Живков. Биография“ (2009).

продължава>
 
Как Тодор Живков скри от българския народ аварията в съветската АЕЦ „Чернобил” ПДФ Е-мейл
РАЗСЛЕДВАНЕ - Разследване
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 13 Юни 2019 20:13

alt

Минисериалът „Чернобил” на HBO разбуни духовете, показвайки престъпната небрежност на съветския режим, предизвикала най-голямата атомна авария през ХХ век, чиито радиоактивни отпадъци нанасят непоправими вреди на територията на днешна Украйна, Беларус и Русия, както в Източна Европа и Скандинавия. Територията на България също е засегната от радиоактивния облак, но за разлика от други страни висшето ръководство на БКП в лицето на Тодор Живков угоднически мълчи в интерес на Кремъл и не предупреждава да се вземат навременни мерки за радиоактивна защита от населението.

Сайтът desebg.com припомня именно това престъпление на комунистическия режим, оглавяван от генералния секретар на компартията. Текстът е част от главата „Престъпления” в книгата на разследващия журналист Христо Христов „Тодор Живков. Биография” (2009).

продължава>
 
Соцминалото на оръжейния бос Емилиян Гебрев: Ембаргова търговия с държавен кредит от 1 млн. долара и без данъци ПДФ Е-мейл
РАЗСЛЕДВАНЕ - Разследване
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 14 Септември 2017 20:53

alt

Нашумелият през последните седмици скандал за собствеността на оръжейния завод „Дунарит” принуди един от големите оръжейни търговци Емилиян Гебрев да излезе публично, нещо, което в този бранш босовете не обичат да правят. Неотдавна той заяви пред Би Ти Ви, че той е реалният собственик на русенското дружество чрез фирмата си „Емко”. Лицензът на последната пък ще бъде разгледан окончателно идната седмица от Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност. Гебрев е сочен за близък до банкера на фалираната КТБ Цветан Василев, а в интригата се спряга името на бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски с неявни апетити за придобиване на „Дунарит” (самият Пеевски отрече в отворено писмо да има такива).

Кой обаче е Емилиян Гебрев и как се издига до един от силните фигури в българския оръжеен бизнес?

Повечето медии го представят като бивш служител на „Кинтекс”, а някои издания се ограничиха до търговската му дейност от началото на този век. Сайтът desebg.com припомня малко известни подробности от старта на Гебрев в бизнеса, който започва с една от неявните задгранични фирми на тоталитарното управление на БКП, извършващи ембаргова търговия и с 1 млн. долара кредит и освобождаване от данъци. Текстът е част от документалното изследване на разследващия журналист Христо Христов „Империята на задграничните фирми” (2007).

продължава>
 
Тодор Живков готов да разстреля Георги Найденов при скандала с първата задгранична фирма и „Тексим” ПДФ Е-мейл
РАЗСЛЕДВАНЕ - Разследване
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 07 Април 2016 08:39

alt
Сайтът desebg.com публикува част 3 от разследването за „Имекстраком” – първата задгранична фирма на комунистическия режим, регистрирана през 1961 г. чрез подставено лице във Вадуц, Лихтенщайн, за да се прикрие българското участие в нея по няколко оръжейни сделки. В част 3 се разказва за ликвидирането на „Имекстраком” и предаването на ръководителя на „Тексим” Георги Найденов от ДС в резултат на ефекта върху няколко икономически субекта в НРБ след смачкването на Пражката пролет от СССР. Поредицата е част от документалното изследване на журналиста Христо Христов „Империята на задграничните фирми” – създаване, дейност и източване на дружествата с българско участие зад граница 1961-2007 г., издадено от „Сиела” през 2009 г. и преиздадено през 2015 г.


Под съветски натиск Живков нарежда разформироването на „Тексим”

Един от малко известните ефекти на смачкването на Пражката пролет през 1968 г. от СССР в НРБ е замразяването на експериментите в икономиката на България през 60-те години. Под натиск от Москва, която се опасява от отклонения в плановата икономика, Тодор Живков дава нареждане „Тексим“ да се разформирова, а Георги Найденов да бъде осъден.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща > Край >>

Страница 1 от 8
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов