|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Теодора Димова: Наш дълг сега е да разказваме за комунистическото зло и да не позволяваме мимикрията да развращава истината ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Лагерът "Белене" - памет
Написано от Христо Христов   
Събота, 08 Юни 2024 08:37

 

alt

 

Сайтът desebg.com публикува словото на писателката Теодора Димова, специален гост на тазгодишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарната комунистическа диктатура в концлагера „Белене“, което се проведе на 1 юни 2024 г. По думите ѝ на честването на остров Персин се събират единомишленици, за да споделят трагизма на нашите предци и така да пренесем паметта за него към следващите поколения. Без паметта за близкото ни минало новите поколения са оголени, без защита, без имунен механизъм, те могат да станат нова, лесна жертва на същото зло, само че със сменен дрескод. В същността си злото остава винаги едно и също, сменя само външния си облик. „Но наш дълг сега е да разказваме. Да говорим смело и честно. Да не позволяваме на мимикрията да извращава истината. Да бъдем настойчиви и упорити, докато истината победи мимикрията“, убедена е известната писателка. Заглавието и вътрешните подзаглавия са на deseb.com.

продължава>
 
Героизмът на горяните не е забравен: Почетоха ги в Сливен ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Неделя, 02 Юни 2024 17:23

alt

 

Наследници и родственици на сливенските горяни почетоха днес паметта им, поднасяйки цветя на паметника на участниците в горянското антикомунистическо движение в центъра на Сливен.

Сливенските горяни се почитат в Деня на Ботев и загиналите за свободата на България, тъй като на 1 срещу 2 юни 1951 г. Втора сливенска чета, възлизаща на 106 души и ръководена от Георги Маринов Стоянов – Търпана, влиза в тежко сражение с 13-хилядна армия от части на МВР и войска, при което загиват над 40 горяни.

На тази дата вече повече от 20 години роднините и близките на горяните от Сливенско и Ямболско поднасят венци и цветя пред паметника с имената на загиналите горяни от Втора горянска чета и отдават едноминутно мълчание.

Скромният паметник на горяните в центъра на Сливен е поставен по инициатива и със средствата на Съюза на репресираните в града през 2001 г.

Открит е от тогавашния вицепрезидент Тодор Кавалджиев, земеделец и бивш лагерист в „Белене”, политически затворник по времето на комунистическия режим, излежал 11 години в затворите в Пазарджик и Плевен (1952-1963).

 
Проф. Пламен Павлов: 24 май е повод за злоупотреба от великоруската пропаганда, опит да се унижава България ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Интервю
Написано от Мая Стоянова, Faktor.bg   
Петък, 24 Май 2024 09:03

alt

 

 

Desebg.com препечатва от сайта Faktor.bg интервюто на Мая Стоянова с историка проф. Пламен Павлов по повод днешния празник Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура. „Празникът на Кирил и Методий има старинни корени и е мост от Средновековието към Възраждането, към настоящето и бъдещето“, казва проф. Павлов. По думите му кръгът около Румен Радев, лансиращ проекта „3-ти март“, е де факто „Анти-24 май“. „Игнорирането на българското наследство, което за средновековните руски, украински, беларуски книжовници е факт, днес се е превърнало в стратегия за самовъзвеличаване и вбиване на клин между култури и държави“, заявява известният историк и родолюбец.

продължава>
 
От трети опит: Има победител в конкурса за възстановяване на Военния мемориал, който комунистите разрушиха ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 15 Май 2024 17:01

alt

 

„Изключително съм щастлив, че третият подред конкурс е успешен и има победител! Паметта на нашите войни, паднали за свободата и независимостта на Отечеството ни, ще бъде отново възстановена!“

С тези думи в профила си във Фейсбук евродепутатът Андрей Ковачев анонсира новината от днес, че има определен победител в открития архитектурен конкурс за идеен проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк, който е организиран от Столична община – направление „Архитектура и градоустройство”.

Ковачев подчерта работата на бившия кмет на столицата Йорданка Фандъкова и на главния архитект Здравко Здравков, за да се стигне дотук.

В същото време той отбеляза огромните спънки, които са преодолени и други такива от хора, „които се противопоставяха на това родолюбиво дело с всевъзможни аргументи.“

продължава>
 
Кметът Терзиев и общинари от ПП-ДБ и „Спаси София“ – лицемери, отказаха пари за Мемориала на жертвите на комунизма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Мемориали
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 04 Април 2024 10:45

alt

 

Столичният кмет Васил Терзиев и общинските съветници от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“ показаха, че са лицемери, след като стана ясно, че отказали от новия бюджет на общината да бъде отпусната скромната сума от 4000 лв. за техническо обследване на Мемориала на жертвите на комунистическия режим край НДК с оглед на неговата поддържка и реставрация.

За това съобщи сайта Faktor.bg, позовавайки се на свои източници в Столичния общински съвет.

Предложението е било част от промените, направените от групата на ГЕРБ-СДС в бюджета на кмета Васил Терзиев. То обаче е отхвърлено от хората на столичния кмет и на водещата комисия по финанси и бюджет на 27 март тази година.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 135
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов