|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
НС
Нинова запази двама сътрудници на ДС като водачи на листи за изборите на 11 юли ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Неделя, 30 Май 2021 08:35

alt

 

Председателят на БСП Корнелия Нинова запази два сътрудници на тоталитарните комунистически служби като водачи на листи за предстоящия предсрочен парламентарен вот на 11 юли 2021 г.

Това стана ясно, след като тази седмица Националният съвет на социалистическата партия одобри водачите на листи. Сред тях да Румен Генчев и Велизар Енчев.

Двамата бяха водачи на листи и на изборите на 4 април тази година, като Генчев водеше листата в 15-МИР Плевен, а Енчев – 29-МИР Хасково.

Румен Генчев запазва водачеството си в Плевен, а Анчев този път оглавява червената листа в проблемния за БСП 9-МИР Кърджали.

На изборите през април водач на листа на БСП беше и Таско Ерменков (18-МИР Разград), но за предстоящия парламентарен вот той е един от сменените водачи.

Той беше един от поканените от бившия доцлидер Жан Виденов за новото ляво обединение, макар да отрече да е давал съгласие да бъде включено името му сред учредителите и заяви, че няма намерение да напуска БСП.

продължава>
 
Явочник „ДУНАВ“ на ДС се завръща в политика ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 10 Май 2021 14:50

alt

 

Жан Виденов, бивш председател на БСП и министър-председател на злощастното правителство  (1995-1997) на соцпартията, донесло на българите жестока икономическа криза, срив на банковата система, хиперинфлация и хлебна криза, даде заявка за връщане в политиката.

„Има Инициативен комитет за създаването на нова лява партия. Аз съм сред най-активните членове, защото имам най-голям опит“, заяви самият Виденов пред интервю за Plovdiv-Press.

След канастрофалното му управление Виденов подаде оставка и се оттегли от политиката-

Той обаче е един от лидерите на партии в България и премиери, за които Комисията по досиетата е установила, че са с принадлежност към бившата Държавна сигурност.

Виденов е разкрит като съдържател на явочна квартира  под псевдонима „ДУНАВ“ на Областно управление на МВР-ДС Пловдив от 1988 г.

продължава>
 
За първи път след 1989 г.: Под 10 агенти на ДС влизат в парламента (обновена) ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Неделя, 11 Април 2021 11:40

alt

 

За първи път от краха на тоталитарната комунистическа система и началото на демократичните промени в България сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА, които влизат в новото 45-то Народно събрание са, под 10 души.

Това показва справка на desebg.com в списъка на избраните народни представители в новия парламент, обявени с решение на ЦИК в петък (9 април 2021 г.).

От 7-то Велико Народно събрание (1990-1991) до 44-то обикновено Народно събрание (2017-2021) включително, тоталитарните комунистически служби вкарваха най-малко 10 сътрудници в законодателния орган.

Общият брой на сътрудниците на ДС и разузнавателните служби на БНА, които бяха кандидати за депутати за 45-то Народно събрание, бе 87 души, издигнати от 23 политически партии и коалиции.

продължава>
 
Проруски политик, разследван за шпионаж, се гордее с агентите на ДС в листите на партията си ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Неделя, 28 Март 2021 14:29

alt

 

„Аз не се срамувам и не се притеснявам от присъствието на агенти на ДС и военното разузнаване в нашите листи. Напротив – гордея се. Защото сътрудниците на Държавна сигурност служеха на своя народ и на своята държава“, това посочва в свое изявление председателят на партия „Възраждане на Отечеството“ Николай Малинов, известен доскоро като лидер на движение „Русофили“ и бивш депутат от БСП в 40-то и 42-то Народно събрание, цитиран от сайта Faktor.bg.

Изявлението му идва броени дни след като тази седмица Комисията по досиетата обяви сътрудниците на тоталитарните комунистически служби сред кандидатите за народни представители за 45-то Народно събрание.

продължава>
 
ДПС не се отказа от агентите на ДС сред водачите на листи за следващия парламент ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Неделя, 07 Март 2021 22:19

alt

 

През всички години на прехода Движението за права и свободи така и не се отказа от агентите на ДС да бъдат водачи на листи на парламентарни избори на партията.

Това се разбра и от представените в петък (6 март) от ДПС водачи на листи на движението.

В списъка фигурират трима агенти на Държавна сигурност.

В 11 МИР – Ловеч водач на листата на ДПС е Рушен Риза. Той е един от младите политици в партията на Доган, бивш депутат и съпредседател на движението допреди няколко години.

Риза е вербуван като агент под псевдонима „ПЕТЪР“ през 1986 г. от Областно управление на МВР-ДС Варна (виж досието му – ТУК).

В 17 МИР – Пловдив – област водач на листата на ДПС е Рамадан Аталай, който е и член на Централното оперативно бюро.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 20
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов