|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Коалиция на гражданите
БСП иска паметникът на съветските окупатори да стърчи над София завинаги ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Петък, 14 Май 2021 16:48

alt

 

Софийската организация на БСП обяви паметника на съветските окупатори за „един от най-забележителните символи на българо-съветската дружба и сътрудничество“ и се зарече да отстоява запазването му, което на практика означава огромният постамент със съветски войн от червената армия, окупирала България през есента на 1944 г., издигнал оръжие над главата си, да стърчи завинаги в центъра на българската столица.

В петък (14 май 2021 г.) Градският съвет на БСП – София разпространи декларация срещу поредната инициатива, обявена преди броени дни, за демонтиране на паметника на лъжата и преместването му в Музея на социалистическото изкуство.

Градската организация на преименувалата се през 1990 г. тоталитарна Българска комунистическа пария в Българска социалистическа партия определи инициативата като „провокаторска“ и дело на „малка, но агресивна група платени и безотговорни русофоби“ (миналия месец евродепутатът Андрей Ковачев призова общинските съветници на ГЕРБ и СДС в София да премахнат всички комунистически символи, включително и паметникът на съветските окупатори, б.а.).

„Oблaдaни oт дивa руcoфoбия и нocтaлгия пo бългaрcкия фaшизъм тeзи cубeкти нa cпeциaлнa прecкoнфeрeнция призoвaхa дa ce прeмecти Пaмeтникът нa Cъвeтcкaтa aрмия. Нaдявaхa ce, чe ceгa прoтичaщaтa в cвeтoвни мaщaби кaмпaния cрeщу Руcкaтa фeдeрaция щe им пoмoгнe дa рeaлизирaт aнтибългaрcкoтo cи дeлo“, ce кaзвa в дeклaрaциятa нa cтoличнитe coциaлиcти.

продължава>
 
Фондация „Истина и памет” приема отчета за дейността си за 2019 г. ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 14 Май 2020 10:05

alt

На 28 май 2020 г. фондация „Истина и памет” ще приеме отчета за дейността си за 2019 г.

С настоящото съобщение в сайта desebg.com се информират членовете на Управителния съвет проф. Евелина Келбечена, Александър Кашъмов и Георги Михайлов за срещата на УС.

Тя ще се проведе на 28 май 2020 г. от 18.30 ч. в дома на проф. Келбечева на пл. „Македония” в столицата.

Заседанието на УС ще протече при следния дневен ред:
1. Отчет за дейността на организацията за 2019 г., изготвен и представен от изпълнителния директор на „Истина и памет” Христо Христов. Отчетът съдържа две част – дейност финансова част за изминалата 2019 година.
2. Обсъждане и приемане на отчета.
3. Обсъждане на дейности за 2020 г. в условията на епидемията от коронавирус.

Заседанието на УС се насрочва след предварително допитване по електронната поща до всички членове за удобна за тях дата.

Срещата за приемането на годишния отчетен доклад на фондацията става възможна след отпадането на ограничителните мерки, въведени през месец март 2020 г. от правителството във връзка пандемията от ковид-19.

 

 
В последния момент: Отменено е издигането на паметника на „възродителя” Пенчо Кубадински ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 04 Септември 2018 12:29

alt

Общинският съвет в  гр. Лозница отмени скандалното си решение от месец май миналата година, в града да бъде издигнат паметник на комунистическия функционер и един от основните виновници за  "възродителния процес" Пенчо Кубадински, съобщи Faktor.bg. Новината е потвърдена пред сайта от общинската администрация, както и от областния управител на Разград Гюнай Хюсмен.

Монументът трябваше да бъде открит на 6 септември тази година, но новината за издигането му предизвика гражданско недоволство и провокира специална декларация на група интелектуалци до президента, премиера и областният управител на Разград, да спрат откриването на позорния паметник. Преди дни и ръководството на областния съвет на ДПС в Разград излезе с декларация, с която призоваха съпартийците си от Лозница да отменят сравмното решение. Преди това протестираха и от партиите НПСД и ДОСТ.

продължава>
 
Застъпник на истината на комунистическия режим стана Евродепутат на годината ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Петък, 23 Март 2018 10:07

alt
Българският член на Европейския парламент Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) бе отличен с наградата Евродепутат на годината от влиятелното брюкселско списание „Парламент” в сряда (21 март 2018 г.).

Той  бе удостоен с наградата за изключителни постижения като евродепутат. Такъв приз се връчва за първи път и още повече подчертава отличната работа на българския евродепутат.

„Мисля, че съм показал, че съм се отдал на темите, с които се занимавам и мисля, че трябва да продължа в тази посока”, заяви Ковачев след церемонията по награждаването в Брюксел.  

„Смятам, че това е едно признание за България – за това, че активно участваме във формирането на европейските политики и България присъства трайно в институциите на ЕС“, добави още той.

Андрей Ковачев е най-последователният български политик в процеса на преосмисляне на тоталитарното комунистическо минало в България.

продължава>
 
Човекът, отворил досиетата на ЩАЗИ, е удостоен с престижна награда ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Даниел Пенев   
Сряда, 31 Май 2017 19:52

alt
Йоаким Гаук, президент на Република Германия (март 2012 – март 2017 г., известен като човекът с огромни заслуги за отварянето на досиетата на в бившата ГДР и първи ръководител на Федералната служба за разкриването на архивите на ЩАЗИ, е носителят на наградата „Отворено общество“ за 2017 г., съобщиха от Централноевропейския университет (ЦЕУ).

Доскорошният президент на Германия ще получи наградата си по време на 26-та церемония по завършването в ЦЕУ, която ще се проведе в Будапеща на 23 юни.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 15
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов