|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Достъп до информация
Прокуратурата е унищожила данните за разследванията за престъпления по „възродителния процес“ ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 29 Февруари 2024 15:54

alt

 

Прокуратурата на България е унищожила данните за водените от нея разследвания за престъпления, извършени по време на „възродителния процес“.

Това стана ясно от писмо, подписано от изпълняващия функцията главен прокурор Борислав Сарафов, с което desebg.com разполага (виж документа на края на публикацията).

Документът е от 20 февруари 2024 г. и представлява отговор по заявление за достъп до информация на Гражданска организация за справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите.

Организацията обединява бившите лагеристи от лагера „Белене“ по време на „възродителния процес“ и техните близки.

Те са поискали от прокуратурата по закона за достъп до обществена информация данните съдържащи се в прокурорска преписка от 2003 г., отнасящи се до водените от прокуратурата след 1989 г. дела за престъпления, извършени по време на насилствената асимилация, проведена от тоталитарния комунистически режим начело с Тодор Живков срещу българските граждани от турски произход в периода 1984-1989 г.

продължава>
 
Прокуратурата получи антинаграда за отказ за достъп до обществена информация ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 29 Септември 2023 17:05

alt

 

Прокуратурата на България бе отличена с антинаграда за отказ за достъп до обществена информация във връзка с разследването срещу хазартния бос Васил Божков.

Това стана по време на церемонията на връчването на годишните награди на фондация „Програма достъп до информация“ (ПДИ) по повод Международния ден на правото да знам – 28 септември в четвъртък.

Неправителствената организация, която през последните повече от две десетилетия направи изключително много за популяризиране на правото за достъп до обществена информация, раздаде наградите за 21-ти път.

Държавното обвинение бе „отличено“ в категория „Най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация“

Прокуратурата е отказала информация на какъв етап е делото срещу хазартния бос Васил Божков, с мотива, че за да бъде предоставена исканата от заявителя информация, същата трябва да е свързана с обществения живот в Република България.

продължава>
 
Партия „Възраждане“ получи антинаградата „Големият брат“ за злоупотреба с лични данни ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Десислава Пеева, БТА   
Събота, 28 Януари 2023 20:48

alt

 

Носителят на антинаградата „Големият брат“ – за нарушаване на защитата на лични данни и на неприкосновеност е политическа партия "Възраждане".

Това обяви Александър Кашъмов, ръководител на правния отдел на фондация „Достъп до информация“ по време на церемония по връчване на антинаградите, предаде БТА.

Антинаградата се връчва на партия "Възраждане" заради публикуване на единните граждани номера на над 800 български граждани с цел да бъдат стигматизирани и обявени за шпиони, допълни адвокат Кашъмов.

„Номинацията на "Възраждане" се различава от другите по това, че има умишлено и целенасочено разпространение на лични данни“, каза медийният експерт Георги Лозанов.

По думите му при разпространението на личните данни има елемент на посочване на тези хора, посочени като такива, срещу които симпатизантите на "Възраждане" да започнат злоупотреба с личните данни и да извършват наказателни дейности срещу определени хора.

продължава>
 
„Антикорупция“ с антинаграда за чадъра над Станислав Трифонов ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 28 Септември 2022 20:07

alt

 

Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) получи антинаградата "Катинар" за 2022 г. за най-абсурден отказ да предостави обществена информация за проверката на имотна декларация на Станислав Трифонов, лидер на партията „Има такъв народ“.

Това стана ясно днес при връчването на годишните награди на фондация „Програма достъп до информация“ (ПДИ) по повод Международния ден на правото да знам – 28 септември.

продължава>
 
Връчиха наградите за принос към достъпа до обществена информация ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 28 Септември 2021 21:49

alt

 

За 19-ти пореден път фондация „Програма достъп до информация“ връчи своите годишни призове за принос в областта на свободата на информация.

Поради пандемията от ковид-19 церемонията се проведе онлайн днес, 28 септември, който е обявен за Международния ден на правото да знам.

В онлайн събитието взеха участие близо 80 граждани, журналисти, представители на граждански организации и на държавни институции. Наградите са в общо шест категории.


Категория „Гражданин, използвал най-активно правото си на информация“

 

Почетна награда „Златен ключ“ за цялостен принос към достъпа до информация в България бе присъдена посмъртно на Юлиян Чолаков за дългогодишната му работа със Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и за приноса му към по-голямата отвореност и отзивчивост на институциите. Наградата, в памет на Чолаков, бе виртуално приета от сина му Александър Чолаков.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща > Край >>

Страница 1 от 8
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов