|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Живков & социализЪма
Истината за принудително оттегляне на Тодор Живков от властта ПДФ Е-мейл
Рубрики - Живков & социализЪма
Написано от Христо Христов   
Сряда, 10 Ноември 2021 12:49

alt

 

На 10 ноември 1989 г., преди 32 години, Пленум на ЦК на БКП приема оставката на Тодор Живков от поста генерален секретар на комунистическата партия, подадена предния ден пред тесен кръг членове на Политбюро и под зоркия поглед на тогавашния съветски посланик в София ген. Виктор Шарапов и ръководителя на представителството на КГБ в България ген. Владилен Фьодоров. 78-годишният Живков е принуден от Кремъл да се оттегли от тоталитарната власт след 33 години начело на партията и държавата, защото в Москва са решили да го заменят с друг техен верен човек – Петър Младенов, дългогодишен министър на външните работи, направил партийна кариера по времето на Живков. Руснаците го смятат за по-удобен да контролират чрез него случващото се в България в хода на опита за преустройство на затъналата в политическа и икономическа криза тоталитарна комунистическа система в страните от съветския лагер.

продължава>
 
Петър Младенов пред ДС 1989: Другари, картината в икономиката е потресаваща! След 1983 г. сме на минус, само кредити от Запада ПДФ Е-мейл
Рубрики - Живков & социализЪма
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 11 Ноември 2019 10:50

alt
„Другари, картината в икономиката е потресаваща. Ние всяка година казваме, че имаме прираст 5,6 – 6% и т.н. А знаете ли каква е картината? Ако вземем за база 1983 г. ние не само, че нямаме никакви проценти прираст на националния доход, ако изключим тези чужди кредити, които получаваме от Запада, т.е. нашите задължения, които се увеличават, ако ги махнем тях, ние имаме непрекъснато намаляване”.

Това заявява на тайна среща пред ръководството на МВР и ДС новият генерален секретар на Политбюро на ЦК на БКП, избран от Кремъл две седмици след принудителната оставка на Живков преди 30 години. Младенов подчертава, че дотогава никой в Политбюро не е представял справка за задълженията към западните банки на комунистическото управление.

Думите на Петър Младенов са най-точното описание на третият фалит, който тоталитарното управление на БКП завеща на българската нация след падането на Берлинската стена и разпада на съветския лагер.

Сайтът desebg.com ги припомня, тъй като те са малко известни на голяма част от българското общество.

продължава>
 
За някои прилики между НСО и УБО – Преторианската гвардия на БКП. Част 3: Охраната на Живков ПДФ Е-мейл
Рубрики - Живков & социализЪма
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 26 Ноември 2018 11:02

alt

Сайтът desebg.com припомня какво представлява предшественика на НСО – УБО (Пето управление на ДС) по времето на тоталитарния комунистически режим.

В част 1 е от поредицата се разказва как комунистическата върхушка създава една от най-раздутите структури в Държавна сигурност, която се грижи за нея денонощно.

В част 2 се представят подробности за изграждането на структурата за охрана на своята върхушка по съветски образец.

В част 3 се поднася информация за самостоятелния бюджет на УБО и за охраняването на генералния секретар на БКП Тодор Живков. Текстът е от книгата „Тодор Живков. Биография” на разследващия журналист Христо Христов.

 

продължава>
 
За някои прилики между НСО и УБО – Преторианската гвардия на БКП. Част 2: Само за „правоимащи” от върхушката на БКП ПДФ Е-мейл
Рубрики - Живков & социализЪма
Написано от Христо Христов   
Събота, 24 Ноември 2018 18:29

alt

Сайтът desebgc.com припомня какво представлява предшественика на НСО – УБО (Пето управление на ДС) по времето на тоталитарния комунистически режим. В част 2 е от поредицата се разказва как комунистическият елит започва да изгражда структурата за охрана на своята върхушка по съветски образец. Текстът е от книгата „Тодор Живков. Биография” на разследващия журналист Христо Христов.

 

Охраната на партийните величия след 9-ти септември

Въпросът за охраната на първите партийни ръководители след 9 септември 1944 г. възниква, в навечерието на завръщане на Георги Димитров от Москва в България през ноември 1945 г. Политбюро начело с Васил Коларов взима решение за създаването на специално звено за неговото охраняване към ЦК на БКП. То поема охраната и на останали партийни и държавни ръководители. Георги Димитров обаче пристига от СССР със специална съветска група за охрана от десетина души. Към нея е прикрепена медицинска сестра и обслужващ персонал. Съветската охрана остава повече от година, като през това време обучават кадри на ДС в спецификите на охранителната дейност.

продължава>
 
За някои прилики между НСО и УБО – Преторианската гвардия на БКП. Част 1: Държава в държавата ПДФ Е-мейл
Рубрики - Живков & социализЪма
Написано от Христо Христов   
Петък, 23 Ноември 2018 13:21

alt

Пресният скандал с колата на Националната служба за охрана (НСО), возеща жената на президента Румен Радев – Десислава Радева, с който той подписва брак 5 дни преди да бъде официално номиниран от БСП за кандидат за държавен глава на 17 август 2016 г. (преди това тя е абсолютно неизвестна и работи като пиар на бъдещия мъж във ВВС), не е първият, вероятно няма и да е последният.

Радева, която дължи популярността на мъжа в качеството му на държавен глава, вече няколко пъти беше забърквана в пътни инциденти с автомобила на НСО, който я вози, нарушавайки правилата за движение. Последният път, за да може съпругата на президента да влезе в магазин за рокли в столицата (много медии от самото слагачески я представят като „първа дама” без в България обаче изобщо да съществува законово такъв статут).

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 13
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов