|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ПГУ-ДС подготвяло специални групи за терор, дивесии и всяване на паника ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Петък, 05 Април 2024 17:32

alt

 

Първо управление на Държавна сигурност (от 1969 г. по подобие на КГБ Първо главно управление на ДС, б.а.), извършващо разузнаване зад граница, е подготвяло т. нар. специални агентурни групи, чиято цел е била извършването на терор, диверсии, всяване на паника и разпространение на дезинформации (фалшиви новини).

Това става ясно от документ на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретни Основни положения за организацията на работата по линия на „специалните групи“ на Първо управление на ДС (разузнаването) от 1963 г.

От него се разбира, че работата по линия на „спец групите“ не е централизирана, а е водена от линейните отдели в Първо управление на ДС и от окръжните управления на МВР-ДС по места.

Неудовлетворително е, че е извършен определен подбор на агенти, които да работят при усложнена обстановка в съседните натовски страни Турция и Гърция.

продължава>
 
ДС се интересувала как ЩАЗИ използва пропагандата за профилактика ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Вторник, 26 Март 2024 19:48

alt

 

Държавна сигурност активно се е интересувала как източногерманското Министерство на държавна сигурност, известно повече като ЩАЗИ, е използвало пропагандата като средство за извършване на профилактика на обществото.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява Въпроси относно: Работата на органите на ГДР в областта на профилактиката със средствата на пропагандата, които да бъдат проучени при посещението на нашите представители.

Документът е на Първо главно управление на ДС (разузнаването) и е от 1970 г.

От него се разбира, че ДС предварително е подготвила въпроси по темата, на които да потърси отговори от офицерите на ЩАЗИ при посещение в тяхната централа в Източен Берлин.

продължава>
 
„Добрата ДС“ (по Васил Терзиев). Част 7: „Приватизиране“ на контрабандните канали след 1989 г. ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Структура на ДС
Написано от Христо Христов   
Неделя, 19 Ноември 2023 20:47

alt

 

Сайтът desebg.com продължава поредицата „Добрата ДС“ (по Васил Терзиев). В част 7 се разкрива „приватизирането“ на контрабандните канали на Държавна сигурност след краха на тоталитарната комунистическа система. Повод за поредицата е позиция за репресивния апарат на БКП на инфарктно избрания за кмет на София Васил Терзиев, издигнат от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“ Васил Терзиев, изказана публично от него по време на предизборната кампания:

„Това, което се видя е всъщност колко много има да говорим по тази тема [за Държавна сигурност], за да имат хората по-добро разбиране какви са тези служби, кой какво е правил, че не всички са били еднакви, не всяка една структура е била мракобесна и не се е занимавала с доносничество, с мръсни поръчки, износ на каптагон и всякакви други неща, които слагаме под един знаменател. И че много от тези хора, които са работили в тези структури, като моите родители… Всъщност всяка една нормална държава от Бангладеш до Бурунди и най-развитите имат такива структури и те се грижат за интересите на държавата по различен начин.“

продължава>
 
Ген. Васил Терзиев организирал пресичането на вражески прояви във военните части, участвали в смачкването на Пражката пролет ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ВКР
Написано от Информационна агенция БГНЕС   
Понеделник, 14 Август 2023 06:47

alt

 

Ген. Васил Терзиев, дългогодишен началник на Трето управление на Държавна сигурност (ВКР, военното контраразузнаване, б.а.) е отговарял за организирането на контрола и пресичането на вражески прояви сред военните части на българската армия, взели участие в смачкването на Пражката пролет в Чехословакия през 1968 г.

Това разкрива документ от архива на Държавна сигурност, чието съдържание бе публикувано от информационна агенция БГНЕС в неделя (13 август 2023 г.). Той е разсекретен за ползване през 2004 г. от служба „Информация и архив“ и представлява част от т. нар. служебен архив на Държавна сигурност, съдържащ хиляди документи за дейността на репресивния апарат на БКП.

продължава>
 
Преди 33 години: БКП и ДС тайно прочистват досиетата, за да си гарантират зависими агенти през прехода ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Оперативен отчет
Написано от Христо Христов   
Неделя, 29 Януари 2023 17:29

 

alt

 

На днешната дата, 29 януари през 1990 г., преди 33 години тоталитарният комунистически режим започва паническо прочистване на архивите на своя репресивен апарат – Държавна сигурност.

Целта е тайно от обществото и от оформящата се политическа опозиция в страната тоталитарното управление на БКП да прочисти архивите от компрометиращи партията материали за различни нейни престъпления.

И не по-маловажно – да постави в зависимост по време на прехода към демокрация агентурния апарат, с който си е служила дотогава.

И двете цели са изпълнени успешно въпреки огромните страхове и опасения, които тогава тресат МВР-ДС.

 В резултат на незаконното прочистване са унищожени около 42% от агентурните дела (виж подробности за видовете унищожени документи – ТУК).

продължава>
 
Близо 400 от ДС се грижили за обслужването на „отговорните другари“ – с подбрани храни и алкохол ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - УБО
Написано от Христо Христов   
Петък, 02 Април 2021 12:22

alt

 

Още преди да прерасне в Управление „Безопасност и охрана“  (УБО) на Държавна сигурност отделът, който се е грижил за обслужването на комунистическата върхушка, е наброявало близо 400 служители.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява доклад от министъра на вътрешните работи Георги Цанков до Политбюро на ЦК на БКП относно изпълнение на решение на висшето партийно ръководство от 1951 г. за подобрение  на работата на отдела, натоварен с обслужването на червения елит.

В документа е посочено, че са взети мерки за специалното снабдяване и обслужване на комунистическите управници.

Те са зареждане с „добър асортимент хранителни продукти, текстил, кинкалерия и всичко друго , необходимо за задоволяване нуждите на обслужваните другари“.

продължава>
 
С „Голямата екскурзия” Живков допълнително влошил икономическото положение в България ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ІV управление
Написано от Христо Христов   
Петък, 02 Септември 2016 07:55

 alt

С принудителното изселване на около 360 000 български граждани от турски произход през лятото на 1989 г. в Турция, за което основна роля има генералният секретар на БКП Тодор Живков, икономическата криза в страната по това време се е усложнила още повече.

Това разкрива строго секретен документ на Четвърто (икономическо) управление на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Създаденото през 1986 г. управление в Държавна сигурност, специално натоварено с обезпечаване на икономиката, признава за силно влошаване на оперативната обстановка в България.

„С особена острота това се почувства в областта на народното стопанство, където възникнаха сериозни трудности в резултат на масовото напускане на страната на голям брой ислямизирани българи”, се посочва в строго секретния документ, озаглавен „Мероприятия на Четвърто управление на ДС по проблемите на възродителния процес във връзка със становището на Политбюро на ЦК на БКП от 4 септември 1989”.

продължава>
 
Следствието на ДС при Червенков: Целеустремено и настойчиво разобличаване на враговете на партията ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Самостоятелни отдели
Написано от Христо Христов   
Събота, 04 Януари 2014 14:21

alt
Сайтът desebg.com публикува строго поверителна заповед на министъра на вътрешните работи за изпълнение на „Инструкцията по следствената работа” и мерки за усилване следствието в органите на МВР.

Документът е от септември 1952 г. и е подписан от тогавашния министър на вътрешните работи ген. Георги Цанков. В строго поверителната заповед се подчертава голямото значение, което БКП, правителството и лично партийния и държавен ръководител Вълко Червенков отдават на следствието на Държавна сигурност.

То е призвано да води борба против враговете на „народната власт”. В същото време следствието е сериозно критикувано за това, че не приключва делата в срок и му „липсва необходимата целеустременост и настойчивост при разобличаването на враговете”.

Това е времето, в което следствието е подчинено пряко на съветските съветници, изпратени от Сталин в България за провеждането на редица монтирани политически процеси срещу противници на съветската политика в страната сред висшия партиен апарат.

продължава>
 
ДС за провалите с агентурата: Агент ни разиграва 22 години по най-просташки начин ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Агентурен апарат
Написано от Христо Христов   
Събота, 28 Декември 2013 12:40

alt
Сайтът desebg.com публикува строго секретна информация относно: Съществуването на някои слабости в работата с агентурата при Първо главно управление на ДС (ПГУ, разузнаването).

Документът е от 1972 г. и е подписан от зам.-началника на управлението полк. Владимир Тодоров, впоследствие генерал, началник на ПГУ от 1986 г. до февруари 1990 г.

В строго секретната информация са дадени редица примери за провали с конкретни агенти, изведени зад граница. Направен е опит за анализ на работата с агентите при проучването на възможностите им и вербуването им.

От документа става ясно, че в ДС се следват названията на агентурния апарат от „братските органи” и най-вече на тези от КГБ в Съветския съюз. Така например последната промяна е осъществена със заповед на министъра на вътрешните работи през 1972 г., когато названието секретен сътрудник е заменено с агент.  

Също така в периода 1969-1972 г. от сътрудническият апарат на ДС е бил изключен сериозен брой агенти – общо 684. Според ПГУ това говори, че оперативния състав е загубил ценно време и „налице е сериозно замърсяване на агентурния апарат”.

продължава>
 
На „консултации“ при съветското ГРУ ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Неделя, 31 Март 2024 11:49

alt

 

От най-нишите ръководни кадри до най-висшите в Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА (РУ-ГЩ, военното разузнаване при комунистическия режим, б.а.) всички са били подчинени на съветското Главно разузнавателно управление (ГРУ) на въоръжените сили на СССР.

За това свидетелстват множество документи на РУ-ГЩ, съхранени в Специализирания архив за документите на тоталитарните комунистически служби, изграден от Комисията по досиетата.

Desebg.com публикува един от тях – секретен доклад за проведената консултация в ГРУ на съветската армия за времето от 16 до 26 януари 1964 г.

продължава>
 
Комунистическият режим се страхувал от ядрената мощ на САЩ и НАТО ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 21 Март 2024 19:36

alt

 

Комунистическият режим в НРБ, както и този в СССР се страхувал от ядрената мощ на САЩ и НАТО.

Това разкриват множество документи от архивите на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява Ориентировка-задание относно подготовката на САЩ за война и признаците за своевременно разкриване на подготовката за ракетно-ядрено нападение.

Документът е на Първо главно управление на ДС (разузнаването) от 1982 г. и носи подписа на тогавашния зам.-началник на ПГУ-ДС ген. Владимир Тодоров.

Ориентировката е изпратена на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) и в нея се излагат характерни белези от дейността на специалните служби на САЩ и НАТО, които биха могли да предвещават за подготовка за ракетно-ядрено нападение.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 32
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов