|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Решения
Служебният кабинет Главчев е чист от сътрудници на комунистическите служби ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 08 Май 2024 15:45

alt

 

В служебния кабинет с премиер Димитър Главчев няма сътрудници на Държавна сигурност или разузнавателните служби на Българската народна армия.

Това стана известно днес, след като Комисията по досиетата огласи проверката на служебния кабинет, който беше назначен преди месец на 9 април 2024 г.

По закона за досиетата Комисията с председател Евтим Костадинов, натоварена от парламента през 2007 г. с разкриването на сътрудниците на тоталитарните служби, е оторизирана да извърши задължителна проверка на членовете на Министерски съвет, независимо дали става въпрос за служебен кабинет или редовно правителство.

След назначаването на служебния кабинет с премиер Димитър Главчев Комисията по досиетата е извършила проверка за принадлежност към тоталитарните комунистически служби на 31 души на следните постове: министър-председател, зам.-министър председател, министри и зам.-министри.

продължава>
 
Без агенти на ДС сред новите общински съветници в област Пазарджик ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 08 Май 2024 14:35

alt

 

Област Пазарджик е петата област в страната след Варна, Велико Търново, Враца и Габрово, в която няма нито един избран сътрудник на тоталитарните комунистически служби сред новите общински съветници, получили мандат на последните местни избори през октомври 2023 г.

Това стана ясно днес, след като Комисията по досиетата огласи проверката в област Пазарджик.

В обсега ѝ са попаднали 572 лица, регистрирани като кандидати за общински съветници на вота миналата есен. Други 870 кандидати за общинари не подлежат на проверка по закона за досиетата, тъй като към юли 1991 г., когато официално е отменен Указа за Държавна сигурност, по който тя е функционирала, те не са били пълнолетни и не са могли да бъдат вербувани.

продължава>
 
Само един сътрудник на ДС е избран за общински съветник в област Монтана ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Вторник, 16 Април 2024 09:07

alt

 

От 7 сътрудници на тоталитарните комунистически служби, издигнати като кандидати за общински съветници на последните местни избори през октомври 2023 г., само един е избран с мандат до 2027 г.

Това стана ясно, след като Комисията по досиетата огласи проверката на лицата, регистрирани за участие на местния вот като кандидати за общински съветници в област Монтана.

Проверени са 400 лица, регистрирани като кандидати за общински съветници на вота миналата есен. Други 428 кандидати за общинари не подлежат на проверка по закона за досиетата, тъй като към юли 1991 г., когато официално е отменен Указа за Държавна сигурност, по който тя е функционирала, те не са били пълнолетни и не са могли да бъдат вербувани.

продължава>
 
И в област Ловеч са избрали нови общински съветници с принадлежност към ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 11 Април 2024 15:55

alt

 

Област Ловеч е поредната област в България, в която на последните местни избори през октомври 2023 г. са издигнали и избрали общински съветници с принадлежност към бившата Държавна сигурност.

Това стана ясно днес, след като Комисията по досиетата огласи на своя сайт проверката на областта.

Проверени са 360 лица, регистрирани като кандидати за общински съветници на вота миналата есен. Други 457 кандидати за общинари не подлежат на проверка по закона за досиетата, тъй като към юли 1991 г., когато официално е отменен Указа за Държавна сигурност, по който тя е функционирала, те не са били пълнолетни и не са могли да бъдат вербувани.

За 9 лица от проверените 360 души Комисията е установила, че са с принадлежност към Държавна сигурност (решение №2-2390 от 11 април 2024 г.). Това са:

продължава>
 
Сътрудници на ДС пробиха за общинари в област Кюстендил ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 04 Април 2024 14:47

alt

 

Седем от кандидатите за общински съветници в област Кюстендил на местните избори през октомври 2023 г. са с принадлежност към тоталитарните комунистически служби, а двама от тях са избрани като общинари с мандат 2023-2027 г.

Това стана ясно днес, след като Комисията по досиетата обяви проверката на кандидатите на общински съветници в Кюстендилска област.

В обсега на проверката са попаднали 412 лица, чиито кандидатури на общинари са издигнати на вота миналата есен.

Други 494 г. от кандидатите за общински съветници не подлежат на проверка по закона за досиетата, тъй като към юли 1991 г., когато официално е отменен Указа за Държавна сигурност, по който тя е функционирала, те не са били пълнолетни и не са могли да бъдат вербувани.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 158
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов