|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ПГУ
ПГУ-ДС подготвяло специални групи за терор, дивесии и всяване на паника ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Петък, 05 Април 2024 17:32

alt

 

Първо управление на Държавна сигурност (от 1969 г. по подобие на КГБ Първо главно управление на ДС, б.а.), извършващо разузнаване зад граница, е подготвяло т. нар. специални агентурни групи, чиято цел е била извършването на терор, диверсии, всяване на паника и разпространение на дезинформации (фалшиви новини).

Това става ясно от документ на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретни Основни положения за организацията на работата по линия на „специалните групи“ на Първо управление на ДС (разузнаването) от 1963 г.

От него се разбира, че работата по линия на „спец групите“ не е централизирана, а е водена от линейните отдели в Първо управление на ДС и от окръжните управления на МВР-ДС по места.

Неудовлетворително е, че е извършен определен подбор на агенти, които да работят при усложнена обстановка в съседните натовски страни Турция и Гърция.

продължава>
 
Комунистическият режим се страхувал от ядрената мощ на САЩ и НАТО ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 21 Март 2024 19:36

alt

 

Комунистическият режим в НРБ, както и този в СССР се страхувал от ядрената мощ на САЩ и НАТО.

Това разкриват множество документи от архивите на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява Ориентировка-задание относно подготовката на САЩ за война и признаците за своевременно разкриване на подготовката за ракетно-ядрено нападение.

Документът е на Първо главно управление на ДС (разузнаването) от 1982 г. и носи подписа на тогавашния зам.-началник на ПГУ-ДС ген. Владимир Тодоров.

Ориентировката е изпратена на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) и в нея се излагат характерни белези от дейността на специалните служби на САЩ и НАТО, които биха могли да предвещават за подготовка за ракетно-ядрено нападение.

продължава>
 
Би Би Си знаела, че комунистическият режим в България се опитвал да заглушава предаванията ѝ ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 22 Януари 2024 21:34

alt

 

В Британска радиоразпръсквателна корпорация (Би Би Си, компания за обществено радио и телевизия във Великобритания) са били наясно, че тоталитарният комунистически режим в НРБ се опитва да заглушава предаванията ѝ на български език.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретно писмо на Първо главно управление на ДС (разузнаването) до началника на Шесто управление на ДС за борба срещу идеологическата диверсия с копие до Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) от 1972 г.

С него Шесто управление и ВГУ са информирани, че ръководителят на българската секция на Би Би Си Питър Юдел е изразил възмущение от факта, че комунистическият режим в София заглушавал предаванията на български език.

продължава>
 
ДС се напъвала да компрометира Рейгън като наследник на Хитлер ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Събота, 13 Януари 2024 11:55

alt

 

Държавна сигурност си е поставила непосилната задача, надхвърляща далеч нейните възможности, да компрометира американския президент Роналд Рейгън.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен отчет относно: Работата на направление „САЩ – НАТО“ през 1986 г. на Първо главно управление на ДС (разузнаването).

Бившият актьор и губернатор на Калифорния печели президентските избори в САЩ през 1980 г., както и втори мандат през 1984 г., а с редица инициативни във външната политика се превръща в гробокопача на съветския лагер и довежда до разпада на тоталитарната комунистическа система в Източния блок.

Още по време на първия си мандат Рейгън се превръща в прицелна точка на съветския КГБ, който не предвижда избора му и е неподготвен пред съветското партийно ръководство за отговор на неговата политика срещу СССР.

продължава>
 
Научно-техническото разузнаване под специалните грижите на БКП ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 18 Декември 2023 19:09

alt

 

Формираната през 1966 г. в рамките на Първо управление на ДС (от 1969 г. управлението е издигнато в главно) структура на научно-техническо разузнаване (НТР) за кражба на ембаргови западни технологии, които да подпомагат технически изостаналата планова икономика на тоталитарния комунистически режим, се е развивала под специалните грижи на ръководството на компартията и нейното правителство.

Това признава самото НТР в строго секретна информация относно: Работата на ПГУ-ДС по линия на научно-техническото разузнаване.

Документът е от 1974 г. и desebg.com го публикува онлайн.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 19
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов