|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Преди 60 години Тодор Живков: Ние няма да правим сливане със СССР от ден до пладне, а навеки! ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Вторник, 05 Декември 2023 18:41

alt

 

На 4 декември 1963 г., преди 60 години, първият секретар на БКП Тодор Живков предлага тайно, на закрит пленум на ЦК на БКП България да се слее със Съветския съюз.

Това национално предателство, извършено от Живков и върхушката на компартията, дълго време остава скрито за българското общество, а фактите за него, както и за втория опит на харизване на Родината на Кремъл през 1973 г. отново от Живков и кликата му, стават известни една след краха на тоталитарната комунистическа система в края на 1989 г. Сайтът desebg.com припомня фактите. Текстът е от книгата на разследващия журналист Христо Христов „Тодор Живков. Биография“ (2009).


Ход, който гарантира на Живков

оставането му във властта след първия фалит

Първият фалит по време на режима на БКП в края на 1960 г., до който Тодор Живков докарва страната, и следващите две години на дълбока икономическа криза, останали скрити за българите, довеждат първия секретар на БКП до краен ход, с който той генерално решава оставането си във властта.

продължава>
 
Министри, въдворени в концлагера „Белене“ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Лагерът "Белене" - памет
Написано от Христо Христов   
Петък, 01 Декември 2023 19:28

alt

 

Сайтът desebg.com публикува онлайн документ от архивите на Държавна сигурност, който хвърля светлина върху въдворените в концлагера „Белене“ министри.

Той представлява строго поверителен списък на бивши министри и лица, заемащи ръководни постове в опозиционните партии, въдворени в ТВО „Белене“.

Документът е от 1953 г., когато след смъртта на съветския диктатор Йосиф Сталин през март месец същата година в СССР започва омекотяване на режима в съветската тоталитарна лагерна система ГУЛАГ – завой в репресивната политика на режима, която достига и до България.

Публикуваният списък съдържа имената на общо 21 души. Той е разделен на две.

В първата част са представени 12 души, предложени за освобождаване с кратки биографии и оценка на поведението им в лагера „Белене“.

Във втората част фигурират имената на 9 души, за които е предложено да бъде продължен престоя им в „Белене“.

продължава>
 
Чешкият сенат отличи посмъртно с орден убития от ДС в Пазарджишкия затвор антикомунист Георги Заркин ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Faktor.bg   
Сряда, 01 Ноември 2023 19:51

alt

 

Убитият в Пазарджишкия затвор от комунистическия режим и ДС през 1977 г. журналист и писател антикомунист Георги Заркин е удостоен посмъртно от Република Чехия с орден за храброст, съобщи сайта Faktor.bg, позовавайки се на изявление на Лъчезар Заркин, син на политическия затворник.

Преди дни той е получил съобщение от представител на Чешкия културен център в София, че Сенатът на Чехия е присъдил посмъртно на Георги Заркин високото отличие заради съпричастността му с народа на Чехословакия за свобода и демокрация, и бунтът му срещу смазването на Пражката пролет от СССР и войските на Варшавския договор.

Шест месеца чешкият сенат е проверявал достоверността на подадените документи. Предложението е направено през юни 2021 г. от Атлантическия съвет на България (АСБ).

продължава>
 
Нася Кралевска представя новата си книга с разкази ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 24 Септември 2023 16:47

alt

 

На 27 септември 2023 г., сряда, от 18.30 часа в музей „Борис Христов“ на ул. „Самуил“ №43 в столицата известната българска писателка Нася Кралевска ще представи новата си книга с разкази „Бивало – небивало“.

За новото издание на живеещата в САЩ писателка ще говори философът и журналист Тони Николов, а в премиерата ще вземат участие актьорът Руси Чанев и бившият депутат от СДС Лъчезар Тошев.

Сборникът съдържа разкази преживени частици живот от отминали години до днес.

Нася Кралевска дава воля на спомена и въображението. Тя споделя истории от времето на комунистическия режим, моменти от обогатяващи пътувания. Описва градове и държави, които през годините са сменили облика си.

продължава>
 
Филмът „16-та република – предателството на БКП“ с излъчване на летен фестивал в София ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 12 Юли 2023 18:18

alt

 

Нашумелият в последните два месеца нов документален филм за едно от най-големите престъпления на тоталитарния комунистически режим начело с Тодор Живков – „16-та република – предателството на БКП“ – може да бъде видях на Sofia Sumer Fest 2023 след успешните премиери и прожекции в кино „Одеон“ и в Дома на киното през май и юни.

Документалната лента, разкриваща двата тайни опита на комунистическата върхушка, водена от Живков, да присъедини България към СССР през 1963 и 1973 г., ще бъде излъчен на 15 юли, събота от 21.00 часа в лятното кино Южен парк II (зад музея „Земяна и хората“ в рамките на Sofia Sumer Fest 2023.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 130
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов