|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Внесен е отново законопроект за разрешаване на проблема с пенсиите на репресирани при комунистическия режим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Сряда, 17 Юли 2024 17:39

alt

 

В 50-то Народно събрание ще се направи четвърти опит да се разреши проблема с пенсиите на репресираните по време на комунистическия режим жертви.

Това стана ясно днес, след като в парламента група от независимите депутати, които наскоро бяха изключени от ДПС, заедно с лидера на СДС Румен Христов внесоха нов законопроект.

Той е четвъртият подред от последните години, чрез който трябва да се реши въпроса с пенсиите на жертви на тоталитарното управление на БКП, които са били въдворени в лагери без съд и присъда или са имали присъди като политически затворници.

Предишният подобен проект бе приет на първо четене през април 2024 г., но до окончателното му приемане не се стигна, заради поредните предсрочни парламентарни избори и края на 49-то народно събрание.

продължава>
 
Мохамед Узункъш: Години преди да чуя името Пеевски ДПС деребействаше, крадеше бизнеси, имоти, това е стилът на модела „Доган“ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Интервю
Написано от Стойко Стоянов, Faktor.bg   
Понеделник, 15 Юли 2024 09:56

alt

 

Desebg.com публикува интервюто с политическия затворник от времето на комунистическия режим Мохамед Узункъш на главния редактор на сайта Faktor.bg Стойко Стоянов. „Най-тежкият грях на ДС и БКП спрямо българи и турци е, че конструираха Движението върху националистически основи. Вместо права и свободи, наложиха в смесените райони свои феодали, от които днес ти зависи животът и решаването на всеки дори дребен проблем“, посочва в интервюто Узункъш. Той приканва Пеевски да спази обещанието си – жертвите на т. нар. възродителния процес да получат справедливост.

продължава>
 
Видео: Годишно поклонение „Белене“ 2024 ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Лагерът "Белене" - памет
Написано от Христо Христов   
Петък, 05 Юли 2024 13:23

alt

 

Сайтът desebg.com публикува пълен видеозапис на годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в концлагера „Белене“, проведено на 1 юни 2024 г. на дунавския остров Персин.

Записът е осъществен от Инициативна група „Белене“ 2024 г., обединила усилия на публични фигури, граждански организации, организации на жертви на комунистическата диктатура, както и земеделски демократични партии за подготовка и провеждане на възпоменателното събитие на бившия Втори обект на остров Персин, там където през юли 1949 г. въз основа на поверително постановление от 27 април 1949 г. на комунистическото правителство на Георги Димитров се изгражда най-големия лагер за политически противници на БКП.

продължава>
 
Отиде си още един лагерист от „Белене“ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Мемориали
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 20 Юни 2024 16:32

alt

 

След продължително боледуване на 19 юни 2024 г. в Истанбул е починал Мюджедин Мехмедов Сюйлеманов, бивш лагерист от последния период на концлагера „Белене“ (1984-1987).

Тъжната новина съобщиха за desebg.com от гражданската организация „Справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите“, обединила бившите лагеристи в „Белене“ по време на насилствената смяна на имената от БКП начело с Тодор Живков и техните близки.

Мюджедин Сюйлеманов е роден на 11 февруари 1948 г. в гр. Кърджали. Работил е в сферата на общественото хранене.

През 1985 г. е въдворен в лагера „Белене“ без съд и присъда, след като е арестуван в гр. Разград, където тогава е живял.

Погребението му ще бъде в петък, 21 юни 2024 г. в Истанбул.

Главният редактор на desebg.com Христо Христов поднася своите съболезнования на семейството на Мюджедин Сюйлеманов.

продължава>
 
Героизмът на горяните не е забравен: Почетоха ги в Сливен ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Неделя, 02 Юни 2024 17:23

alt

 

Наследници и родственици на сливенските горяни почетоха днес паметта им, поднасяйки цветя на паметника на участниците в горянското антикомунистическо движение в центъра на Сливен.

Сливенските горяни се почитат в Деня на Ботев и загиналите за свободата на България, тъй като на 1 срещу 2 юни 1951 г. Втора сливенска чета, възлизаща на 106 души и ръководена от Георги Маринов Стоянов – Търпана, влиза в тежко сражение с 13-хилядна армия от части на МВР и войска, при което загиват над 40 горяни.

На тази дата вече повече от 20 години роднините и близките на горяните от Сливенско и Ямболско поднасят венци и цветя пред паметника с имената на загиналите горяни от Втора горянска чета и отдават едноминутно мълчание.

Скромният паметник на горяните в центъра на Сливен е поставен по инициатива и със средствата на Съюза на репресираните в града през 2001 г.

Открит е от тогавашния вицепрезидент Тодор Кавалджиев, земеделец и бивш лагерист в „Белене”, политически затворник по времето на комунистическия режим, излежал 11 години в затворите в Пазарджик и Плевен (1952-1963).

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 136
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов