|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Образование: комунизъм
Издателството и авторите на учебника, описващ управлението на БКП като 45-годишно строителство: Имаме одобрение от МОН ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 04 Юни 2020 08:51

alt

 

„Булвест 2000” (собственик на „Клет”) – издателството на учебника за учебникът за 4 клас по „Човекът и обществото”, в който БКП е представена като партия, насърчавала 45 години обществото за строителство, но не и че е изградила тоталитарен режим (виж подробностите – ТУК), изпрати до desebg.com отговор на запитването на сайта, с което изразява становище по случая във връзка с публикацията на сайта в понеделник.

С позицията, изпратена чрез издателството, излязоха и авторите на учебника географът проф. Румен Пенин и историкът доц. Георги Якимов от Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

В нея те посочват, че съдържанието на учебника е одобрено от МОН и са спазени всички изисквания на учебната програма.

Доц. Георги Якимов изпрати до desebg.com и документ от Комисията по досиетата за неговата непринадлежност към тоталитарните комунистически служби, макар никъде в публикацията на сайта за съдържанието на учебника, на който той е съавтор, този въпрос да е поставян или коментиран.

продължава>
 
Четвъртокласници учат от учебник: 45 години Комунистическата партия насочвала обществото към строителство ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 01 Юни 2020 16:35

alt

 

„В продължение на 45 години Комунистическата партия насочвала усилията на обществото към строителство на заводи, пътища, училища и жилища”.

„Комунистическа партия – политическа партия, която налага идеята за комунистическо общество, в което хората ще имат равни права, задължения, имущество и др.”

С такива примери учебникът за 4 клас по „Човекът и обществото” на издателство „Булвест 2000” (собственик на „Клет”) запознават 10-годишните българчета с най-важното от българската история след 1944 г.

Сайтът desebg.com бе сезиран от свой читател, учуден как е възможно по такъв неточен и подвеждащ начин е представена същността на най-новата ни история.

Цитираните текстове фигурират в урока „България и българското общество през 20 век” от въпросния учебник, който е издаден от през 2019 г.

Като негови автори са посочени проф. Румен Пенин -   географ в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, доктор от Московския държавен университет и доц. Георги Якимов -  историк в Софийския университет, преподавател по „История и гражданско образование” и „Методика на обучението по история”.

За разлика от своите връстници в страни като Полша, Чехия, Румъния и др., където още преди години бе извършена образователна декомунизационна реформа, българските четвъртокласници няма как от такъв тип учебници да разберат още в началното училище, същността на комунистическия режим

В учебника липсва елементарно обяснение за същността на тоталитарния характер на управлението на БКП, както и, че тя е на власт благодарение на тоталната зависимост от СССР.

За сметка на това е написано, че градското население станало по-голямо, че там хората намирали работа, по-добро образование и развлечения.

продължава>
 
Пред ученици: Свободата не е даденост, комунистическият режим я е отнел ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 05 Ноември 2019 09:38

alt
Свободата на избор, която имате днес не е даденост, а в по-новата българска история е имало един продължителен период по време на комунистическия режим, когато тази свобода е ограничена”.

Това заяви журналистът Христо Христов пред ученици от 9-ти клас в НХГ „Св. св. Кирил и Методий” в Бългоевград и техни преподаватели, по време на открит урок по повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена, проведен в понеделник (4 ноември 2019 г.).

Инициативата за срещата с младите хора е на фондация „Истина и памет”, чийто изпълнителен директор е Христов и се осъществява със съгласието и съдействието на ръководството на гимназията.

Журналистът бе представен от Хенриета Митева, учител по история и цивилизации в НХГ „Св .св. Кирил и Методий”, в чийто час се проведе инициативата. Тя отбеляза, че срещата и темата изобщо не са случайни.

продължава>
 
Соня Христова, учител: Колкото повече знания имат учениците, толкова по-негативно е отношението им към тоталитарната система ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Петък, 04 Октомври 2019 14:25

 

alt
Сайтът desebg.com публикува интервю със Соня Христова, преподавател по история и цивилизации в Средно общообразователно училище „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Карнобат. Г-жа Христова е с 29-годишен преподавателски опит. Притежава I-ва професионално-квалификационна степен и е главен учител. Соня Христова отговаря на въпроси на журналиста на Христо Христов (двамата нямат роднинска връзка, а съвпадение на фамилните имена), свързани с новата учебна програма за 10 клас по история и цивилизации, в която за първи път периодът 1944-1989 г. ще се изучава от тази есен в самостоятелен раздел, както и за новите учебници по същия предмет, в някои от които бяха допуснати съществени пропуски и манипулации за комунистическия режим и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ги спря до отстраняване на пропуските. По думите на г-жа Христова в учебния процес по-важен от учебника е учителят, чиято роля е да подтикне учениците да мислят. Тя е категорична, че тоталитарният комунистически период трябва да се изучава, но посочва, че в провинцията все още не са дошли новите преработени учебници.

продължава>
 
Официалният орган на Руската федерация забърка фалшива новина за комунистическия режим в българските учебници по история ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 19 Август 2019 21:46

alt
Официалният орган на Руската федерация „Российская газета“ забърка фалшива новина за промените в раздела за комунистическия режим в новите български учебници по история за 10 клас.

В статия под заглавие „В България преписаха учебниците по история под идеологията на евроатлантизма” електронната страница на органът на руското правителство (rg.ru) „информира” своите читатели за случилото се в България.

Статията е 15 август тази година и се е появила веднага след новината в България от 14 август, че министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е одобрил учебниците и на петте издателства по история за 10 клас, след нанесени сериозни корекции в текстовете в разделите за комунистическия режим (1944-1989) и за прехода.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 23
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов