|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Инициативи
ЕП подкрепи Румъния за връщането на златния ѝ резерв от над 90 тона от Русия ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 19 Март 2024 16:31

alt

 

Европейският парламент прие резолюция в четвъртък (14 март 2024 г.), с която подкрепи искането на Румъния за връщане на нейния златен резерв и исторически архиви, предадени на съхранение в Русия през 1916-1917 г. по време на Първата световна война.

Румъния е съюзник на Русия още в навечерието на ПСВ, а по-късно, през август 1916 г., се включва на страната на Антантата, в която Руската империя участва.

По време на Първата световна война (1914-1918) властите на кралска Румъния, застрашена от германската окупация, решават да евакуират основните държавни ценности за съхранение именно в Руската империя.

продължава>
 
Чешкият сенат отличи посмъртно с орден убития от ДС в Пазарджишкия затвор антикомунист Георги Заркин ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Faktor.bg   
Сряда, 01 Ноември 2023 19:51

alt

 

Убитият в Пазарджишкия затвор от комунистическия режим и ДС през 1977 г. журналист и писател антикомунист Георги Заркин е удостоен посмъртно от Република Чехия с орден за храброст, съобщи сайта Faktor.bg, позовавайки се на изявление на Лъчезар Заркин, син на политическия затворник.

Преди дни той е получил съобщение от представител на Чешкия културен център в София, че Сенатът на Чехия е присъдил посмъртно на Георги Заркин високото отличие заради съпричастността му с народа на Чехословакия за свобода и демокрация, и бунтът му срещу смазването на Пражката пролет от СССР и войските на Варшавския договор.

Шест месеца чешкият сенат е проверявал достоверността на подадените документи. Предложението е направено през юни 2021 г. от Атлантическия съвет на България (АСБ).

продължава>
 
Очевидци разказаха разтърсващи свидетелства за престъпления на комунистическия режим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Faktor.bg   
Понеделник, 23 Октомври 2023 10:36

alt

 

Противници на комунистическия режим са измъчвани до смърт в наказателните лагери и хвърляни на дивите животни, други полуживи са товарени в камиони, които директно са ги изсипвали в пещери и минни галерии. Часове наред са се чували стенания, докато мъчениците издъхнат.

Това е малка част от свидетелските разкази, представени в неделя (22 октомври 2023 г.) на конференцията „Истината за миналото – залог за демократично настояще и бъдеще“, която се проведе в новотел „София“, предаде сайта Faktor.bg.

Нейни организатори са д-р Андрей Ковачев, евродепутат от групата на Европейската народна партия и Дискусионен клуб „Свободна България“.

продължава>
 
Конференция ще обсъжда необходимостта от истината, памет и знание за комунистическия режим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 20 Октомври 2023 19:15

alt

 

На 22 октомври 2023 г., неделя, от 15,30 ч. в новотел „София“ ще се проведе конференция „Истината за миналото – залог за демократично настояще и бъдеще“.

Нейни съорганизатори са д-р Андрей Ковачев, депутат от групата на Европейската народна партия в Европейския парламент и Дискусионен клуб „Свободна България“

„Смятам, че паметта за минало е гаранция е гаранция за нашето настояще и бъдеще, защото ако не предаваме обективно знание това, което се е случило в най-близката история има опасност младите хора в България да станат жертва на манипулации“, заяви пред desebg.com евродепутатът Андрей Ковачев, който е най-последователният политик в процеса на преосмислянето на тоталитарното комунистическо минало с десетки инициативи, както и с безрезервна подкрепа към подобни проекти.

продължава>
 
По следите на историята – от синовете на един николапетковист ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 03 Юли 2023 19:34

alt

 

Сайтът desebg.com публикува текста на братята Любомир и Петър Пенчеви в памет на техния баща никопетковиста Пенчо Троянски (1911-1979) от Монтана. Статията е изградена върху спомените на синовете и върху откритото от тях при проучването на архивите на Държавна сигурност, вкючително и досието на баща им като жертва на репресивния апарат на БКП – още един пример за огромното значение на изследването на архивния масив на ДС, събран и съхраняван от Комисията по досиетата. Вътрешните подзаглавия са на desebg.com. Този разказ може да бъде възприет и като обобщаващ образ на съдбата на хилядите български семейства, попаднали под репресиите на комунистическия режим в периода 1944-1989 г.


Началото на петгодишното безвремие

Историята на петгодишния Любомир и тригодишния Петър започва в началото на 1951 г., когато е началото на петгодишното безвремие за техния баща: „В кухнята ни вече имаше дюшеме и бояджията подготвяше стените. Кухненската маса беше изнесена в коридора и около нея обядваше цялото семейство. В един момент влязоха двама снажни мъже в милиционерска униформа, напътствани от съседката Роза Бодурска, партиен секретар в Месокомбината”, са запомнили невръстните тогава братчета.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 55
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов