|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Инициативи
Внесен е отново законопроект за разрешаване на проблема с пенсиите на репресирани при комунистическия режим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Сряда, 17 Юли 2024 17:39

alt

 

В 50-то Народно събрание ще се направи четвърти опит да се разреши проблема с пенсиите на репресираните по време на комунистическия режим жертви.

Това стана ясно днес, след като в парламента група от независимите депутати, които наскоро бяха изключени от ДПС, заедно с лидера на СДС Румен Христов внесоха нов законопроект.

Той е четвъртият подред от последните години, чрез който трябва да се реши въпроса с пенсиите на жертви на тоталитарното управление на БКП, които са били въдворени в лагери без съд и присъда или са имали присъди като политически затворници.

Предишният подобен проект бе приет на първо четене през април 2024 г., но до окончателното му приемане не се стигна, заради поредните предсрочни парламентарни избори и края на 49-то народно събрание.

продължава>
 
Кметът Терзиев отмени собствената си отмяна на конкурса за възстановяването на Войнишкия мемориал до НДК ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Христо Христов   
Вторник, 09 Юли 2024 17:47

alt

 

След силeн обществен натиск кметът Васил Терзиев се видя принуден и е отменил собствената си отмяна на конкурса за възстановяване на Войнишкия мемориал до Националния дворец на културата, разрушен от тоталитарния комунистически режим при започване на строежа на НДК през 1979 г., стана ясно днес.

Както desebg.com съобщи миналата седмица Терзиев прекрати с измислени мотиви конкурса за възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк, построен през 1934 г. и разрушен от тоталитарното управление на БКП през 1979 г.

продължава>
 
„Десният“ кмет Васил Терзиев прекратил конкурса за възстановяване на военния паметник край НДК, Андрей Ковачев: Оставка! ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 02 Юли 2024 18:31

alt

 

Пробутаният от съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков като „десен“ Васил Терзиев, станал кмет на София на косъм на втори тур през ноември 2023 г., е прекратил конкурса за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк, разрешен от тоталитарния комунистически режим при строежа на НДК.

Това стана ясно днес от публикация на евродепутата Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) на профила му във Фейсбук.

Desebg.com припомня, че през месец май 2024 г. Столична община – направление „Архитектура и градоустройство” излезе с решение за победител в конкурса за идеен проект за възстановяване на военния мемориал, след като в предходните години два пъти конкурсът бе провалян.

продължава>
 
Николапетковистът Михаил Борисов – идеалист до гроб ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от инж. Любомир Ангелов и инж. Петър Пенчев   
Понеделник, 24 Юни 2024 11:26

alt

 

Desebg.com публикува портрета на николепетковиста Михаил Борисов (1932-1988), изпратен на сайта от инж. Любомир Ангелов и инж. Петър Пенчев. В него е проследен житейският път на земеделеца и сблъсъка му с комунистическия режим.


Милчо (Михаил Борисов) от село Войници, недалеч от гр. Фердинанд (днес Монтана), е роден през 1932 година. Баща му Киро е земеделски стопанин, като през 1945 г. е председател на зеленото БЗНС „Никола Петков“ в селото. Майка му Пръвка (сестра на нашата баба Иванка), носи на кобилица кошници с продукцията от селския двор, изминавайки в понеделник пеша по прекия 4-километров горски път до града на Женския пазар.

 

 


Първи стъпки в политиката

Милчо възприема бащините възгледи за политиката и през 1947 година като ученик в гимназията е избран за секретар на ЗМС(Земеделски младежки съюз). След забраната на БЗНС „Никола Петков“, ЗМС продължава да съществува нелегално.

Затова Михаил Борисов е изключен завинаги от всички училища в страната. Арестуван е от Държавна сигурност и е осъден на затвор от 1949 г. до 1950 г. и глоба от 11000 лв. След това е следен от ДС и многократно арестуван.

През 1956-1958 година в София едновременно завършва гимназия и УТР(училище за трудови резерви). Работи на много места, но отвсякъде е гонен и уволняван за политически изказвания.


Сбъдната мечта – студент по право

Има една мечта – да стане дипломиран правист. Пет години се явява на кандидат-студентски изпити, уверен в качествата си но не го приемат в Софийски университет.

продължава>
 
От трети опит: Има победител в конкурса за възстановяване на Военния мемориал, който комунистите разрушиха ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 15 Май 2024 17:01

alt

 

„Изключително съм щастлив, че третият подред конкурс е успешен и има победител! Паметта на нашите войни, паднали за свободата и независимостта на Отечеството ни, ще бъде отново възстановена!“

С тези думи в профила си във Фейсбук евродепутатът Андрей Ковачев анонсира новината от днес, че има определен победител в открития архитектурен конкурс за идеен проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк, който е организиран от Столична община – направление „Архитектура и градоустройство”.

Ковачев подчерта работата на бившия кмет на столицата Йорданка Фандъкова и на главния архитект Здравко Здравков, за да се стигне дотук.

В същото време той отбеляза огромните спънки, които са преодолени и други такива от хора, „които се противопоставяха на това родолюбиво дело с всевъзможни аргументи.“

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 56
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов