|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Дипломати
Предложеният за посланик в Северна Македония дипломат – с ДС семейно наследство ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Петък, 09 Февруари 2024 12:58

alt

 

Преди два дни експертът от Министерството на външните работи Желязко Радуков бе представен като дипломатът, който е предложен бъде новият посланик на България в Северна Македония.

Той трябва да смени сегашния посланик в Скопие Ангел Ангелов, чийто мандат изтича през юни 2024 г., а предложението е на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

В разпространената в медии професионална биография на Желязко Радуков той е представен като кариерен дипломат с опит в редица области със страните от Западните Балкани.

Професионалното му развитие преминава в дирекция „Югоизточна Европа“, като преди повече от 10 години (в периода 2010-2013 г.) Желязко Радуков е командирован като трети секретар в посолството на България в Скопие, където отговаря за парламентарната дипломация; връзките с политическите партии, българската общност, неправителствения сектор и местните власти, информационна дейност по процесите в Северна Македония и публичната дипломация.

продължава>
 
Почина Виктор Вълков – един от критите агенти на ДС след промените ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Дипломати
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 06 Юли 2022 20:59

alt

 

Виктор Вълков, лидер на казионния БЗНС след краха на комунистическата система у нас през 1989 г., кандидат за президент (1990), вицепремиер и министър на външните работи в кабинета на Димитър Попов (1990-1991), е починал днес.

Новината съобщи лидерът на АБВ Румен Петков, министър на вътрешните работи (2005-2008).

Вълков е известен и като един от членовете на неформалния кръг „Монтерей“, обединяващ фигури от комунистическите тоталитарни служби, заемали различни постове в дипломацията и известни като кръстниците на някои от силовите групировки в началото на прехода в България.

продължава>
 
Кабинетът гони наведнъж 70 руски дипломати – работили против българската държава ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Вторник, 28 Юни 2022 18:54

alt

 

Правителството в оставка гони наведнъж 70 руски дипломати, уличени в работа за специалните служби на Кремъл и против интересите на България.

Това съобщи днес самият министър-председател Кирил Петков пред журналисти в Народното събрание.

„На 70 руски дипломати, за които има информация, че всъщност са работили за руските спецслужби днес са били информирани, че трябва да напуснат страната“, заяви той.

Той благодари на МВнР, което си е свършило работата по този казус.

Той предупреди, че „всеки, който работи против българската държава ще бъде отзован“ и добави, че руските граждани ще бъдат изведени от страната още утре със самолет.

продължава>
 
И първият секретар на руското посолство е уличен в шпионаж ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Дипломати
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 01 Април 2022 18:58

alt

 

И първият секретар на посолството на Руската федерация е уличен в шпионаж и по всяка вероятност МВнР ще го обяви до часове в „персона нон грата“.

Това стана известно днес, след като главният прокурор Иван Гешев предостави на министъра на външните работи Теодора Генчовска данни за вероятно извършено престъпление от страна на представител на дипломатическата мисия на Руската Федерация в София за предприемане на действия по компетентност.

Информацията е събраните в хода на разследването, извършено под надзора на Специализираната прокуратура съвместно с Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

продължава>
 
Властите пристъпиха към най-масовото гонене на шпиони от руското посолство в София ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Петък, 18 Март 2022 15:51

alt

 

Властите в България обявиха в "персона нон грата" 10 дипломати от посолството на Руската федерация в София заради извършване на действия противоречащи на дипломатическия им статут.

Това стана ясно днес, след като Министерството на външните работи на България съобщи за изгонването на руските дипломати, което е най-масовото в историята на двете страни.

„По предложение на компетентните власти на Република България, съгласувано с министър-председателя Кирил Петков, България обяви днес 10 руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата, като им даде 72-часов срок да напуснат страната“, се казва в съобщението на МВнР.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 Следваща > Край >>

Страница 1 от 4
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов