|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Чествания
18 ноември 1989 г.: Първият свободен митинг след принудителното оттегляне на Тодор Живков ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Събота, 18 Ноември 2023 15:13

alt

 

На днешния ден, 18 ноември, преди 34 години се провежда първият свободен митинг, 8 дни след принудителното оттегляне на 78-годишния наместник на Кремъл в НРБ Тодор Живков от властта на 10 ноември 1989 г., поискано от съветските му господари.

Гражданската изява събира над 100 000 души на площада пред храм-паметника „Александър Невски” и се смята за един от най-многолюдните митинги в България след краха на комунистическия режим. Сайтът desebg.com припомня събитието.


Първата свободна масова публична проява

Митингът е първата свободна публична проява на част от активистите на различни организации, определяни от режима като „неформални”, призоваващи от 1988 г. насетне за повече гласност и преустройство в НРБ. Мнозина от участниците в него са членове на БКП или бивши такива, изключени от партията за различни дисидентски прояви.

продължава>
 
Преди 34 години: Живков принудително сдава властта, оставя фалирала държава с дългове, изплатени през 2015 г. ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Петък, 10 Ноември 2023 12:10

alt

 

Преди 34 години, на 10 ноември 1989 г., пленум на ЦК на БКП приема оставката на генералния секретар на компартията Тодор Живков, който се оттегля от властта след 33 години след натиск на Москва.

Принудителната му оставка е подадена пред Политбюро на ЦК на БКП предходния ден – 9 ноември, когато пада и Берлинската стена, но върхушката на комунистическата партия информира обществото за нея едва, след като тя е гласувана на партийния пленум.

Живков, който по това време е 78-годишен, се съгласява да подаде оставка сред серия от интензивни срещи между 6 и 9 ноември с тогавашния съветски посланик генералът от КГБ Виктор Шарапов, генерал от КГБ, като дългогодишният комунистически ръководител има същата съдба, както всички останали наместници на Кремъл в България – да бъдат утвърждавани и заменяни от Москва.

продължава>
 
Преди 34 години: Рухва Берлинската стена, а в НРБ Тодор Живков е принуден да подаде оставка ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 09 Ноември 2023 11:29

alt

 

На днешната дата, 9 ноември, преди 34 години рухва най-уродливият символ на съветската тоталитарна система – Берлинската стена, разделящ от 1961 г. Берлин на източна и западна част.

На същата дата пък в НРБ най-дългогодишният комунистически лидер Тодор Живков подава оставка в тесен кръг пред определени членове на Политбюро на ЦК на БКП, след натиск от Кремъл.

Смяната на върха на компартията в България се контролират от съветския посланик в НРБ Виктор Шарапов и от официалния представител на КГБ в страната ген. Владилен Фьодоров, за да няма изненади (оставката е приета на следващия ден – 10 ноември – от Пленум на ЦК на БКП и едва тогава новината е съобщена на българските поданици. Сайтът desebg.com припомня двете исторически събития.

продължава>
 
3 ноември 1989 г.: Първото шествие срещу режима на БКП начело с Тодор Живков ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Петък, 03 Ноември 2023 13:10

alt

 

На днешния ден 3 ноември преди 34 години в София се провежда шествие на гражданската организация „Екогласност“, в което участват над 4000 души. Сайтът desebg.com припомня това важно събитие от края на комунистически режим.

Шествието от 3 ноември 1989 г. е първата официална мирна демонстрация срещу тоталитарната власт на БКП начело с Тодор Живков, която се случва повече от 40 години след унищожаването на политическата опозиция през 1947 г.

Демонстрацията е предшествана от акция на „Екогласност“ през месец октомври 1989 г., изразяваща се в събиране на подписи в подписка срещу мегаломанските хидропроекти ВК „Рила“ и ХК „Места“.

Те възлизат на над 1,5 млрд. лв. и осъществяването им заплашва цялата екосистемата в Рила планина. От „Екогласност“ (организацията е формирана през месец април 1989 г.), настояват да се направи екологична експертиза и властта да организира публично обсъждане на проектите.

продължава>
 
Памет за избитите от Държавна сигурност младежи горяни в Габарево ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Неделя, 01 Октомври 2023 12:18

alt

 

На 1 октомври 2023 г. се навършват 72 години от убийството на групата младежи горяни, действала в района на село Габарево, Казанлъшко.

Горянската чета е създадена през пролетта на 1951 г. На 1 октомври същата година в землището на село Турия, недалеч от Габарево, при акция на Държавна сигурност са избити общо 15 горяни на възраст между 19 и 25 години. Труповете им са заровени от ДС в общ безименен гроб.

Горяните са убити с измама – Държавна сигурност успява да внедри агент, който ги поставя в бездействие и така се дава възможност на репресивния апарат на БКП да ги изненада и избие.

След рухването на комунистическия режим през 1989 г. е предприето издирване на масовия гроб. През 1992 г. Йордан Маринов, председател на Общобългарски комитет „Генерал Иван Вълков“ – Казанлък, с помощта на още няколко казанлъчани и жители на Габарево успяват да открият гроба на горяните.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 69
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов