|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Образование: комунизъм
Четвъртокласници учат от учебник: 45 години Комунистическата партия насочвала обществото към строителство ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 01 Юни 2020 16:35

alt

 

„В продължение на 45 години Комунистическата партия насочвала усилията на обществото към строителство на заводи, пътища, училища и жилища”.

„ Комунистическа партия – политическа партия, която налага идеята за комунистическо общество, в което хората ще имат равни права, задължения, имущество и др.”

С такива примери учебникът за 4 клас по „Човекът и обществото” на издателство „Булвест 2000” (собственик на „Клет”) запознават 10-годишните българчета с най-важното от българската история след 1944 г.

Сайтът desebg.com бе сезиран от свой читател, учуден как е възможно по такъв неточен и подвеждащ начин е представена същността на най-новата ни история.

Цитираните текстове фигурират в урока „България и българското общество през 20 век” от въпросния учебник, който е издаден от през 2019 г.

Като негови автори са посочени проф. Румен Пенин -   географ в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, доктор от Московския държавен университет и доц. Георги Якимов -  историк в Софийския университет, преподавател по „История и гражданско образование” и „Методика на обучението по история”.

За разлика от своите връстници в страни като Полша, Чехия, Румъния и др., където още преди години бе извършена образователна декомунизационна реформа, българските четвъртокласници няма как от такъв тип учебници да разберат още в началното училище, същността на комунистическия режим

В учебника липсва елементарно обяснение за същността на тоталитарния характер на управлението на БКП, както и, че тя е на власт благодарение на тоталната зависимост от СССР.

За сметка на това е написано, че градското население станало по-голямо, че там хората намирали работа, по-добро образование и развлечения.

продължава>
 
Пред ученици: Свободата не е даденост, комунистическият режим я е отнел ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 05 Ноември 2019 09:38

alt
Свободата на избор, която имате днес не е даденост, а в по-новата българска история е имало един продължителен период по време на комунистическия режим, когато тази свобода е ограничена”.

Това заяви журналистът Христо Христов пред ученици от 9-ти клас в НХГ „Св. св. Кирил и Методий” в Бългоевград и техни преподаватели, по време на открит урок по повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена, проведен в понеделник (4 ноември 2019 г.).

Инициативата за срещата с младите хора е на фондация „Истина и памет”, чийто изпълнителен директор е Христов и се осъществява със съгласието и съдействието на ръководството на гимназията.

Журналистът бе представен от Хенриета Митева, учител по история и цивилизации в НХГ „Св .св. Кирил и Методий”, в чийто час се проведе инициативата. Тя отбеляза, че срещата и темата изобщо не са случайни.

продължава>
 
Соня Христова, учител: Колкото повече знания имат учениците, толкова по-негативно е отношението им към тоталитарната система ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Петък, 04 Октомври 2019 14:25

 

alt
Сайтът desebg.com публикува интервю със Соня Христова, преподавател по история и цивилизации в Средно общообразователно училище „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Карнобат. Г-жа Христова е с 29-годишен преподавателски опит. Притежава I-ва професионално-квалификационна степен и е главен учител. Соня Христова отговаря на въпроси на журналиста на Христо Христов (двамата нямат роднинска връзка, а съвпадение на фамилните имена), свързани с новата учебна програма за 10 клас по история и цивилизации, в която за първи път периодът 1944-1989 г. ще се изучава от тази есен в самостоятелен раздел, както и за новите учебници по същия предмет, в някои от които бяха допуснати съществени пропуски и манипулации за комунистическия режим и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ги спря до отстраняване на пропуските. По думите на г-жа Христова в учебния процес по-важен от учебника е учителят, чиято роля е да подтикне учениците да мислят. Тя е категорична, че тоталитарният комунистически период трябва да се изучава, но посочва, че в провинцията все още не са дошли новите преработени учебници.

продължава>
 
Официалният орган на Руската федерация забърка фалшива новина за комунистическия режим в българските учебници по история ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 19 Август 2019 21:46

alt
Официалният орган на Руската федерация „Российская газета“ забърка фалшива новина за промените в раздела за комунистическия режим в новите български учебници по история за 10 клас.

В статия под заглавие „В България преписаха учебниците по история под идеологията на евроатлантизма” електронната страница на органът на руското правителство (rg.ru) „информира” своите читатели за случилото се в България.

Статията е 15 август тази година и се е появила веднага след новината в България от 14 август, че министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е одобрил учебниците и на петте издателства по история за 10 клас, след нанесени сериозни корекции в текстовете в разделите за комунистическия режим (1944-1989) и за прехода.

продължава>
 
След сериозни промени в раздела за комунистическия режим министър Вълчев одобри учебниците по история за 10 клас ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 14 Август 2019 11:36

alt
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев одобри новите учебници по история за 10 клас, чието съдържание за периода на комунистическия режим, а в някои от тях и в раздела за историята на прехода, предизвикаха публичен скандал през месец юни тази година, научи desebg.com от МОН.

„Издателствата реагираха положително на поисканите от нас промени и ги направиха. Въпреки че всеки един от нас желае учебниците да изглеждат още по-добре ние сме доволни от промяната, която се случи, защото тя е съществена”, коментира пред desebg.com днес министър Красимир Вълчев, потърсен от сайта за коментар.

„Мога да кажа, че одобрените от мен учебници вече отговарят на духа на новата учебна програма, има ясно изразено отношение към комунистическия режим”, заяви още той.

По думите му във всички учебниците е включена извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 23
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов