|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Образование: комунизъм
Официалният орган на Руската федерация забърка фалшива новина за комунистическия режим в българските учебници по история ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 19 Август 2019 21:46

alt
Официалният орган на Руската федерация „Российская газета“ забърка фалшива новина за промените в раздела за комунистическия режим в новите български учебници по история за 10 клас.

В статия под заглавие „В България преписаха учебниците по история под идеологията на евроатлантизма” електронната страница на органът на руското правителство (rg.ru) „информира” своите читатели за случилото се в България.

Статията е 15 август тази година и се е появила веднага след новината в България от 14 август, че министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е одобрил учебниците и на петте издателства по история за 10 клас, след нанесени сериозни корекции в текстовете в разделите за комунистическия режим (1944-1989) и за прехода.

продължава>
 
След сериозни промени в раздела за комунистическия режим министър Вълчев одобри учебниците по история за 10 клас ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 14 Август 2019 11:36

alt
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев одобри новите учебници по история за 10 клас, чието съдържание за периода на комунистическия режим, а в някои от тях и в раздела за историята на прехода, предизвикаха публичен скандал през месец юни тази година, научи desebg.com от МОН.

„Издателствата реагираха положително на поисканите от нас промени и ги направиха. Въпреки че всеки един от нас желае учебниците да изглеждат още по-добре ние сме доволни от промяната, която се случи, защото тя е съществена”, коментира пред desebg.com днес министър Красимир Вълчев, потърсен от сайта за коментар.

„Мога да кажа, че одобрените от мен учебници вече отговарят на духа на новата учебна програма, има ясно изразено отношение към комунистическия режим”, заяви още той.

По думите му във всички учебниците е включена извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

продължава>
 
Проф. Кирил Топалов: Учениците ще разберат, че някои от учебниците по история са негодни, ако родителите им разкажат истината за режима на БКП ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Васил Василев, Faktor.bg   
Вторник, 23 Юли 2019 20:30

alt
Сайтът desebg.com препечатва интервюто на Faktor.bg с проф. Кирил Топалов, в което той отговаря на въпроси, свързани със скандалния опит в някои от новите учебници по история за 10 клас да бъдат фалшифицирани факти и събития от периода на комунистическия режим в България и този по време на прехода към демокрация. Кирил Топалов е професор по българска литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, учен, писател и литературен историк, член на Световната елинистична академия "Аркадия", посланик на България в Атина (1998-2002) и Ватикана (2013-2019).

 В интервюто той посочва, че Коминтернът приема решение името България да изчезне, а на мястото на държавата ни да се създадат три нации. Внезапната смърт на Георги Димитров става пречка нашата Пиринска Македония днес да е област в Република Северна Македония. По думите му, докато родителите не се намесят, децата никога няма да повярват на учебници и учители за тоталния цивилизационен срив на комунизма. Заглавието е на desebg.com. Оригиналното във Faktor.bg е „Руските сатрапи не обичат никого, накрая намразват и себе си, защото не издържат на зловещата си параноя”.

продължава>
 
Петицията за недопускане на учебниците, подменящи факти и събития за комунизма, е внесена в МС и МОН ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Петък, 12 Юли 2019 17:57

alt

Фондация „Истина памет” внесе в Министерския съвет и в Министерството на образованието и науката петицията за недопускане на подмяна на факти и събития от комунистическия период 1944-1989 г. и прехода към демокрация или за манипулативното, подвеждащо и тенденциозното им представяне в новите учебници по история и цивилизации за 10-ти клас за учебната 2019/2020 г.

Петицията бе отворена от фондацията на 21 юни 2019 г., след като неправителствената организация сезира за проблема министъра на образованието и науката г-н Красимир Вълчев и предизвика обществена дискусия по проблема.

продължава>
 
Димитър Бочев: Цинизъм е твърдението за „разнопосочни версии” за убийството на Георги Марков ПДФ Е-мейл
Рубрики - Образование: комунизъм
Написано от Христо Христов   
Неделя, 07 Юли 2019 21:18

alt

Сайтът desebg.com публикува интервю с писателя Димитър Бочев, който отговаря на въпроси на журналиста Христо Христов за начина, по който убитият от ДС през 1978 г. в Лондон Георги Марков е представен в новите учебници по история за 10 клас. Димитър Бочев политически емигрант  в Западна Германия от 1972 г. където работи в радио “Дойче веле”, а от 1975 г. става програмен редактор в радио „Свободна Европа”, където отговаря за културно-публицистичната програма „Контакти”. По тази програма са излъчени „Задочни репортажи за България”. Бочев е един от най-близките приятели на Георги Марков в емиграция. През 1976 г. Димитър Бочев е осъден задочно на 10 години затвор, присъда, която е отменена след 1989 г.


Г-н Бочев, как ще коментирате това, че личността на Георги Марков намира място в новите учебници по история за 10 клас, по които от тази есен учениците ще изучават в самостоятелен раздел периода на комунистическия режим 1944-1989 г.? Три от петте учебници са представили в кратка форма за писателя, придружена с цитати от неговите „Задочни репортажи за България” писателят. Преди близо 15 години в едно интервю за моята книга „Убийте Скитник” (2005), посветена на съдбата на Георги Марков, вие заявихте, че мястото на писателя е в учебниците по литература. А вече МОН включи творчеството му във факултативно изучаване по български език и литература за 11 клас от 2020 г.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 22
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов