|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Съветското ГРУ имало свой официален представител в София ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 16 Май 2024 16:45

alt

 

Главното разузнавателно управление (ГРУ) при Генералния щаб на въоръжените сили на СССР е разполагало със свой официален представител в София, чрез който пряко е следяло работата на изцяло подчиненото му Разузнавателно управление на Генералния щаб на Българската народна армия (РУ-ГЩ, военното разузнаване по време на комунистическия режим, б.а.).

Това разкрива документ от архивите на РУ-ГЩ, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретно писмо (на руски език, б.а.) от началника на РУ-ГЩ на БНА ген. Васил Зикулов до началника на ГРУ ген. Пьотър Ивашутин от февруари 1980 г.

продължава>
 
ДС поискала чешките тайни служби да следят и разработват българската емиграция в Чехословакия ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Петък, 10 Май 2024 18:18

 

alt

 

След като съветските сателити в Източния блок се разбрали да не извършват разузнавателна работа в другите страни от съветския лагер българската Държавна сигурност е настояла пред висшето партийно ръководство на БКП в лицето на Вълко Червенков чешките комунистически служби да следи и разработва българската колония в Чехословакия.

Това става известно от документ на ДС, който deseg.com публикува онлайн.

Той представлява лично строго секретно Предложение от ген. Георги Цанков, министър на вътрешните работи до др. Вълко Червенков от август 1951 г.

В него е изложено положение след договорката между страните от съветския лагер и проблемът за ДС, че е останала без контрол върху българската общност в Чехословакия.

„В настоящия момент в Чехословакия се е създало такова положение, че българската колония, студентите и официалните ни представителства не се обслужват от нас по линия на контраразузнаването“, подчертава ген. Цанков.

продължава>
 
Писатели, 1988 г.: „Положението става по-лошо. Вместо да се уплашат от идването на Видовден управляващите стават все по-гадни“ ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Вторник, 30 Април 2024 15:51

alt

 

 

Някои представители на българската интелигенция са си позволявали да говорят против комунистическата власт, но Шесто управление на Държавна сигурност за борба срещу идеологическата диверсия ги е следяло и ги е подслушвало, за да събира данни и да контролира тяхното поведение.

Това разкрива документ на идеологическото управление на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна сводка №26 за постъпилите по-важни данни по линиите на Шесто управление на ДС за периода 25.06 – 01.07.1988 г.

Тя е адресирана до ръководството на МВР начело с министъра Димитър Стоянов, Първо главно управление на ДС, Второ управление на ДС и до съответния съветски съветник, наблюдават работата на Шесто управление на ДС.

продължава>
 
ДС и КГБ се опитвали да вбият клин между Западна Европа и САЩ с активни мероприятия ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ПГУ
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 22 Април 2024 17:51

alt

 

Държавна сигурност е участвала през 80-те години на ХХ век в серия от активни мероприятия на съветския КГБ, чиято цел е била да всее разединение между Западна Европа и САЩ в последното десетилетие от Студената война.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Сътрудничеството със съветските другари за 1981-1981 г. по направление САЩ и НАТО и бъдещата съвместна дейност.

Документът е на Първо главно управление на ДС и е от октомври 1982 г. Информацията в него разкрива конкретни активни мероприятия (АМ), които по своя характер са дезинформационни операции в различни страни от Западна Европа и в страни-членки на НАТО като Гърция, например.

Въпросните активни мероприятия са аналог на съвременната дезинформационна кампания на Путинова Русия, с която той се стреми днес да разедини съюзниците в Северноатлантическия пакт и да подкопава основите на демократичния свят.

продължава>
 
Пълно обслужване на комунистическата върхушка: Охрана, жилища, обзавеждане, снабдяване от УБО-ДС ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - УБО
Написано от Христо Христов   
Събота, 20 Април 2024 17:14

alt

 

Държавна сигурност не само е изпълнявала партийните заповеди за терор и репресии на българското население, но една специфична структура е натоварена с цялото обслужване на комунистическата върхушка.

То е възложено на Пето управление на ДС – Управление „Безопасност и охрана“, което през втората половина на 50-те години на ХХ век най-дългогодишния генерален секретар на БКП Тодор Живков превръща в своята преторианска гвардия.

Това разкрива документ, съхранен в архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява лично строго секретен препис от протокол „Б“ на Политбюро на ЦК на БКП от 3 юли 1952 г. (по това генерален секретар на БКП е Вълко Червенков).

Въпросният протокол съдържа решение на висшето комунистическо ръководство, с което на Управление за безопасност и охрана (УБО) е възложено охраната, жилищното устройство, обзавеждането, снабдяването и обслужването на членовете на Политбюро на ЦК на БКП, на кандидат-леновете на Политбюро, секретарите на ЦК и членовете на правителството.

продължава>
 
„Добрата ДС“ (по Васил Терзиев). Част 7: „Приватизиране“ на контрабандните канали след 1989 г. ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Структура на ДС
Написано от Христо Христов   
Неделя, 19 Ноември 2023 20:47

alt

 

Сайтът desebg.com продължава поредицата „Добрата ДС“ (по Васил Терзиев). В част 7 се разкрива „приватизирането“ на контрабандните канали на Държавна сигурност след краха на тоталитарната комунистическа система. Повод за поредицата е позиция за репресивния апарат на БКП на инфарктно избрания за кмет на София Васил Терзиев, издигнат от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“ Васил Терзиев, изказана публично от него по време на предизборната кампания:

„Това, което се видя е всъщност колко много има да говорим по тази тема [за Държавна сигурност], за да имат хората по-добро разбиране какви са тези служби, кой какво е правил, че не всички са били еднакви, не всяка една структура е била мракобесна и не се е занимавала с доносничество, с мръсни поръчки, износ на каптагон и всякакви други неща, които слагаме под един знаменател. И че много от тези хора, които са работили в тези структури, като моите родители… Всъщност всяка една нормална държава от Бангладеш до Бурунди и най-развитите имат такива структури и те се грижат за интересите на държавата по различен начин.“

продължава>
 
Ген. Васил Терзиев организирал пресичането на вражески прояви във военните части, участвали в смачкването на Пражката пролет ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ВКР
Написано от Информационна агенция БГНЕС   
Понеделник, 14 Август 2023 06:47

alt

 

Ген. Васил Терзиев, дългогодишен началник на Трето управление на Държавна сигурност (ВКР, военното контраразузнаване, б.а.) е отговарял за организирането на контрола и пресичането на вражески прояви сред военните части на българската армия, взели участие в смачкването на Пражката пролет в Чехословакия през 1968 г.

Това разкрива документ от архива на Държавна сигурност, чието съдържание бе публикувано от информационна агенция БГНЕС в неделя (13 август 2023 г.). Той е разсекретен за ползване през 2004 г. от служба „Информация и архив“ и представлява част от т. нар. служебен архив на Държавна сигурност, съдържащ хиляди документи за дейността на репресивния апарат на БКП.

продължава>
 
Преди 33 години: БКП и ДС тайно прочистват досиетата, за да си гарантират зависими агенти през прехода ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Оперативен отчет
Написано от Христо Христов   
Неделя, 29 Януари 2023 17:29

 

alt

 

На днешната дата, 29 януари през 1990 г., преди 33 години тоталитарният комунистически режим започва паническо прочистване на архивите на своя репресивен апарат – Държавна сигурност.

Целта е тайно от обществото и от оформящата се политическа опозиция в страната тоталитарното управление на БКП да прочисти архивите от компрометиращи партията материали за различни нейни престъпления.

И не по-маловажно – да постави в зависимост по време на прехода към демокрация агентурния апарат, с който си е служила дотогава.

И двете цели са изпълнени успешно въпреки огромните страхове и опасения, които тогава тресат МВР-ДС.

 В резултат на незаконното прочистване са унищожени около 42% от агентурните дела (виж подробности за видовете унищожени документи – ТУК).

продължава>
 
С „Голямата екскурзия” Живков допълнително влошил икономическото положение в България ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ІV управление
Написано от Христо Христов   
Петък, 02 Септември 2016 07:55

 alt

С принудителното изселване на около 360 000 български граждани от турски произход през лятото на 1989 г. в Турция, за което основна роля има генералният секретар на БКП Тодор Живков, икономическата криза в страната по това време се е усложнила още повече.

Това разкрива строго секретен документ на Четвърто (икономическо) управление на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Създаденото през 1986 г. управление в Държавна сигурност, специално натоварено с обезпечаване на икономиката, признава за силно влошаване на оперативната обстановка в България.

„С особена острота това се почувства в областта на народното стопанство, където възникнаха сериозни трудности в резултат на масовото напускане на страната на голям брой ислямизирани българи”, се посочва в строго секретния документ, озаглавен „Мероприятия на Четвърто управление на ДС по проблемите на възродителния процес във връзка със становището на Политбюро на ЦК на БКП от 4 септември 1989”.

продължава>
 
Следствието на ДС при Червенков: Целеустремено и настойчиво разобличаване на враговете на партията ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Самостоятелни отдели
Написано от Христо Христов   
Събота, 04 Януари 2014 14:21

alt
Сайтът desebg.com публикува строго поверителна заповед на министъра на вътрешните работи за изпълнение на „Инструкцията по следствената работа” и мерки за усилване следствието в органите на МВР.

Документът е от септември 1952 г. и е подписан от тогавашния министър на вътрешните работи ген. Георги Цанков. В строго поверителната заповед се подчертава голямото значение, което БКП, правителството и лично партийния и държавен ръководител Вълко Червенков отдават на следствието на Държавна сигурност.

То е призвано да води борба против враговете на „народната власт”. В същото време следствието е сериозно критикувано за това, че не приключва делата в срок и му „липсва необходимата целеустременост и настойчивост при разобличаването на враговете”.

Това е времето, в което следствието е подчинено пряко на съветските съветници, изпратени от Сталин в България за провеждането на редица монтирани политически процеси срещу противници на съветската политика в страната сред висшия партиен апарат.

продължава>
 
ДС за провалите с агентурата: Агент ни разиграва 22 години по най-просташки начин ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Агентурен апарат
Написано от Христо Христов   
Събота, 28 Декември 2013 12:40

alt
Сайтът desebg.com публикува строго секретна информация относно: Съществуването на някои слабости в работата с агентурата при Първо главно управление на ДС (ПГУ, разузнаването).

Документът е от 1972 г. и е подписан от зам.-началника на управлението полк. Владимир Тодоров, впоследствие генерал, началник на ПГУ от 1986 г. до февруари 1990 г.

В строго секретната информация са дадени редица примери за провали с конкретни агенти, изведени зад граница. Направен е опит за анализ на работата с агентите при проучването на възможностите им и вербуването им.

От документа става ясно, че в ДС се следват названията на агентурния апарат от „братските органи” и най-вече на тези от КГБ в Съветския съюз. Така например последната промяна е осъществена със заповед на министъра на вътрешните работи през 1972 г., когато названието секретен сътрудник е заменено с агент.  

Също така в периода 1969-1972 г. от сътрудническият апарат на ДС е бил изключен сериозен брой агенти – общо 684. Според ПГУ това говори, че оперативния състав е загубил ценно време и „налице е сериозно замърсяване на агентурния апарат”.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 33
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов