|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Преди 99 години: Терористичната БКП извършва зловещия атентат в църквата „Света Неделя” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Вторник, 16 Април 2024 08:43

 

Днес, 16 април 2024 г., се навършват 99 години от зловещия атентат в църквата „Свети Крал” (днес „Света Неделя”), извършен от военната организация на БКП, отнел живота на над 200 души и ранил над 500.

При атентата са убити 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3-ма майори, 9-ма капитани, 3-ма депутати ( д-р Недялко Колушев, адв. Н. Рачев и Хр. Цанев) и множество граждани, включително деца.

Членовете на правителството се отървават само с леки наранявания, а цар Борис III не е в катедралния храм по време на взрива.

В историята атентатът, финансиран и подпомогнат от военното разузнаване на СССР и организиран от членове на военната организация на Българската комунистическа партия, остава като най-кървавият терористичен акт на ХХ век.

продължава>
 
Арх. Елко Хазан: Наследници на престъпния комунизъм дават исторически оценки и петнят името на бившия кмет Иван Иванов ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Интервю
Написано от Мая Георгиева, Faktor.bg   
Вторник, 09 Април 2024 13:45

alt

 

Desebg.com препечатва от сайта Faktor.bg интервйто с арх. Елко Хазан, Основател и председател на Българо-еврейски научен институт, който си поставя за цел да проучва и популяризира историята на евреите в България, най-вече във връзка със спасяването им от Холокоста. Той е автор на изследването „Кратка илюстрована енциклопедия на еврейските общности в България и техните синагоги". За дейността си е удостоен с орден „Стара планина“. В интервюто той отговаря за въпроси, свързани със съпротивата срещу издигането на паметник на бившия кмет на София Иван Иванов под претекст, че бил „фашист“. Според арх. Хазан организацията „Шалом“ си е присвоила правото да говори от името на всички евреи в България и става въпрос за хорахора, узурпатори на мнение. По думите му по сталински превръщат думата „фашист“ в нарицателно за всеки, който не е съгласен с тяхното управление и действия. Скандалът се разрази неотдавна, след като Бойко Борисов призова общинските съветници на ГЕРБ-СДС в СОС да не подкрепят предложението за паметник на бившия кмет след среща с „Шалом“, изтъквайки аргументи на тази еврейска организация.

продължава>
 
Кметът Терзиев и общинари от ПП-ДБ и „Спаси София“ – лицемери, отказаха пари за Мемориала на жертвите на комунизма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Мемориали
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 04 Април 2024 10:45

alt

 

Столичният кмет Васил Терзиев и общинските съветници от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“ показаха, че са лицемери, след като стана ясно, че отказали от новия бюджет на общината да бъде отпусната скромната сума от 4000 лв. за техническо обследване на Мемориала на жертвите на комунистическия режим край НДК с оглед на неговата поддържка и реставрация.

За това съобщи сайта Faktor.bg, позовавайки се на свои източници в Столичния общински съвет.

Предложението е било част от промените, направените от групата на ГЕРБ-СДС в бюджета на кмета Васил Терзиев. То обаче е отхвърлено от хората на столичния кмет и на водещата комисия по финанси и бюджет на 27 март тази година.

продължава>
 
Изследователка дари приходите от книгата си за поклонението в памет на жертвите на комунизма в „Белене“ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Лагерът "Белене" - памет
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 30 Март 2024 14:25

alt

 

Изследователката Веселина Узунова дари постъпленията от наскоро издадена своя книга за организиране и провеждане на тазгодишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в концлагера „Белене“, съобщи Христо Христов, изпълнителен директор на фондация на „Истина и памет“, съорганизатор на събитието, което ще се проведе на бившия Втори обект на лагера на остров Персин на 1 юни 2024 г.

Веселина Узунова, която е асистент в Института за исторически изследвания на БАН и главен уредник в Регионалния исторически музей в Хасково, представи през февруари тази година изследването си „Белязан доживот“ – спомени на полицейския служител Здравко Шейтанов (1944-1960).

Мемоарите на бившия контраразузнавач от полицията в Хасково са изключително ценни, тъй като са единствените, описващи арестите в града непосредствено след 9 септември 1944 г. и дейността на „народния съд“ в Хасково през 1945 г. (самият Шейтанов е осъден на 15 години затвор, а три години е въдворен в концлагера „Белене“).

продължава>
 
ЕП подкрепи Румъния за връщането на златния ѝ резерв от над 90 тона от Русия ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 19 Март 2024 16:31

alt

 

Европейският парламент прие резолюция в четвъртък (14 март 2024 г.), с която подкрепи искането на Румъния за връщане на нейния златен резерв и исторически архиви, предадени на съхранение в Русия през 1916-1917 г. по време на Първата световна война.

Румъния е съюзник на Русия още в навечерието на ПСВ, а по-късно, през август 1916 г., се включва на страната на Антантата, в която Руската империя участва.

По време на Първата световна война (1914-1918) властите на кралска Румъния, застрашена от германската окупация, решават да евакуират основните държавни ценности за съхранение именно в Руската империя.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 133
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов