|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Живков & социализЪма
10 ноември 1989 г.: Последният ден на Тодор Живков ПДФ Е-мейл
Рубрики - Живков & социализЪма
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 10 Ноември 2022 15:26

alt

 

На днешната дата преди 33 години дългогодишният генерален секретар на БКП Тодор Живков слиза от властта. Принудително, по решение на Кремълските му господари. С него се случва това, което се е случвало с всички негови предшественици, сляпо предани на СССР – Москва слага и отстранява своите верни васали според изгодата и конюнктурата към съответния момент.

По повод 10 ноември 1989 г., сайтът desebg.com припомня малко известни подробности от последния ден на Тодор Живков във властта, белязал началото на разпада на тоталитарната комунистическа система в България. Текстът е част от документалната книга на разследващия жулналист и изследовател на комунистическите архиви Христо Христов „Тодор Живков. Биография” (2009).

продължава>
 
9 ноември 1989 г.: Пада Берлинската стена, а в България Живков подава оставка, завещава колосални дългове ПДФ Е-мейл
Рубрики - Живков & социализЪма
Написано от Христо Христов   
Сряда, 09 Ноември 2022 14:27

alt

 

Преди 33 година на днешната дата пада едно от най-отвратителните творения на комунистическия лагер – Берлинската стена, символ на несвободата, създадена от тоталитарния режим от съветски тип.

Същия ден в България дългогодишният генерален секретар на БКП Тодор Живков подава оставка.

Оставката не е доброволна, а под натиск на Москва. Тя е договорена на няколко интензивни срещи в периода 6 и 9 ноември 1989 г. между Живков и съветския посланик по това време в София Виктор Шарапов.

Живков подава оставката в най-тесен кръг – пред членовете на Политбюро, като на негово място със знанието и съгласието на Москва е определен Петър Младенов, тогавашен министър на външните работи в оставка. Цялата процедура е съгласувана и проследена от официалния представител на КГБ в НРБ ген. Владилен Фьодоров.

продължава>
 
Истината за принудително оттегляне на Тодор Живков от властта ПДФ Е-мейл
Рубрики - Живков & социализЪма
Написано от Христо Христов   
Сряда, 10 Ноември 2021 12:49

alt

 

На 10 ноември 1989 г., преди 32 години, Пленум на ЦК на БКП приема оставката на Тодор Живков от поста генерален секретар на комунистическата партия, подадена предния ден пред тесен кръг членове на Политбюро и под зоркия поглед на тогавашния съветски посланик в София ген. Виктор Шарапов и ръководителя на представителството на КГБ в България ген. Владилен Фьодоров. 78-годишният Живков е принуден от Кремъл да се оттегли от тоталитарната власт след 33 години начело на партията и държавата, защото в Москва са решили да го заменят с друг техен верен човек – Петър Младенов, дългогодишен министър на външните работи, направил партийна кариера по времето на Живков. Руснаците го смятат за по-удобен да контролират чрез него случващото се в България в хода на опита за преустройство на затъналата в политическа и икономическа криза тоталитарна комунистическа система в страните от съветския лагер.

продължава>
 
Петър Младенов пред ДС 1989: Другари, картината в икономиката е потресаваща! След 1983 г. сме на минус, само кредити от Запада ПДФ Е-мейл
Рубрики - Живков & социализЪма
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 11 Ноември 2019 10:50

alt
„Другари, картината в икономиката е потресаваща. Ние всяка година казваме, че имаме прираст 5,6 – 6% и т.н. А знаете ли каква е картината? Ако вземем за база 1983 г. ние не само, че нямаме никакви проценти прираст на националния доход, ако изключим тези чужди кредити, които получаваме от Запада, т.е. нашите задължения, които се увеличават, ако ги махнем тях, ние имаме непрекъснато намаляване”.

Това заявява на тайна среща пред ръководството на МВР и ДС новият генерален секретар на Политбюро на ЦК на БКП, избран от Кремъл две седмици след принудителната оставка на Живков преди 30 години. Младенов подчертава, че дотогава никой в Политбюро не е представял справка за задълженията към западните банки на комунистическото управление.

Думите на Петър Младенов са най-точното описание на третият фалит, който тоталитарното управление на БКП завеща на българската нация след падането на Берлинската стена и разпада на съветския лагер.

Сайтът desebg.com ги припомня, тъй като те са малко известни на голяма част от българското общество.

продължава>
 
За някои прилики между НСО и УБО – Преторианската гвардия на БКП. Част 3: Охраната на Живков ПДФ Е-мейл
Рубрики - Живков & социализЪма
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 26 Ноември 2018 11:02

alt

Сайтът desebg.com припомня какво представлява предшественика на НСО – УБО (Пето управление на ДС) по времето на тоталитарния комунистически режим.

В част 1 е от поредицата се разказва как комунистическата върхушка създава една от най-раздутите структури в Държавна сигурност, която се грижи за нея денонощно.

В част 2 се представят подробности за изграждането на структурата за охрана на своята върхушка по съветски образец.

В част 3 се поднася информация за самостоятелния бюджет на УБО и за охраняването на генералния секретар на БКП Тодор Живков. Текстът е от книгата „Тодор Живков. Биография” на разследващия журналист Христо Христов.

 

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 13
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов