|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Николай Радулов: Искам да се посветя на работа в Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Политици
Написано от Христо Христов   
Вторник, 20 Юли 2021 08:03

alt

 

„Желая да се посветя на работа в органите на МВР-ДС“. Това е записал собственоръчно Николай Радулов в молбата си до началника на Софийско градско управление на МВР-ДС през февруари 1977 г., когато е кандидатствал да бъде допуснат до конкурс за Висшата специална школа „Георги Димитров“ на МВР-ДС.

Документът е съхранен в личното кадрово досие (ЛКД) на Радулов, което има всеки офицер от Държавна сигурност по силата на закона за досиетата то е публично, тъй като принадлежността към ДС на кандидата за министър на вътрешните работи, издигнат преди броени дни от лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, отдавна е установена и огласена от Комисията по досиетата.

Както desebg.com писа информацията за това, че Радулов е бивш офицер от Държавна сигурност е спестена в биографията му, публикува на сайта на партията „Има такъв народ“, където той е представен като дългогодишен експерт по сигурността.

продължава>
 
Само на desebg.com: Цялото досие на Юлия Кръстева онлайн (лично и работно дело) ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Учени
Написано от Христо Христов   
Петък, 30 Март 2018 06:59

alt
Поради големия медиен и обществен интерес към досието на Юлия Кръстева, световно известен лингвист, философ и психоаналитик, родена в България и живееща от 1965 г. във Франция, Комисията по досиетата предостави възможност да ползват архивните материали, свързани с нея, чрез страницата на независимия държавен орган.

Сайтът desebg.com публикува материалите онлайн в пълен обем, за да може всеки желаещ да се запознае с тях, сам да прецени съдържанието им.

Юлия Кръстева беше разкрита като секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС (ПГУ, външнополитическото разузнаване) под псевдонима „САБИНА” тази седмица (27 март 2018 г.). В четвъртък тя отрече пред френски медии, че е била сътрудник на ДС.

Досието ѝ започва с том 1 (лично дело), което се състои от 164 листа. Най-ранната дата в него е 3 август 1964 г., когато започва проучването ѝ от ДС (лист 12).

В личното дело се съдържат материали за нейното проучване, включително и семейството ѝ, както и контактите на ДС с нея.

Досието е предадено от Националната разузнавателна служба, правоприемник на ПГУ, на Комисията по досиетата през 2009 г. Дотогава то е би могло да бъде манипулирано.

В него има белези, потвърждаващи преномериране на част от листовете. Освен това делото е оформено за предаване в архив през месец май 1973 г., когато е номерирано и прошнуровано до 84 листа. След това обаче работата на ПГУ със "САБИНА" продължава и има документи, събрани в пликове към делото след май 1973 г., което е нарушение на строго секретната инструкция за оперативне отчет на ПГУ и реда за съхранение и оформяне на делата.

продължава>
 
Досието на журналиста Тома Томов: Как глезеният изпълнява дълга си на комунист в ДС ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Журналисти
Написано от Христо Христов   
Петък, 24 Март 2017 17:20

 

alt
Сайтът desebg.com представя досието на журналиста Тома Томов – водач на листата на БСП в 1-ви МИР Благоевград на парламентарните избори на 26 март 2017 г. неговата принадлежност към тоталитарните комунистически служби беше разкрита от Комисията по досиетата през септември 2016 г. при втората проверка ръководните кадри в БНТ, обхващаща периода от 10 ноември 1989 г. до декември 2006 г. (първата проверка беше за периода след 2006 г., б.а.). Томов е вербуван от Първо главно управление (ПГУ) на Държавна сигурност през 1970 г. като секретен сътрудник под псевдонима „ТОДОРОВ”. По това време той е 28-годишен, член на БКП и от 10 месеца работи в Българската телевизия. В досието му се съдържат редица подробности, които опровергават негови твърдения за връзката и взаимоотношенията му с ДС, както и за дейността му като сътрудник.

продължава>
 
Корнелия Нинова си избра за коалиционни партньори двама агенти на ДС ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Политици
Написано от Христо Христов   
Вторник, 07 Февруари 2017 21:00

alt
БСП подписа договор за коалиция за всички видове предстоящи избори под името „БСП за България”, като в нея влизат пет партии, а отпадат 8 от досегашните партньори.

Това обяви днес лидерът на БСП Корнелия Нинова. Освен самата Българска социалистическа партия в предизборната коалиция влизат Комунистическа партия в България, Политически клуб „Екогласност”, Земеделски народен съюз и партия „Нова зора”.

 Лидерите на две от тях са разкрити като сътрудници на бившата Държавна сигурност, припомня desebg.com.

продължава>
 
Националната спортна академия преизбра ректор с минало в ДС ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Учени
Написано от Христо Христов   
Събота, 19 Декември 2015 10:03

alt
Националната спортна академия (НСА) „Васил Левски” преизбра в четвъртък (17 декември 2015 г.) за ректор втори мандат проф. Пенчо Гешев. Той е начело на НСА от 2012 г., като преди това, от 2007 г., е зам.-ректор по учебната част.

От 1980 г. е преподавател по ветроходство към катедра „Водни спортове”.

През 2012 г. Комисията по досиетата разкри Гешев като осведомител на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) в периода 1970-1972 г., когато той е отбивал военната си служба.

„В края на подготовката ми в школата за граничари в Смолян през декември 1970 г.  ме извика един офицер, за да ми обясни, че като един от най-съвестните граничари би искал да го информирам за неща, свързани с опазването на границата, в т. ч. за евентуални контакти с местни хора, които можело да избягат през границата”, заяви проф. Пенчо Гешев пред desebg.com (виж цялата му позиция в профила му в Регистъра на сътрудниците на ДС – ТУК).

 В архивите на ДС за Пенчо Гешев е запазен само картон и регистрация в регистъра на ВКР.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 15
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов