|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
И област Русе е без агенти на ДС сред новите общински съветници ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 04 Юли 2024 12:37

alt

 

Област Русе е осмата област в България, в която няма сътрудници на тоталитарните комунистически служби, избрани като общински съветници на последните местни избори през октомври 2023 г.

Това стана известно днес, след като Комисията по досиетата огласи проверката на кандидатите за общински съветници, регистрирани от общинските избирателни комисии за участие в местните избори през октомври 2023 г. в област Русе.

Преди нея без агенти на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА се нареждат областите Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Пазарджик, Перник и Разград.

Проверката в област Русе е засегнала общо 424 лица, регистрирани като кандидати за общински съветници на вота миналата есен.

продължава>
 
ЦИК даде на заден: Предоставя необходимите данни за проверката за принадлежност към ДС на кандидатите за депутати и евродепутати ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Вторник, 21 Май 2024 12:31

alt

 

След медийния и обществен натиск Централната избирателна комисия (ЦИК) днес е преразгледала своя отказ от миналата седмица да предостави всички необходими данни на Комисията по досиетата за проверката на кандидатите за депутати и евродепутати на предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни 2024 г.

Това научи desebg.com от източници от Комисията по досиетата.

Днес, независимият държавен орган, натоварен с осветяването на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби, е получил ново писмо (виж документа по-долу), подписано от председателя на ЦИК Камелия Нейкова, с което тя потвърждава, че ще предоставят и отказаните първоначални данни за политическата номинация на кандидатите, както и в кой избирателен район са издигнати.

продължава>
 
С над 1700 заявления граждани са се възползвали от услугите на Комисията по досиета през 2023 г. ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Петък, 05 Януари 2024 18:51

alt

 

Общо 1706 заявления са подадени от граждани и изследователи в Комисията по досиетата през изминалата 2023 г.

Това показват докладите на независимия държавен орган, натоварен с разкриването на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби и с предоставянето на достъп до техните архивни документи.

По закона за досиетата Комисията се отчита с два пъти в година пред Народното събрание (юли и декември).

Отчетите показват, че и през 2023 г. се е запазила тенденцията от последните години читалнята на Комисията на ул. „Врабча“ 1 в столицата да е посещавана между 800 и 900 души.

През 2023 г. общо 835 граждани са посетили читалнята за запознаване с документи на ДС и разузнавателните служби на БНА.

продължава>
 
Документите на Държавна сигурност са над 1,5 милиона архиви дела ПДФ Е-мейл
COMDOS - Централизиран архив
Написано от Христо Христов   
Неделя, 31 Декември 2023 15:14

alt

 

Документите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия представляват над 1,5 милиона архивни дела.

Те са събрани от Комисията по досиетата от 2007 г. насам и се съхраняват в Централизирания архив за документите на тоталитарните комунистически служби в гр. Банкя, изграден от независимия държавен орган през 2011 г.

Това показват данните в двата доклада (юли и декември), с които Комисията по досиетата отчита дейността си пред Народното събрание.

Докладите са качени и на сайта на институцията, натоварена с разкриването на сътрудниците на ДС и разузнавателните служби на БНА и със съхранението и осигуряването на достъп до архивните документи.

продължава>
 
Документален сборник: „Държавна сигурност и лагерът „Белене“ – едно уникално издание на Комисията по досиетата ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Неделя, 18 Юни 2023 13:09

alt

 

Тази неделя в библиотеката на desebg.com представям едно наистина уникално издание, продукт на изследователската дейност на Комисията по досиетата – документалния сборник „Държавна сигурност и лагерът Белене“.

Той излиза под №60 от поредицата на Комисията „Из архивите на ДС“ и е част от нейната изследователска програма за 2023 г.

Книжното тяло на сборника включва 182 фототипни документа, а неговото електронно издание (dvd) – 508, като подборът е направен от над 200 архивни единици, голяма част от които са многотомни.

Хартиеното издание на „Държавна сигурност и лагерът Белене“ мигновено си извоюва първо място по най-бързо разграбен документален сборник в България – факт, който се случи по време на годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в лагера „Белене“ на бившия Втори обект на остров Персин на 3 юни 2023 г., където Комисията по досиетата, водена от нейния председател Евтим Костадинов, пристигна със сборника, за да го представи.

Независимият държавен орган бе поканен от организаторите на събитието като специален гост, именно за да направи премиера на сборника точно на мястото, където през 1949 г. комунистическият режим създава лагера „Белене“.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 135
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов