|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията по досиетата освети приватизатори с агентурно минало в Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 27 Ноември 2023 17:33

alt

 

Комисията по досиетата огласи имената на 11 участници в отрасловата приватизация през 1998 г.

Законът за досиетата задължава независимия държавен орган да извърши проверка на членовете на управителните, контролните и надзорните органи на преобразувани и приватизирани държавни и общински предприятия и членовете на управителните, контролните и надзорните органи на дружества, както и еднолични фирми, еднолични търговци и физически лица, придобили акции или дялове в приватизирани държавни и общински предприятия или обособени части от тях.

Проверката обхваща приватизирани държавни предприятия по 657 броя договори за приватизационна продажба, както и дружества, еднолични фирми, еднолични търговци и физически лица (купувачи), придобили акции или дялове в тях - по отраслови министерства за 1998 г.

продължава>
 
Съдийката, за която ДС не е Държавна сигурност, сътвори нов абсурд ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 18 Септември 2023 15:16

alt

 

Помните ли първия случай, когато бе направен опит да се сложи прът в процеса на разкриването на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби след влизане в сила на закона за досиетата, приет с невиждан дотогава политически консенсус в края на 2006 г.?

Това се случи през 2007 г., съвсем в началото на отварянето на досиетата след като новоизбраната от парламента Комисия с председател Евтим Костадинов започна работа.

Тя бе обявила резултатите в няколко институции по списъка в закона за досиетата за проверка на лица, заемащи публични длъжности в България след 10 ноември 1989 г., когато дойде първото съдебно дело срещу решение на независимия държавен орган за установяване и обявяване на принадлежност към Държавна сигурност.

продължава>
 
Документален сборник: „Държавна сигурност и лагерът „Белене“ – едно уникално издание на Комисията по досиетата ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Неделя, 18 Юни 2023 13:09

alt

 

Тази неделя в библиотеката на desebg.com представям едно наистина уникално издание, продукт на изследователската дейност на Комисията по досиетата – документалния сборник „Държавна сигурност и лагерът Белене“.

Той излиза под №60 от поредицата на Комисията „Из архивите на ДС“ и е част от нейната изследователска програма за 2023 г.

Книжното тяло на сборника включва 182 фототипни документа, а неговото електронно издание (dvd) – 508, като подборът е направен от над 200 архивни единици, голяма част от които са многотомни.

Хартиеното издание на „Държавна сигурност и лагерът Белене“ мигновено си извоюва първо място по най-бързо разграбен документален сборник в България – факт, който се случи по време на годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в лагера „Белене“ на бившия Втори обект на остров Персин на 3 юни 2023 г., където Комисията по досиетата, водена от нейния председател Евтим Костадинов, пристигна със сборника, за да го представи.

Независимият държавен орган бе поканен от организаторите на събитието като специален гост, именно за да направи премиера на сборника точно на мястото, където през 1949 г. комунистическият режим създава лагера „Белене“.

продължава>
 
Комисията по досиетата ще бъде специален гост на годишното поклонение в памет на жертвите на лагера „Белене“ ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Сряда, 24 Май 2023 13:24

alt

 

Комисията по досиетата ще бъде специален гост на годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в лагера „Белене“, което ще се проведе на 3 юни 2023 г., събота от 12.00 ч. на мястото на бившия лагер на остров Персин на р. Дунав.

По време на събитието независимият държавен орган, натоварен с политиката по разкриването на сътрудниците на тоталитарните служби и достъпа до техните архиви, ще представи най-новия си документален сборник „Държавна сигурност и лагерът „Белене“.

Фототипното документално издание е част от изследователската програма на Комисията по досиетата и поредицата "Из архивите на ДС“. Негови съставители са експерти от Комисията.

продължава>
 
Архивът на ДС продължава да се попълва, вече надхвърля 14,5 километра ПДФ Е-мейл
COMDOS - Централизиран архив
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 05 Януари 2023 16:03

alt

 

И през изминалата 2022 г. Комисията по досиетата продължава да попълва с новопостъпили архивни материали Централизирания архив за документите на тоталитарните комунистически служби, изграден от нея през 2011 г. в гр. Банкя.

Това разкриват двата отчети доклада на независимия държавен орган, внесени в Народното събрание.

Както е известно Комисията по досиетата се отчита два пъти в годината с доклади за своята дейност пред парламента, който я сформира през 2007 г.

Отчетите показват, че през 2022 г. Комисията е успяла да изиска непредадени до момента архивни документи на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА от МВР, Държавна агенция „Национална сигурност, служба „Военно разузнаване“ към Министерството на отбраната и Държавна агенция „Архиви“.

За периода 1 декември 2021 г. до 30 юни 2022 г. са приети 3 052 архивни дела (документи на хартиен носител), и 130 филмирани материали с източник, както следва:

  • МВР – 2 533 броя архивни дела, в това число 80 броя архивни дела от ДАТО и 130 филмирани материали;
  • Държавна агенция „Национална сигурност” – 53 броя архивни дела;
  • МО – Служба „Военно разузнаване” – 410 броя архивни дела;
  • ДА „Архиви” – 56 дела.

За първото полугодие на 2022 г. Комисията е предоставила архивни документи и информация за тях, както следва:

  • за запознаване с документи на граждани и изследователи са предоставени – 4 170 дела;
  • обратно са приети за постоянно съхранение – 1 751 дела;
  • подготвени са отговори на 356 запитвания за 492 лица;
  • направени са справки по 2 462 дела.

За този период е извършена е паспортизация на 27 515 дела.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 131
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов