|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Коалиция на гражданите
Галерия: МОЧА отива в музея 69 години след издигането му ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Петък, 15 Декември 2023 11:52

alt

 

Сайтът desebg.com представя галерия от снимки на монумента на окупационната червена армия (МОЧА), който ще отиде в музея 69 години след издигането му през 1954 г. от тоталитарния комунистически режим начело с терориста от БКП и съветски гражданин Вълко Червенков.

Desebg.com припомня и някои малко известни факти за МОЧА. Конкурс за такъв паметник е обявен още през 1946 г., но се оказва, че няма пари и е замразен. Нов конкурс е обявен през 1948 г., когато политическата опозиция в страната е унищожена, а БКП начело с Георги Димитров трасира установяването на тоталитарната държава от съветски тип.

В първата комисия-жури участват и съветски архитекти. Те не одобряват първоначално избраното място – до двореца на пионерите, което се възприема като място на извънградска среда.

 Определено е ново място – в северната част на градинската срещу Партийния дом, но смъртта на Георги Димитров променя и това решение – там набързо е издигнат мавзолея на комунистическия „вожд“.

продължава>
 
Защо областната управа на София не изпълнява влезли в сила актове и съдебни решения за демонтиране на МОЧА? ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 13 Септември 2023 18:32

alt

 

Гражданска инициатива за демонтиране на монумента на окупационната червена армия (МОЧА) разпространи съвместна позиция на организацията и Общността на пострадалите от комунистическото насилие, репресии и терор в България и техните наследници, която хвърля светлина върху някои действия на областната управа, които се разминават с обявеното намерение за премахването от центъра на София срамния тотален символ на лъжата. Сайтът desebg.com публикува позицията:

 

Уважаеми съграждани,

Изразили сме, оказваме и ще оказваме пълна подкрепа към всички, които дават своя принос по пътя за демонтиране на монумента на окупационната Червена армия. Един, за съжаление, дълъг процес на израстване на обществото ни.

Заявили сме пълна подкрепа на г-жа Вяра Тодева за декларираното от нея намерение – да приведе в изпълнение решението на СОС – за премахване от центъра на Столицата на монумента на окупационната Червена армия.

продължава>
 
Саботира ли областният управител на София Тодева премахването на МОЧА? ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 08 Септември 2023 11:46

alt

 

За двойствени действия на новия областен управител на София Вяра Тодева („Продължаваме промяната“), които на практика саботират премахването на монумента окупационната червена армия (МОЧА) от центъра на София съобщи сайтът Faktor.bg.

С тях Тодева реално бойкотира решението на Столичния общински съвет, от 9 март 2023 г. за премахване на монумента, който е публична общинска собственост.

В изявите си Тодева се обявява за махането на паметника и твърди, че е предприела всички необходими действия, а реално се оказва, че саботира процеса и търси административни хватки за оцеляването на паметника.

А ъщо така тя не изпълнява предписанието от районната администрация – да организира премахването на незаконно възстановената плоча с надписа върху МОЧА.

Faktor.bg се е натъкнал на скандални действия от страна на Тодева. На 4 август 2023 г. областният управител Вяра Тодева подава жалба срещу решение на Административен съд София град (АССГ).

продължава>
 
Фондация „Истина и памет“ ще приеме отчета за дейността си през 2022 г. ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 26 Юни 2023 10:40

alt

 

На 14 юли 2023 г. фондация „Истина и памет” ще разглежда и приеме отчета за дейността си за 2022 г.

С настоящото съобщение в сайта desebg.com се информират членовете на Управителния съвет проф. Евелина Келбечева, Александър Кашъмов и Георги Михайлов за срещата на УС.

Заседанието ще се проведе на 14 юли 2020 г. от 18.30 ч. в кантората на адв. Александър Кашъмов на ул. „Пиротска“ 56 в столицата.

продължава>
 
Жертви на „възродителния процес“: Прокуратурата трябва да разследва изпълнителите на насилствената асимилация 1984-1989 г. ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 30 Юни 2022 15:59

alt

 

Прокуратурата е длъжна да разследва изпълнителите на т. нар. възродителен процес в периода 1984-1989 г., които още са живи, и от които досега не е потърсена никаква наказателна отговорност.

Това поискаха днес общо 15 граждански организации на български граждани от турски произход, принудително изселени от комунистическия режим в Турция малко преди той да рухне.

Представителите им дадоха специална пресконференция в БТА, предизвикани от решението на Военно-окръжната прокуратура София да прекрати делото срещу виновните висши партийни функционери – вдъхновители на „възродителния процес“.

Както desebg.com първи писа в края на месец май тази година прокуратурата тихомълком прекрати делото, веднага след като почина последният обвиняем по него комунистическият премиер Георги Атанасов.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 17
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов