|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Архиви
ЕП се противопоставя на режима на Путин, иска и заграбените от съветската армия чужди архиви ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 16 Септември 2021 18:00

alt

 

Европейският парламент прие днес (16 септември 2021 г.) изключително важна резолюция, озаглавена  „Насока на развитие на политическите отношения между ЕС и Русия“, с която очертава рамката на действията на Европейския съюз в политиката си на противопоставяне на режима на Путин.

В пространния документ от 30 страници управлението на руския президент е определено като „дългосрочна заплаха за европейската сигурност“. Резолюцията е приета с огромно мнозинство, но сред малкото едводепутати, които не са я подкрепили са тези на БСП, стана ясно от гласуването.

По предложение на евродепутата Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) в резолюцията е поставен и въпроса за заграбените от съветската армия по времето на Втората световна война чужди архиви, сред които са и някои важни български архиви, достъпът до които и до днес Кремъл ревниво пази.

продължава>
 
Предадоха ценен творчески архив на писателя Георги Марков в Държавния архив ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 16 Юли 2021 16:32

alt

 

Ценно дарение от документи на писателя, публицист и дисидент Георги Марков постъпи на съхранение през м. май 2021 г. в Държавен архив – Перник, съобщиха от пресслужбата на Държавна агенция „Архиви“.

Постъплението е предадено от Емил Първанов Ваклинов, братовчед на писателя по майчина линия, чиито корени водят до с. Мещица, Пернишко.

Документите са открити при личните вещи на майката Райка Маркова, която в последните години е живяла при роднини в Перник.

Дарението от документи включва негови авторски сценарии на произведения:

 • „Аз бях той“ (1968);
 • „Атентат в затворена улица“ (1968) (отхвърлено от цензурата); „Асансьорът“ (1967);
 • „Покривът“ с протокол от заседание на Художествения съвет за разглеждането му (след 1959) (отхвърлено от цензурата);
 • „Среднощните чадъри“ (1969).
 • продължава>
   
  В ПАСЕ подкрепиха българска инициатива за връщане на заграбените от СССР архиви ПДФ Е-мейл
  Рубрики - Архиви
  Написано от Христо Христов   
  Събота, 26 Юни 2021 14:28

  alt

   

  Членове на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) от 9 държави подкрепиха българската инициатива за връщане на заграбените от съветската армия културни ценности, включително и архиви, от други европейски страни, в края на Втората световна война, които Кремъл определя като „трофейни“.

  Новината съобщи на своя блог Лъчезар Тошев, член на ПАСЕ в периода 1992-2005 г. и 2009-2013 г., почетен член след това.

  Инициативата за връщане на заграбените архиви е на Ръководителя на българската делегация в ПАСЕ г-н Димитър Главчев и българските депутати от ГЕРБ Милена Дамянова и Ивелина Василева.

  продължава>
   
  Любовта към Отечеството превъзхожда всички световни добрини: 200 години от рождението на Раковски ПДФ Е-мейл
  Рубрики - Архиви
  Написано от Държавна сигурност.com   
  Четвъртък, 15 Април 2021 13:13

  alt

   

  От 13 април 2021 г. в Галерия на открито в градината на Народен театър „Иван Вазов“  е експонирана изложбата „Любовта към отечеството превъзхожда всичките световни добрини“, посветена на 200-годишнината от рождението на идеолога на българското национално-освободително движение Георги Стойков Раковски (1821–1867).

  Тя е организирана от Държавна агенция „Архиви“ в партньорство с Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и с финансовата подкрепа на Столична община.

  Показаните документи са подбрани от Централния държавен архив, държавните архиви в страната и Българския исторически архив на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. В тях се представят животът и делото на Георги Раковски като революционер, поет, публицист, енциклопедист, филолог и идеолог на българското национално-освободително движение.

  Посетителите на експозицията ще могат да се запознаят с негови ръкописи, биографични бележки, публицистично наследство, кореспонденция, снимки, гравюри и други архивни документи.

  Заглавието на изложбата е цитат на самия Георги Раковски от неговото „Житие“ и е своеобразен ключ за разбиране на неговото богато идейно и творческо наследство. Акценти са любопитни случки от бележника на Раковски като войвода, плановете му за освобождение на Българите, редки фотографии и други.

   Експозицията може да бъде видяна до 25 април 2021 г.

  продължава>
   
  Отбелязаха Международния ден на архивите с награди ПДФ Е-мейл
  Рубрики - Архиви
  Написано от Държавна сигурност.com   
  Сряда, 12 Юни 2019 11:20

  alt
  Държавна агенция „Архиви”, натоварена с опазването, съхранението и ползването на българското държавно архивно наследство, отбеляза Международния ден на архивите (9 юни) с раздаване на поощрителни награди (плакет и грамота) на читатели, дарители и служители на агенцията.

  С наградата „Читател на архивите 2018” бе отличен Иван Атанасов Иванов, който е посетил Държавния архив София общо 125 пъти за миналата 2018 г. и е ползвал 4311 архивни единици.

  Отличеният млад мъж заяви, че държавните архиви са съкровище, което чака да бъде открито, а на въпрос за какво са се отнасяли материалите, които е използвал, той отговори: „За София”.

  продължава>
   
  << Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

  Страница 1 от 11
  FacebookTwitter
  Google BookmarksLinkedin
  MySpaceRSS Feed

  Лагерът "Белене" - памет

  Банер

  Регистър

  Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

  Сайт Памет

  Сайт Памет

  Виртуален музей

  Виртуален музей на българския комунизъм
  https://www.desebg.com

  Коментарно

  Коментарно

  Библиотека

  Библиотека

  Речник

  Коментарно
  komdos
  Декомунизация
  Христо Христов