|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Живков & социализЪма
За някои прилики между НСО и УБО – Преторианската гвардия на БКП. Част 3: Охраната на Живков ПДФ Е-мейл
Рубрики - Живков & социализЪма
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 26 Ноември 2018 11:02

alt

Сайтът desebg.com припомня какво представлява предшественика на НСО – УБО (Пето управление на ДС) по времето на тоталитарния комунистически режим.

В част 1 е от поредицата се разказва как комунистическата върхушка създава една от най-раздутите структури в Държавна сигурност, която се грижи за нея денонощно.

В част 2 се представят подробности за изграждането на структурата за охрана на своята върхушка по съветски образец.

В част 3 се поднася информация за самостоятелния бюджет на УБО и за охраняването на генералния секретар на БКП Тодор Живков. Текстът е от книгата „Тодор Живков. Биография” на разследващия журналист Христо Христов.

 

продължава>
 
За някои прилики между НСО и УБО – Преторианската гвардия на БКП. Част 2: Само за „правоимащи” от върхушката на БКП ПДФ Е-мейл
Рубрики - Живков & социализЪма
Написано от Христо Христов   
Събота, 24 Ноември 2018 18:29

alt

Сайтът desebgc.com припомня какво представлява предшественика на НСО – УБО (Пето управление на ДС) по времето на тоталитарния комунистически режим. В част 2 е от поредицата се разказва как комунистическият елит започва да изгражда структурата за охрана на своята върхушка по съветски образец. Текстът е от книгата „Тодор Живков. Биография” на разследващия журналист Христо Христов.

 

Охраната на партийните величия след 9-ти септември

Въпросът за охраната на първите партийни ръководители след 9 септември 1944 г. възниква, в навечерието на завръщане на Георги Димитров от Москва в България през ноември 1945 г. Политбюро начело с Васил Коларов взима решение за създаването на специално звено за неговото охраняване към ЦК на БКП. То поема охраната и на останали партийни и държавни ръководители. Георги Димитров обаче пристига от СССР със специална съветска група за охрана от десетина души. Към нея е прикрепена медицинска сестра и обслужващ персонал. Съветската охрана остава повече от година, като през това време обучават кадри на ДС в спецификите на охранителната дейност.

продължава>
 
За някои прилики между НСО и УБО – Преторианската гвардия на БКП. Част 1: Държава в държавата ПДФ Е-мейл
Рубрики - Живков & социализЪма
Написано от Христо Христов   
Петък, 23 Ноември 2018 13:21

alt

Пресният скандал с колата на Националната служба за охрана (НСО), возеща жената на президента Румен Радев – Десислава Радева, с който той подписва брак 5 дни преди да бъде официално номиниран от БСП за кандидат за държавен глава на 17 август 2016 г. (преди това тя е абсолютно неизвестна и работи като пиар на бъдещия мъж във ВВС), не е първият, вероятно няма и да е последният.

Радева, която дължи популярността на мъжа в качеството му на държавен глава, вече няколко пъти беше забърквана в пътни инциденти с автомобила на НСО, който я вози, нарушавайки правилата за движение. Последният път, за да може съпругата на президента да влезе в магазин за рокли в столицата (много медии от самото слагачески я представят като „първа дама” без в България обаче изобщо да съществува законово такъв статут).

продължава>
 
Новият лидер на БСП и соцдепутатите се поклониха на изключения от БКП Живков, фалирал България три пъти ПДФ Е-мейл
Рубрики - Живков & социализЪма
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 30 Май 2016 18:23

alt
Народните представители на парламентарната група „БСП лява България” посетиха родната къща и музея на Тодор Живков, и поднесоха цветя пред паметника му, съобщи сайтът на БСП.

Събитието е онагледено със снимка, на която в средата, до паметника на Живков, е застанал новият председател на БСП Корнелия Нинова, която след като неотдавна беше избрана оглави и парламентарната група на социалистите.

 Инициативата на Нинова и народните представители от БСП в Правец, родното място на бившия генерален секретар на БКП, става два дни, след като на остров Персин на мястото на концлагера „Белене” президентът Росен Плевнелиев и близо 1000 български граждани и чужденци от различни държави се поклониха пред паметта на жертвите на тоталитарния комунистически режим.

продължава>
 
Комунистът милионер ПДФ Е-мейл
Рубрики - Живков & социализЪма
Написано от Христо Христов   
Вторник, 15 Декември 2015 17:30

alt

Политиците обичат да говорят, че са в политиката, за да реализират идеи. Често зад това се крие жаждата им за власт, влияние и богатство. И днес у нас сме свидетели как определени политици драматично се „жертват” в името на стабилността и сигурността на обществото, зле прикрили личните си амбиции и страха да не се загубят постовете, спечелени наскоро.

Отново изплува един манталитет, познат от близкото минало, когато всичко уж се правеше за благото на народа и в името на човека.

На новите си читатели сайтът desebg.com припомня истинското лице на архитекта на този управленски манталитет – Тодор Живков, с документална  поредица, разкриваща как „борецът” за социална справедливост стана милионер още по време на изграждането на „развито социалистическо общество”.

В поредицата „Тодор Живков – комунистът милионер” се разкрават малко известни факти за финансовите придобивки на генералния секретар на ЦК на БКП по време на управлението му.

В нея  е отделено място, както на средствата, които той получава като партиен и държавен ръководител, така и от хонорари за издадените му съчинения. Припомня се и системата на т. нар. правоимащи от комунистическата върхушка, които той изгражда. Поредицата е част от документалната книга на разследващия журналист Христо Христов „Тодор Живков. Биография” (2009).

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 12
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов