|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ЩАЗИ се опитвала да заглуши радио „Гласност” от Берлинската стена ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Мартин Г. Иванов   
Петък, 10 Август 2012 17:04

Преди 25 години на 22 юли 1987 г. в Западен Берлин  стартира радио „Гласност – извън контрол” .Частният алтернативен канал „Радио 100” тогава на практика осъществил една радиопрограма насочена към източногерманската опозиция и излъчване от Западен Берлин. От ЩАЗИ естествено също я чули.

Проектът  „Радио Гласност”  е един от най-важните за опозицията в ГДР от края на 80-те години. Той се ражда благодарение на сътрудничеството с опозиционери от Източен Берлин, правозащитници изселени от ГДР, живеещи в Западен Берлин и местни поддръжници на източногерманската опозиция. Радио „Гласност” се прави от частното алтернативно радио „100”.

То се е намирало в квартал Шьонеберг на Западен Берлин и предоставяло своето студио за излъчванията на други програми. Материалите са получавани нелегално от Източна Германия.

Представителите на опозицията са използвали тази възможност за да пропагандират идеите си за бъдещото развитие на ГДР и да разказват за ежедневието на източногерманците.

.

 

 

Инициатори на тази необичайна за времената на Стената комуникация са живеещият в Западен Берлин правозащитник и настоящ председател на федералната служба, отговорна за архивите на ЩАЗИ – Роланд Ян и редакторът от радио „100” Дитер Руф.

ЩАЗИ обаче не бездействала. Източногерманската Държавна сигурност изготвила карта на регионите, в които се разпространявала програмата на радио „Гласност”.

Радиото започва да излъчва едночасова програма от месец август 1987 г. – всеки последен понеделник на месеца между 21 и 22 часа. И то набрало доста бързо голяма популярност  сред източногерманците – не само сред представителите на опозицията, но и в ЩАЗИ.

Лично министър Милке информирал служителите на отделните звена в източногерманските тайни служби, какви мерки трябва да се предприемат срещу излъчванията на радио „Гласност”.Между тях  била и тази за инсталиране на шумозаглушители на Берлинската стена.

Ден преди това Милке изпратил информация за радиото на висшето партийно ръководство. На специална карта са означени районите на разпространение на сигнала на радиото, „използван за подривна дейност от сили действащи в ГДР”.

На 3 ноември същата година от Главен отдел XX бил представен специален план с мерки срещу излъчванията на радиото.

 

(Материалът се препечатва от блога на Мартин Г. Иванов http://marto1602.blogspot.com).

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов