|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Какво написа пастор Гаук върху споразумението между Държавна сигурност и ЩАЗИ ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Събота, 23 Юни 2012 06:23

Сайтът desebg.com публикува строго секретно споразумение между МВР на Народна република България и Министерството за държавна сигурност на Германската демократична република.

Документът е от 1974 г. и е подписан от тогавашния министър на вътрешните работи на НРБ ген. Димитър Стоянов и  министъра за държавна сигурност на ГДР Ерик Милке.

Споразумението урежда обмена на оперативна и агентурна информация между двата апарата за сигурност на БКП и Германската единна социалистическа партия, както и провеждането на съвместни операции в различни направления.

Споразумението е сключено две години, след като МВР сключва първия по рода си договор за сътрудничество с КГБ. За разлика от него споразумението с ЩАЗИ не е обвързано с конкретен срок, а е безсрочно.

Документът е разповерен за първи път от  МВР през 2004 г. по мое искане при работата ми с архивите.

Две години по-късно, през 2006 г., получих изключително ценен автограф върху копие на споразумението на немски език от бившия председател на федералната служба за архивите на бившето министерство на държавната сигурност на ГДР (1990-2000) пастор Йоахим Гаук и настоящ президент на Германия.

В разгара на скандала с досиетата през 2006 г., когато в крайна сметка тройната коалиция беше притисната да приеме закон за достъп до архивите на ДС, пастор Гаук беше пристигнал за участието в конференция, за да сподели своя опит, организирана от фондация „Конрад Аденауер”.

.

Тогава работих във в. „Дневник” и с колегата Драгомир Иванов взехме интервю с пастор Гаук. Тогава именно взех със себе си копие на споразумението от 1974 г. между МВР и ЩАЗИ и след разговора го показах на събеседника ни.

Йоаким Гаук беше изненадан: „Не съм виждал този документ в нашия архив” – каза той, разглеждайки го с интерес.

Аз го помолих да напише едно послание върху първата страница и пастор Гаук остави думите:


„Приятели, всичко това е минало. Десетилетия те искаха да държат свободата под ключ. Но властта им се счупи, те никога отново не ще управляват.”

 

Днес споделям този ценен документ с посланието на президента на Германия с читателите на сайта desebg.com. Последните две страници от публикувания документ са въведението на немски език и последната страница на немския вариант с подписите на Стоянов и Милке.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов