|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ДС поискала чешките тайни служби да следят и разработват българската емиграция в Чехословакия ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Петък, 10 Май 2024 18:18

 

alt

 

След като съветските сателити в Източния блок се разбрали да не извършват разузнавателна работа в другите страни от съветския лагер българската Държавна сигурност е настояла пред висшето партийно ръководство на БКП в лицето на Вълко Червенков чешките комунистически служби да следи и разработва българската колония в Чехословакия.

Това става известно от документ на ДС, който deseg.com публикува онлайн.

Той представлява лично строго секретно Предложение от ген. Георги Цанков, министър на вътрешните работи до др. Вълко Червенков от август 1951 г.

В него е изложено положение след договорката между страните от съветския лагер и проблемът за ДС, че е останала без контрол върху българската общност в Чехословакия.

„В настоящия момент в Чехословакия се е създало такова положение, че българската колония, студентите и официалните ни представителства не се обслужват от нас по линия на контраразузнаването“, подчертава ген. Цанков.

От посочените от него данни по това време в Чехословакия българската общност е наброявала 10 000 души – предимно земеделски работници, градинари, студенти и специалисти.

Посочено е, че има случаи на преминаване на българи на запад. Отрицателно въздействие върху студентите пък е изиграло решението на комунистическото правителство в София за намаляване на техния брой в Чехословакия и младите хора предпочитали да бягат на Запад отколкото да се връщат в НРБ.

Затова министърът на МВР-ДС е лансирал идеята да се предложи на чехословашката страна нейните тайни служби да „обслужват“ българската колония, а ДС чешката общност в България.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и разузнавателните служби на страните от Източния блок 1944-1989”, издание на Комисия по досиетата, 2015 г.


alt

alt

 

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов