|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Лятото ЩАЗИ се командировала на българското Черноморие да спира бегълци от ГДР ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Събота, 05 Август 2023 18:00

alt

 

От 70-те години на ХХ век е установена практика източногерманското Министерство на държавната сигурност, известно като ЩАЗИ, да командирова група от свои оперативни работници на българското Черноморие, за да възпира опитите на източногермански граждани да избягат от режима в Източен Берлин през българската граница.

Това разкрива документ от архивите на българската Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен протокол за сътрудничество по линия на туризма между поделенията на МВР на НРБ и Министерството на държавна сигурност на ГДР през 1971 г.

Както е известно след построяването на Берлинската стена през 60-те години на миналия век България става една от предпочитаните от източногерманците дестинации по пътя към свободата на запад.

Това е така, защото в НРБ източногерманците могат да пристигат свободно като туристи и оттук да търсят начини да стигнат до свободата.

В едно от първите споразумения, които МВР-ДС сключва, е с източногерманското Министерство на държавната сигурност на ГДР. Още тогава ЩАЗИ настоява сред важните цели на сътрудничеството да е възпиране на опитите за бягство на източногермански граждани през България по туристическия канал. В това отношение ДС подпомага режима на ГДР, включително и чрез убийства на източногерманци на границата.

От публикувания документ се разбира, че ЩАЗИ е командировало през 1971 г. четирима оперативни работници и трима технически сътрудници на Черноморието.

Част от тях са били във Варна, а друга в Несебър. Българската ДС им предоставила по негласен път необходимите жилища, канцеларии и съобщителни връзки в курортните комплекси в „Златни пясъци“ и „Слънчев бряг“.

Резултатите от протокола е трябвало да бъдат обсъдени на среща между двете страни в Несебър.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и ЩАЗИ”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов