|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ДС и ЩАЗИ се договорили да развиват научно-техническия шпионаж за кражба на западни технологии ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Вторник, 20 Декември 2022 18:22

alt

 

В началото на 80-те години на ХХ век Държавна сигурност и нейния аналог в Източна Германия, известен като ЩАЗИ, са се договорили на най-високо равнище да се разшири сътрудничеството между тях по линия на научно-техническото разузнаване и по-специално за обмяна на информация за обектите на агентурно проникване в областта на електрониката, роботиката, атомната физика и химията.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

 Той представлява секретна информация относно: Разговорите на министър на вътрешните работи на НРБ Димитър Стоянов с министъра на Държавна сигурност на ГДР Ерих Милке и с министъра на вътрешните работи на ГДР Фридрих Дикел.

Документът е от февруари 1980 г. и отразява посещението на делегация на МВР-ДС в Източен Берлин, оглавявана от тогавашния министър на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов през месец януари същата година.

Както е известно техническата изостаналост на страните от съветския лагер по време на Студената война и наложеното от развитите западни държави технологично ембарго над Източния блок принуждава тоталитарните комунистически служби, начело с КГБ да се насочат към кражби на западни технологии.

Именно през 1980 г. Политбюро на ЦК на БКП издига статута на научно-техническото разузнаване, като го прави самостоятелно управление в рамките на Първо главно управление на ДС (разузнаването).

От документа става ясно, че Димитър Стоянов е поставил пред шефа на Държавна сигурност на ГДР въпроса за засилване на сътрудничеството между двете тайни служби по линия на научно-техническото разузнаване.

От секретната информация за посещението на министър Димитър Стоянов стават ясни и други предложения, направени по време на разговорите с Ерих Милке, както и с политическите аспекти, които източногерманският домакин е споделил с „другарите“ си от комунистическа България.

Документът е включен в документалния сборник „Държавна сигурност и ЩАЗИ”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов