|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ЩАЗИ имала огромен проблем с бягствата от ГДР ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 14 Април 2022 20:20

alt

 

Дори през 80-те години, когато е поставило голяма част от населението под контрол Министерството на Държавна сигурност на Германската демократична република (ГДР), известно като ЩАЗИ, е имало огромен проблем с подготовката и провеждането на бягства на запад.

Това разкрива документ от архивите на българската Държавна сигурност, която е имала тясно сътрудничество с ЩАЗИ, и който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява секретна информация относно: Разговорите с делегацията на следственото управление при Министерството на Държавна сигурност на ГДР.

Документът е от началото на 1983 г. и е на Главно следствено управление на МВР-ДС. В него се предават данни от среща между двата следствени органа в София през ноември 1982 г.

От него става ясно, че за периода 1980-1983 г. в ЩАЗИ са разследвали и съдили общо 2540 лица за подготовка, опит и незаконно преминаване на граница.

От тях 146 са чужди граждани, които са квалифицирани като подбудители и помагачи на граждани на ГДР. Отбелязани са случаи на поляци, чехи и трима българи.

За повишаване на ефективността по предотвратяването на бягствата от ЩАЗИ са изпратили под прикритието на митничари следствени работници на големите гранични КПП.

Те са работили на смени непрекъснато през денонощието. Разполага ли са с добре оборудвани стаи за разпит и места за задържане под стража. Само за една година по този начин са били предотвратени близо 170 бягства от ГДР.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и ЩАЗИ”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов