|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Следствието на ДС присъствало на показен съдебен процес в Източен Берлин срещу организатори на бягства от ГДР ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Вторник, 23 Ноември 2021 13:27

alt

 

Представители на отдел „Следствен“ в МВР-ДС са присъствали на показно организиран съдебен процес в Източен Берлин, по който подсъдими са били организатори на бягства на граждани от комунистическата диктатура в ГДР на Запад.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява секретна докладна записка от полк. Атанас Трендафилов, зам.-началник на отдел „Следствен“ ДС, до началника на отдел „Следствен“ от 21 ноември 1973 г.

 В 10-странична докладна подробно е описано посещението на делегация на следствието в Държавна сигурност в Източен Берлин.

Едноседмичната визита е била по покана на министъра на Държавна сигурност на ГДР ген. Ерик Милке.

Целта на посещението е следствието на българската Държавна сигурност да добие представа как се провеждат дела срещу лица, които са обвинени за организирането на бягства на източногерманци на Запад.

Политическият характер на подобни показни съдебни процеси в тоталитарните комунистически режими е без съмнение.

Същото важи и за конкретния случай. Началникът на следствието в източногерманската ДС, известна повече като ЩАЗИ, е обяснил на българските следователи, че организацията и целите на съдебния процес са „предварително съгласувани с ЦК на ГЕСП [Германската единна социалистическа партия, която е начело на тоталитарния режим в ГДР], отдел „Агитация и пропаганда“.

Решено е било чрез политическия процес да се покаже „отговорността на официалните власти във ФРГ и Западен Берлин за организираните и функциониращите на тяхна територия бандитски организации за „търговия с хора“, е посочено в документа на българската ДС.

В докладната подробно е описаната организацията и провеждането на поръчковото дело и пропагандния му характер. По него са осъдени трима души, съответно на 13, 11 и 8 години затвор.

От нея се разбира, че освен от българското следствие на ДС „другарите“ им от ГДР са поканили на съдебния процес и представители на следствията в репресивните органи на Чехословакия и Унгария.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и ЩАЗИ”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов