|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Стоянов и Милке договорили по-ефикасна проверка на писмата на източногерманците през летния сезон у нас ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Събота, 22 Май 2021 17:39

alt

 

Как да се подобри ефективността от проверката на огромния поток от писма, които източногерманците от ГДР са изпращали през летния сезон от НРБ до свои близки в западни страни е бил един от основните проблеми, по които през 1980 г. двамата са говорили по време на лична среща в Източен Берлин.

Това става ясно от документ на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява секретна информация относно: Разговор на министъра на вътрешните работи на НРБ ген. Димитър Стоянов с министъра на Държавна сигурност на ГДР Ерик Милке от февруари 1980 г.

В него подробно са описани темите на разговора между двамата по време на визитата на Димитър Стоянов в ГДР по покана на Милке.

Както е известно репресивният апарат на БКП е и този на източногерманската комунистическата партия са изградили сериозно сътрудничество, започнало още в средата на 60-те години на ХХ век.

В началото на 1980 г. ръководителите на тайните служби на НРБ и ГДР се договорили освен за следенето на кореспонденцията на източногерманските туристи в България през  лятото, да се разшири сътрудничеството по линия на научно-техническото разузнаване.  

ДС и ЩАЗИ, както е известно източногерманското Министерство на Държавна сигурност, се разбрали за обмен на информация по линия на НАТО.

Двата репресивни апарата записали и да активизира работата по организациите на „вражеската емиграция“ във ФРГ и Австрия.

Милке и Стоянов обсъдили и „износа на революция“ в някои от страните в Африка, където местните режими симпатизирали на съветския лагер.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и ЩАЗИ”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов