|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Стоянов и Милке договорили по-ефикасна проверка на писмата на източногерманците през летния сезон у нас ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Събота, 22 Май 2021 17:39

alt

 

Как да се подобри ефективността от проверката на огромния поток от писма, които източногерманците от ГДР са изпращали през летния сезон от НРБ до свои близки в западни страни е бил един от основните проблеми, по които през 1980 г. двамата са говорили по време на лична среща в Източен Берлин.

Това става ясно от документ на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява секретна информация относно: Разговор на министъра на вътрешните работи на НРБ ген. Димитър Стоянов с министъра на Държавна сигурност на ГДР Ерик Милке от февруари 1980 г.

В него подробно са описани темите на разговора между двамата по време на визитата на Димитър Стоянов в ГДР по покана на Милке.

Както е известно репресивният апарат на БКП е и този на източногерманската комунистическата партия са изградили сериозно сътрудничество, започнало още в средата на 60-те години на ХХ век.

В началото на 1980 г. ръководителите на тайните служби на НРБ и ГДР се договорили освен за следенето на кореспонденцията на източногерманските туристи в България през  лятото, да се разшири сътрудничеството по линия на научно-техническото разузнаване.  

ДС и ЩАЗИ, както е известно източногерманското Министерство на Държавна сигурност, се разбрали за обмен на информация по линия на НАТО.

Двата репресивни апарата записали и да активизира работата по организациите на „вражеската емиграция“ във ФРГ и Австрия.

Милке и Стоянов обсъдили и „износа на революция“ в някои от страните в Африка, където местните режими симпатизирали на съветския лагер.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и ЩАЗИ”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов