|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ДС с интернационален дълг: Слага СССР и другите соц страни пред България ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Сряда, 06 Януари 2021 17:14

alt

 

Още през 60-те години на ХХ век Държавна сигурност и нейният източногермански аналог – ЩАЗИ са постигнали договорка за сътрудничеството, което е насочено изцяло срещу САЩ и страните от НАТО.

За това свидетелства документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретни въпроси по разузнавателната и контраразузнавателната работа за обсъждане с делегацията на органите на сигурността на ГДР.

Документът е от 1966 г. , когато комунистическата Държавна сигурност за няколко години е изведена от МВР и е структурирана в самостоятелен Комитет за Държавна сигурност (КДС) към Министерския съвет (с премиер партийният ръководител Тодор Живков, б.а.).

ДС и източногерманския репресивен орган ДАЗИ са имали сериозни амбиции в борбата си срещу САЩ и страните от НАТО, на която цел се основава голяма част от тяхното сътрудничество, което изграждат през годините до падането на Берлинската стена и краха на съветския лагер през 1989 г.

ДС е имала стремеж за обмен на разузнавателна информация с ЩАЗИ за „намеренията на и съюзниците им от НАТО срещу Съветския съюз, ГДР и другите социалистически страни“.

С подобна трактовка ДС е изпълнявала своя интернационален дълг, вменен ѝ от Кремъл още през втората половина на 40-те години.

И това е напълно разбираемо, след като от други архивни документи е известна заповедта на Тодор Живков към Държавна сигурност, че тя трябва така да работи, че да се нарича „филиал на КГБ“.

ДС била толкова амбицирана, че в документа е записано задачата с ЩАЗИ да провеждат „съгласувани и съвместни мероприятия за въздействие срещу световното обществено мнение в разобличаване на агресивната политика на американските империалисти“.

По линия на контраразузнаването ДС е искала размяна на постоянни представители за водене на „координирана работа по противниковите разузнавания“.

Интерес представлява и разработката на граждани от капиталистически стари, посещаващи ГДР и НРБ.

Значителен интерес ДС е имала към оперативно техническата служба на ЩАЗИ за начините на снабдяване с материали и апаратура и организацията по микрофонното и телефонното подслушване.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и ЩАЗИ”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов