|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ЩАЗИ разчитало много на кучетата по границата и в митницата ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Петък, 20 Ноември 2020 21:25

 alt

 

Източногерманското Министерство на Държавна сигурност, известно повече като ЩАЗИ, е разчитало изключително много в работата си на кучетата.

Това става ясно от документ в архивите на българската Държавна сигурност, част от документалното наследство, разкриващо взаимодействието между двете тоталитарни тайни служби на ГДР и НРБ.

Той представлява строго секретна докладна записка до министъра на вътрешните работи относно: Резултатите от срещата ни с Шести главен отдел при Министерството на Държавна сигурност на ГДР, който desebg.com публикува онлайн.

Документът е от месец март 1986 г. и е подписан от зам.-министъра и началник на Второ главно управление на ДС ген. Георги Аначков.

От него се разбира, че ЩАЗИ е поставила под пълен контрол митническата служба на ГДР. 40% от нейния състав се е състоял от офицери под прикритие, 30% от нещатни оперативни работници (НОР), а останалите – агенти или доверени лица.

В митницата действали профилирани кучета. Началникът на контраразузнавателния Шести отдел на ЩАЗИ заявил, че „кучетата са основно средство в дейността на органите и те никога няма да се откажат от тях колкото е средства да струва това на органите“.

Началникът от ЩАЗИ е подчертал, че няма друго средство като кучетата, което да реагира така бързо и квалифицирано на всяка създала се обстановка на границата. Той отбелязал учудващата работа на кучетата при подушването на хора, взрив и оръжие.

В документа ЩАЗИ е посочило, че „главната опасност за ГДР е нелегалното извеждане на нейни граждани и бягствата в западните страни“. Изброени са конкретни групи (определяни от репресивния апарат като „банди“), които са се специализирали в организирането на бягства на източно германци на Запад.
От българска страна строго секретната записка е пълна с характерни за комунистическия режим идеологически клишета, които нямат нищо общо с оперативната работа на специалните служби.

Посочено е, че сътрудничеството между ВГУ и Шести главен отдел на ЩАЗИ е оценено лично от министъра на източногерманското МДС ген. Милке като „интернационализъм в действие“.

Подчертано е, че „понастоящем пред органите на ДС на ГДР е поставен въпросът за повишаване производителността и качеството на чекисткия труд“.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и ЩАЗИ”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

 


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов