|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Когато ЩАЗИ учеше Държавна сигурност на пропаганда ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 21 Май 2020 14:36

alt

 

Държавна сигурност е ползвала богатия опит на източногерманския режим за в лицето на неговия репресивен апарат – Министерството на ДС, познато повече като ЩАЗИ, за оказване на влияние върху населението чрез пропагандата.

За това свидетелства документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява подробен доклад на представители на отдел „Профилактика със средствата на пропагандата” в МВР-ДС за командировката си в ГДР за изучаване на опита на „братските органи” на ЩАЗИ в по линия на борбата против „идеологическата диверсия на противника със средствата на пропагандата”.

Докладът, който е в обем на 17 страници, е от март 1970 г. и представя детайлна информация за създаването, структурата числения състав и дейността на отдел „Агитация” в ЩАЗИ.

Неговата основа е положена през 1952 г., когато е сформирана служба пропаганда към административното управление на Министерството на Държавна сигурност в ГДР.

След две години службата прераства в отдел „Агитация”, на който е възложена задачата да оказва въздействие на общественото мнение, като използва всички пропагандни средства.

При създаването на отделът в негова са назначени 18 души, а мащабната му дейност предполагала непрекъснато увеличение на щата му, като към началото на 70-те години той вече е надхвърлял 70 (!) души.

Отделът се е ръководил директно и министъра на Държавна сигурност в Източна германия Ерих Милке.

От документа става ясно, че отделът за пропаганда в ЩАЗИ е поддържал най-тесни контакти с комисиите по агитация и пропаганда при ЦК на Германската единна социалистическа партия, с военната комисия при ЦК, както и със службата по печата при председателя на Министерския съвет.

Отдел „Агитация” в ЩАЗИ е използвал оперативни способи за постигане на целите си, както в страната, така и зад граница.

Структурата му включва работа с обществеността, информационен център, оперативна агитация, документация и информация, филми и фотография и организационна служба.

„В заключение искаме да докладваме на ръководството [на МВР-ДС], че посещението ни в ГДР бе особено полезно за нашата работа. Ние се запознахме с формите и методите, които използват немските другари в областта на пропагандата, с устройството и функциите на техния отдел, който безспорно развива много разнообразна, широка и ефективна дейност”, се заключава в доклада.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и ЩАЗИ”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

alt

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов