|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Държавна сигурност си партнирала с режима на албанския диктатор Енвер Ходжа ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 13 Април 2020 16:53

alt

 

Държавна сигурност е сключила споразумение с албанския репресивен апарат на управлението на комунистическия диктатор в Тирана Енвер Ходжа още в средата на 50-те години на миналия век.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен протокол (на руски език) на споразумение между МВР на Албания и МВР на НРБ от 5 декември 1955 г.

То е подписано в София и с него двете страни се споразумяват да си оказват взаимна помощ при легендирането и снабдяването с документи и прехвърлянето на свои агенти нелегали в Турция.

Освен това е постигнато сътрудничество в оказването на помощ между комунистическите режими в Тирана и София по различни оперативни мероприятия и лица, към които някоя от страните има интерес.

Те са се договорили да си обменят оперативна информация за положението в Гърция и Турция.

Репресивният апарат на Албания и НРБ се споразумяват и да изпращат свои оперативни работници, за извършването на вербовки в другата страна.

За българската страна документът е подписан от полк. Господин Гочев, по това време началник на Първо управление на ДС (разузнаването), а комунистическият режим в НРБ е представен и от майор Васил Коцев, бъдещ началник на Първо главно управление на ДС (1973-1986).

Прави впечатление, че споразумението по линия на Държавна сигурност с режима на Енвер Ходжа, прочул се с жестоките репресии в Албания, предшества подобни споразумения с ЩАЗИ, подписано няколко години след построяването на Берлинската стена и с КГБ през 1972 .

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и разузнавателните служби на страните от Източния блок 1944-1989”, издание на Комисия по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов