|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Фалшивите новини, които ДС и ЩАЗИ са създавали заедно ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 08 Август 2019 15:06

alt
Архивите на Държавна сигурност краят много информация за това по какъв начин репресивният апарат на БКП е създавал и реализирал специални операции, които да прототипите на днешните фалшиви новини.

Става въпрос за т. нар. активни мероприятия, чиято цел е да дезинформира определена институция, група, кръгове или държавно ръководство.

В Първо главно управление на ДС (външнополитическото разузнаване) е съществувал специален отдел „Активни мероприятия”, който е натоварен с „производството” на фалшиви новини, които разузнаването е пласирало в западните страни или в съседните.

Целта на тези „фалшиви новини” или активни мероприятия е да всява недоверие между една или повече страни, да въвежда в заблуждение, да подвежда или да дава погрешна представа за даден процес или събитие.

Държавна сигурност не е била единствената специална служба, която се е занимавала със създаването и пласирането на „фалшиви новини”.

Тя се ползвала опита на своя „първоучител” – съветския КГБ. По-важните активни мероприятия са планирани и реализирани с помощта на по-големия „брат”.

Но освен КГБ по линия на активните мероприятия Държавна сигурност е имала богата съвместна дейност с източногерманското Министерство на Държавна сигурност, известно повече като ЩАЗИ.

Сайтът desebg.com публикува един от архивите документи, показващи насоките на „фалшивите новини” за една календарна година (1974 г.) с ЩАЗИ.

Той представлява строго секретна информация за съгласуваните общи активни мероприятия, които ще бъдат реализирани за 1974 г.

Изброени са три операции под съответни кодови имена. Първата „РИГАС” е насочена към утежняване на отношенията между ФРГ, Гърция и Турция чрез дискредитиране на дясно екстремистка група в Западна Германия и съответна реакция на чуждестранни работници във ФРГ срещу тази група. Акцията е целяла и предизвикване на реакция в Европейския парламент и съвет.

Втората операция „ЕКСТРЕН” е разпространение на информация във ФРГ срещу личности от бившата гръцката хунта (военния режим на полковниците).

Третото активно мероприятие „ФЛАНКЕ” е целяло за засилване на разногласията между Гърция и Турция за Кипър.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и ЩАЗИ”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов