|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Шефът на ЩАЗИ награждавал кадри на ДС за пресечени бягства на източногерманци през България ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Сряда, 16 Август 2017 21:02

alt
Министърът на Държавна сигурност (ЩАЗИ) на Германската демократична република Ерих Милке е имал слабост да награждава с медали щатни служители на българската ДС, които са допринесли за разкриване но случаи на опити за бягства на източногерманци на Запад през България.

Това става ясно от архивни документи, които desebg.com публикува онлайн. Те са от първата половина на 70-те години и осветляват вътрешноведомственото отношение към даваните от Милке награди на конкретни кадрови служители от ДС.

Оказва се, че Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) изразява отрицателна позиция към наградите, посочвайки че е „неправилно, то не действа възпитателно на оперативния състав и създава впечатление за лична политика, провеждана от години от страна на Министерството на Държавна сигурност – ГДР”.

Въпреки тази позиция началникът на отдел „Международни връзки” в МВР е подготвил специална докладна до министъра на вътрешните работи ген. Ангел Цанев относно: Мнение на оперативните поделения по предложението на Министерството за Държавна сигурност на Германската демократична република за награждаване на наши служители.

В нея са изброени служители на отдел I (следствен на ДС), извършващи разследвания срещу граждани на ГДР, потърсили свободата на Запад през границите на НРБ.

Направени са предложения и за награждаване на служители от Окръжните управления на МВР-ДС във Варна и Бургас.

Документите са включени в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и ЩАЗИ” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов