|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
„Бойната дружба” между ДС и ЩАЗИ – висша проява на социалистически интернационализъм ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 26 Юни 2017 20:25

alt
Сътрудничеството между репресивният апарат на БКП в лицето на Държавна сигурност и нейният аналог в Германската демократична република (ГДР) – ЩАЗИ е възприемано от двете тоталитарни служби като „висша проява на социалистически интернационализъм”.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява секретна информация относно: Посещението в НРБ на делегация на Министерството на Държавна сигурност на Германската демократична република от 1982 г.

Това е още един документ, който категорично показва, че работата за националната сигурност на специалните служби е била заменена с робуването на идеологическите постулати на Кремъл, какъвто е и службата в името на социалистическия интернационализъм.

Германската делегация е водена не от кого да е, а от члена на Политбюро на Германската единна социалистическа партия и министър на Държавната сигурност ген. Ерих Милке.

Пред българските си домакини той подчертава, значението на идеологическата диверсия в политическия курс на САЩ и страните от НАТО за „тотален идеологически натиск”.

Посочва още, че в ГДР се правят опити за създаване на вътрешна опозиция. По това време страните от Източния блок навлизат в спиралата на икономическата криза, а животът на Запад е по-привлекателен от всякога за хората от социалистическия лагер, които желаят да живеят свободно и да се развиват без налаганите от комунистическите тоталитарни режими партийни и идеологически ограничения.

Диктатурата в ГДР има огромен проблем с гражданите, които желаят да напуснат в посока Федерална република Германия и това проличава от изложението на ген. Милке.

Обсъдено е и положението в Полша, където на практика комунистическото управление докарва страната до фалит и за да задържи властта от края на 1981 г. е наложено военно положение.

Милке отбелязва, че още преди 20 години са предупреждавали своите полски другари за някои негативни процеси, но те не са им обърнали внимание.

По думите му „противникът е добре информиран за икономическите трудности и умело ги използва за свои цели”.

Милке споделя, че ЩАЗИ извършва „своевременна и огромна работа за ликвидиране на опитите на противника да направи обект на своето проникване, освен интелигенцията и младежта, и работническата класа”.

ДС и ЩАЗИ се договарят да се разшири сътрудничеството им по линия на идеологическата диверсия и по оборудването на ГКПП Калотина и Капитан Андреево.

Документът е включен в разширения електронен сборник „Държавна сигурност и ЩАЗИ” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов