|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
КГБ и ДС: С общи усилия ще отговорим на изискванията на нашите партии ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Петък, 09 Юни 2017 20:05

alt
Пет месеца преди да падне Берлинската стена през ноември 1989 г., а след това да се разпадне и Източният блок КГБ и Държавна сигурност са действали с мисълта „с общи усилия” достойно да отговорят на изискванията на двете комунистически партии в СССР и НРБ и на „нашите Централни комитети”.

Това разкрива строго секретен документ от последното посещение в България на началник на Първо главно управление на КГБ в София, състояло се през юни 1989 г.

Документът представлява строго секретна беседа на ген. Леонид Шебаршин, зам.-началник на КГБ и началник на Първо главно управление (ПГУ, разузнаването) на КГБ пред актива на Първо главно управление на ДС, проведена на 23 юни 1989 г. Сайтът desebg.com го публикува онлайн.

Шерабшин е представен пред оперативния състав на разузнаването на ДС от неговия началник ген. Владимир Тодоров.

Това е още едно потвърждение, че ДС и КГБ не са работили на националната сигурност в съвременното ѝ значение, а са обслужвали интересите на тоталитарното комунистическо управление в двете страни.

Шефът на съветската разведка, която я ръководи в периода януари 1989 – септември 1991 г. представя предизвикателствата пред КГБ и по-малкия „брат” – ДС – в условията на започналото преустройство и гласност в Източния блок.

Шебаршин изтъква, че една от задачите на разузнаването на КГБ е да не се доверява на противника [САЩ и западните страни] и да разбере какви маневри ще предприеме той, за да „постави социалистическото съдружие в неизгодно положение”.

Второто направление е СССР и неговите сателити в Централна и Източна Европа да не бъдат въвлечени в такива икономически сделки, които да ги доведат до икономически загуби и „задънена улица”.

„Важна задача на разузнаването – да не допусне това, че тук противникът да получи необратимо преимущество над социалистическото съдружие”, отбелязва Шебаршин.

Той подчертава, че противникът се опитва да използва въпросите за правата на човека в ущърб на социалистическите страни.

Началникът на ПГУ на КГБ обяснява, че въпреки променящите се условия в света работата чрез агентурата остава основна сила на разузнаването, независимо от развитието на оперативната техника.

Шебаршин насърчава ПГУ на ДС да следва съветския опит и да използва нови възможности за прикритие на разузнавателната дейност, сред които са създаване на смесени предприятия, от всякакъв род посреднически фирми, както и международни организации.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „КГБ и ДС – връзки и зависимости” на Комисията по досиетата, 2009 г.  

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов