|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
КГБ: Признаци и особености на терористите ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Петък, 07 Април 2017 21:04

alt

Още през 60-те години КГБ започва да събира оперативна информация за лица, свързани с международен тероризъм, а през 70-те години Комитетът за Държавна сигурност към правителството на СССР вече изгражда система, по която превантивно да се засичат терористи.

Това показват архивни документи на КГБ, споделени навремето с българската Държавна сигурност и останали в архивите ѝ, един от които (на руски език) desebg.com публикува онлайн.

Той представлява справка за служебно ползване относно: Признаци и особености на терористите. Документът е приет от отдел „Секретариат” на МВР-ДС по обмена на информация с КГБ през 1974 г.

В него са описани характерни предвижвания, маршрути, външност и поведение на терористите, както и характерните особености и белези на използваните от тях документи.

Посочено е, че терористите използват обикновено йордански, ливански, либийски, сирийски, кувейтски, алжирски, йеменски паспорти, както и документи от емирства в Персийския залив.

Използват се и неарабски паспорти, които могат да бъдат откраднати от: САЩ, Кана, Того и Мали.

Либия и редица други арабски страни са предоставяли на палестински партизани значителен брой паспортни бланки, които се фалшифицирали от тях.

Анализът на използваните от терористите документи показват някои характерни несъвършенства: обложките на паспорта не е добре съшита с вътрешните страници; обложката на паспорта е лоша имитация, която може да бъде забелязана още при повърхностен оглед и др.

Терористите се стремят да получат визи от съседните страни на тази, откъдето тръгват.

Обикновено са използвали легендата, че са студенти или туристи. В първия случай легендата не е издържана, ако в багажа на „студента” не бъдат открити учебни пособия или допълнителни документи, удостоверяващи неговото следване.

Истинските туристи имат план за точния престой и маршрут. За разлика от тях терористите използват нов куфар и носят съвсем малко вещи. Също така не притежават обичайните за туристите фотоапарати, които през 70-те години в арабския свят за признак за шпионаж.

Болшинството от терористите са между 21 и 26 години, смятат в КГБ. Някои от тях могат да се предрешат като хипита или в европейски дрехи, но определено изпитват неудобство в тях.

Терористите могат да прибягнат и до униформа на американски войник, швейцарски военни, а също така на английски или немски полицаи, както и униформи, носени от екипите на европейски въздушни линии.

Предпочитаните от терористите авиолинии са тези на Италия, Германия, Франция и Австрия, и избягват американските и английските такива.

Справката на КГБ, предназначена за служебно ползване, е размножена в 4 екземпляра и изпратена на Първо главно управление на ДС (разузнаването), Второ главно управление на ДС (контраразузнаването), Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) и на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Международния тероризъм в досиетата на ДС” на Комисията по досиетата, 2011 г.

 

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов