|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Живков уверява Москва, че Държавна сигурност е филиал на КГБ ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Събота, 28 Март 2015 11:20

alt
Сайтът desebg.com публикува лично строго секретна информация относно: „Състоялите се разговори с пребивавалата у нас делегация на КГБ, начело с др. Ю. Андропов”. Документът е от 1969 г. и разкрива разговорите между партийното и държавно ръководство на НРБ и поканената от него делегация на Комитета за Държавна сигурност на СССР (КГБ), начело с неговия председател (1967-1982) Юрий Андропов, който впоследствие се издига до генерален секретар на ЦК на КПСС (1982-1984).

Първият секретар на ЦК на БКП и министър-председател Тодор Живков се среща лично с Андропов през 1969 г. и го запознава с някои проблеми, за чието решение се използва Държавна сигурност. Като един от тях е посочен „работата сред населението от турски произход у нас”.

В документа е посочено, че по време на срещата Тодор Живков уверява висшия съветски ръководител, който освен председател на КГБ е и член и секретар на ЦК на КПСС, че „Държавна сигурност на НРБ е филиал на КГБ на Съветския съюз”.

Тезата за пълното подчинение на ДС на съветския КГБ е налагана от Живков по време на цялото му управление и е част от загубата на държавния суверенитет на България по време на комунистическия режим, срещу което лидерът на БКП си подсигурява съветска подкрепа.

Посланието на Живков за това, че ДС е филиал на КГБ е повтаряна от всеки министър на вътрешните работи до 1989 г. при посещението му в Москва. България е единствената страна от бившия Източен блок, в която КГБ получава съгласие от комунистическото управление да изгради две официални представителства – в София и във Варна, за да контролира тайните операции, които провежда от и на територията на България.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „КГБ и ДС – връзки и зависимости” на Комисията по досиетата, 2009 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов