|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Строго секретно: Съглашението между МВР и КГБ срещу империализма ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Неделя, 15 Декември 2013 20:14

alt
Сайтът desebg.com публикува строго секретно Съглашение за сътрудничество между КГБ на СССР и МВР на Народна република България. Документът е от 1962 г. и урежда взаимодействието между специалните служби на Съветския съюз и Министерството на вътрешните работи, в което влиза и Държавна сигурност.

Съглашението цели да обедини усилията против „подривната дейност на империалистическите държави” и да координира разузнавателните и контраразузнавателните действия на комунистическите тоталитарни служби на Кремъл и София.

Съглашението включва обмен на материали информация за противника в политическата, икономическата и научно-техническата област, а също така и за дейността на „реакционната” емиграция.

В строго секретния документ е застъпен принципа на обмен на оперативна информация за формите и методите на „вражеските” разузнавателни и контраразузнавателни центрове и органи, а също така и противниковата агентура, нейните канали и всичко свързано с установяването и ликвидирането й.

Двете страни се договарят и взаимна помощ при провеждането на разузнавателни операции и агентурно проникване във важни обекти на САЩ, ФРГ, Турция и Гърция.

Съглашението урежда въпроса с присъствието на съветските съветници в МВР. Издръжката на представителството на КГБ в НРБ е за сметка на СССР. От българска страна на членовете на представителството на КГБ се предоставят жилища и транспортни средства, както и се осигурява медицинското им обслужване.

Документът се предхожда от строго секретен доклад на министъра на вътрешните работи ген. Дико Диков до министър-председателя Антон Югов (няколко месеца той е освободен и този пост се овладява от Тодор Живков, който е и първи секретар на БКП, бел. ред.).

За утвърждаването на Съглашението Министерският съвет издава строго секретно разпореждане №С-1164 от 11 юли 1962 г.

Обучението на кадрите на ДС в школите на КГБ започва в началото на 50-те години на ХХ век, а 10 години след Съглашението, през 1972 г. в София между МВР и КГБ е подписано ново, далеч по-подробно Споразумение.


Документите са включени в сборника на комисията по досиетата „ДС и КГБ – връзки и зависимости”, 2009 г.


alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов