|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Влизането на съветските съветници в МВР ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 10 Юни 2013 12:28

alt
Сайтът desebg.com продължава да представя архивни документи, свързани с влиянието на съветските тайни служби върху структурното и агентурно-оперативното развитие на българската Държавна сигурност след 9 септември 1944 г. По-долу са публикувани три строго секретни архивни документи, хвърлящи светлина върху разполагането на съветски съветници в Министерството на вътрешните работи.

Първият документ е писмо (на руски език) на главния съветник ген. Леонид Филатов, изпратен в НРБ от Берия, за да контролира лично разследванията и монтираните политически процеси срещу представители на българската опозиция при нейното ликвидиране от БКП, а също и съдебните процеси срещу отделни висши представители на комунистическата партия като Трайчо Костов и редица военни от ръководния апарат на Министерството на народната отбрана. Писмото е от октомври 1950 г. адресирано до тогавашния министър на вътрешните Руси Христозов.

От документа става ясно за правителствената договорка между НРБ и СССР за изпращането на съветски съветници в МВР. Лично министър-председателят и лидер на БКП по това време Вълко Червенков е държан в курса на споразумението по този въпрос. Интересно е, че първата група от подобни съветници е изпратена в Министерството на народната отбрана, като след това следва уреждането на първата група в МВР през 1949 г.

Вторият документ е отговор на министъра на вътрешните работи Христозов до главния съветски съветник по линия на специалните служби ген. Филатов. От него става ясно за основните и допълнителни действия от българската страна за обезпечаването и подсигуряването на съветските съветници.

Третият документ е строго секретен списък на сътрудническият апарат на главният съветник на съветските специални служби в българското МВР. Списъкът наброява общо 33 души от старши съветник до машинописка-стенограф.

 

Документът е включен в сборника на комисията по досиетата „КГБ и ДС – връзки и зависимости” (2009).


За първите преговори между външнополитическото разузнаването на НРБ и това на СССР прочетете тук.

За основните цели и задачи на разузнаването на КГБ и ДС прочетете тук.

За първият строго секретен перспективен план (1972-1975) между разузнаванията на КГБ и ДС прочетете тук.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов