|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ЩАЗИ като „12-ият играч“ във футбола* ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Мартин Г. Иванов   
Събота, 11 Май 2013 10:06

alt
По повод отбелязването на 60-годишнина на футболен клуб „Динамо“ Дрезден от Службата за архивите на ЩАЗИ организираха  две специални изложби „Двойната игра“ и „Футболът за ЩАЗИ“. Те са посветени на връзките между източногерманските  тайни служби и футбола в бившата ГДР и влиянието на ЩАЗИ върху берлинския „Динамо“.


Общата история на „Динамо“ Дрезден и ФК „Берлин“

Историята на СК „Динамо“ и ФК „Берлин“ е свързана. Първият отбор е основан на 12 април 1953 г. по заповед лично на шефа на ЩАЗИ – Ерих Милке. Той е мечтаел за среща между „Динамо“ (ГДР) и „Динамо“ (СССР), и затова  наредил да се основе клуб със същото име по подобие на съветския. В устава на клуба се посочва, че „той е обединение, основано на принципите на демократичния централизъм… членовете на спортния клуб „Динамо“ ще се набират с революционна бдителност, готови на всичко да защитават свободите от враговете…“

Този  пасаж обяснява твърдия подход срещу т. нар. спортисти-предатели, т.е. футболистите, напуснали ГДР, или готвещи се да го направят.

Предшественик на дрезденския „Динамо“ е спортен клуб от града носещ името „Народна полиция“, в който са били събирани най-добрите футболисти от полицейските отбори от цялата страна.

 

alt

 

Този отбор е бил един от най-добрите и е имал възможност да влезе в елитното първенство. Серията от победи прекъснала през декември 1954 г., когато Ерих Милке поставил клуба под контрола на берлинския „Динамо“.  Името на СК „Динамо“ Берлин впоследствие е променено на БСК „Динамо“.


Ограбването на отбора от Дрезден

Дрезден обезумял, тъй като се оказало, че само за ден останал без отбор в първенството. Осакатеният отбор изпаднал от първенството.

През 1981 г. клубът от Дрезден понеся нова мъчителна загуба. Трима негови играчи, които в същото време били и национали, са задържани малко преди излитането на отбора за турне в Южна Америка. Те са заподозрени в опит за бягство от ГДР. Двама от тях – Петер Коте и Матиас Мюлер скоро след това са освободени. Заради укриване обаче са получили забрана да играят в Първа и Втора лига и са отстранени от „Динамо“ Дрезден. Герд Вебер, който е трябвало да бъде продаден на ФК „Кьолн“ е бил осъден на две години и три месеца затвор.


Манипулиране на срещи от източногерманската  Оберлига

При откриване на изложбата журналистът Инго Пайл обяснява как Ерих Милке и хората около него за оказвали влияние върху срещите на отборите от източногерманската  Оберлига.  Начините варирали от даването на различни привилегии до подаряване на дузпи и назначаване на „послушни“ съдии. Те били заплашвани с край на кариерата им, ако не свирели така, както искал Ерих Милке. Към ежедневието на „Динамо“ били причислявани освен феновете и всички онези висши служители и кадри, които били проверявани за лоялност към режима.

Намесата на ЩАЗИ като „12-ият играч“ донесло на берлинския „Динамо“ двустранна репутация. През годините от 1979 до 1988 г. БСК „Динамо“ е станал 10 пъти поред шампион на ГДР. За мнозина от източногерманските фенове това е оставило горчив привкус  заради манипулациите на режима. Един от експонатите на изложбата е и членската карта на шефа на ЩАЗИ – Ерих Милке в „Динамо“ Берлин.

Намеса на ЩАЗИ във футбола никак не е случайна, защото източногерманските ръководители желаели да гледат европейски мачове в Източен Берлин. Такива, каквито по  онова време е играел отборът на „врага“ от Западен Берлин – „Херта“. Оттогава датира омразата между феновете на дрезденския и берлинския „Динамо“. Основната причина е кражбата на футболистите на „Динамо“ Дрезден, организирана по заповед на ЩАЗИ.


Намесата във ФК „Макдебург”

Властта в ГДР се намесва във футбола и при още един случай. Става въпрос за ФК „Магдебург“, един от най-успешните източногермански отбори, основан през 1965 г. Златните му години са между 1971 и 1979 г.

 

alt

 

През 1974 г. отборът е първият от ГДР, който печели Купата на носителите на национални купи. Тогава на финала на европейския турнир побеждава италианския гранд „Милан“ с 2:0. „Магдебург“ е вторият отбор след този на „Селтик“, който достига до европейско отличие само с местни играчи. По пътя до финала отстранява и българският „Берое“ Стара Загора.

От източногерманският футболен съюз забраняват на отбора да излезе в мач за суперкупата на Европа срещу тогавашният носител на КЕШ – „Байерн“ Мюнхен. През 1976 г. не без намесата на висшето партийно и държавно ръководство на ГДР е сложен край на треньорската кариера на Хайнц Крюгел във ФК „Магдебург“. Той е обявен е за политически ненадежден, тъй като отказва да се намеси в една шпионска афера срещу „Байерн“  Мюнхен. Така е сложен край на златния период на отбора на Магдебург, за който основна заслуга има Крюгел.

 

*Статията е публикувана най-напред в блога на Мартин Г. Иванов http://marto1602.blogspot.com/.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов