|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Източен блок
ДС искала да работи заедно с ЩАЗИ срещу Израел, Китай и Запада ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Петък, 21 Юни 2024 19:55

alt

 

През 70-те години на ХХ век Държавна сигурност е имала амбициите да развива сътрудничеството си с репресивния апарат на Източна Германия, известен повече като ЩАЗИ и да осъществява съвместни операции срещу Израел, Китай, както и срещу редица страни от Запада като САЩ, Западна Германия, Франция и Белгия.

Това разкрива документи от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна паметна бележка относно: Някои въпроси по взаимодействието и сътрудничеството между ПГУ-ДС и Разузнавателното управление при МДС на ГДР от 1975 г.

Документът е на Първо главно управление на ДС (ПГУ, разузнаването), което си е партнирало с Разузнавателното управление на Министерството на Държавна сигурност (ЩАЗИ) на Източна Германия.

продължава>
 
ДС поискала чешките тайни служби да следят и разработват българската емиграция в Чехословакия ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Петък, 10 Май 2024 18:18

 

alt

 

След като съветските сателити в Източния блок се разбрали да не извършват разузнавателна работа в другите страни от съветския лагер българската Държавна сигурност е настояла пред висшето партийно ръководство на БКП в лицето на Вълко Червенков чешките комунистически служби да следи и разработва българската колония в Чехословакия.

Това става известно от документ на ДС, който deseg.com публикува онлайн.

Той представлява лично строго секретно Предложение от ген. Георги Цанков, министър на вътрешните работи до др. Вълко Червенков от август 1951 г.

В него е изложено положение след договорката между страните от съветския лагер и проблемът за ДС, че е останала без контрол върху българската общност в Чехословакия.

„В настоящия момент в Чехословакия се е създало такова положение, че българската колония, студентите и официалните ни представителства не се обслужват от нас по линия на контраразузнаването“, подчертава ген. Цанков.

продължава>
 
ДС се интересувала как ЩАЗИ използва пропагандата за профилактика ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Вторник, 26 Март 2024 19:48

alt

 

Държавна сигурност активно се е интересувала как източногерманското Министерство на държавна сигурност, известно повече като ЩАЗИ, е използвало пропагандата като средство за извършване на профилактика на обществото.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява Въпроси относно: Работата на органите на ГДР в областта на профилактиката със средствата на пропагандата, които да бъдат проучени при посещението на нашите представители.

Документът е на Първо главно управление на ДС (разузнаването) и е от 1970 г.

От него се разбира, че ДС предварително е подготвила въпроси по темата, на които да потърси отговори от офицерите на ЩАЗИ при посещение в тяхната централа в Източен Берлин.

продължава>
 
Награждавали офицери от ЩАЗИ с ордени по соц Указ за духовно стимулиране ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Петък, 23 Февруари 2024 18:07

alt

 

Офицерите то Министерството на Държавна сигурност на ГДР, известно повече като ЩАЗИ, са награждавани с ордени по съществуващия през комунистическия режим Указ за духовно стимулиране.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретно Предложение относно: Поканването в нашата страна двама представители на Разузнавателно управление при Министерството на Държавна сигурност на ГДР от юни 1979 г.

Документът е адресиран до тогавашния министър на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов.

Предложението за награждаване на двама щатни служители от източногерманското разузнаване е направено от началника на Първо главно управление на ДС по това време ген. Васил Коцев.

В предложението е посочено, че ордените следва да бъдат връчени от министъра или негов заместник.

продължава>
 
ДС искала помощ от ЩАЗИ за проникване в западни технологични центрове ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Източен блок
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 18 Януари 2024 16:15

alt

 

МВР-ДС се е обърнало към източногерманското Министерство на Държава сигурност, известно като ЩАЗИ, с искане да се разшири сътрудничеството по линия на научно-техническото разузнаване и по-специално да се осъществи широка обмяна на информация за обектите, представляващи интерес за агентурно проникване в областта на електрониката, роботиката, атомната физика, химията и др.

Това става ясно от документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява секретна информация относно: Разговорите на министъра на вътрешните работи на НР България Димитър Стоянов с министъра на Държавна сигурност на ГДР Ерих Милке и с министъра на вътрешните работи на ГДР Фридрих Дикел.

Документът е от февруари 1980 г. и представлява изложение на визитата на делегацията на МВР-ДС начело с министър Стоянов в Източен Берлин, състояла се на 23-25 януари същата година.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 15
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов