|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Филмът „Горяни” разкрива истината за българската съпротива срещу комунизма пред Европейския парламент ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Христо Христов   
Събота, 05 Май 2012 12:35

Документалният филм „Горяни” на режисьора Атанас Киряков ще разкрие българската съпротива срещу установяването на комунистическия режим и първите години от него пред Европейския парламент.

Премиерата ще се състои на 8 май 2012 г. от 18.45 ч. в зала PHS 3С 50. Организатор на инициативата е Андрей Ковачев (ГЕРБ), евродепутат и зам.-председател на Комисията по външна политика в ЕП заедно с Групата за помирение на европейската история, в която той участва.

Поканена е българската общност в Брюксел, както и представители на Европейската комисия, Европейския парламент, дипломати.

„Много е важно филмът за съпротивителното движение на горяните да бъде видян от повече хора и извън България”, заяви пред desebg.com Атанас Киряков. Той заедно с един от участниците във филма Тодор Цанев, написал клетвата на горяните, ще присъстват на премиерата.

На присъстващите ще бъде раздадено dvd с филма (със субтитри на английски), чието изработване е финансирано от Андрей Ковачев.

Документалният филм  „Горяни” е посветен на един от най-травматичните, но и най-забележителни моменти в най-новата българска история – съпротивителното движение на горяните срещу комунистическата власт в периода 1944-1956 г.

В него са използвани автентични архивни и документални свидетелства, както и спомени на останали до днес живи участници в движението или техни наследници.

Горянското движение в България е и най-продължителната въоръженат съпротива срещу комунистическите режими в страните от Източния блок  Във времето на най-големия му размах в него участват няколко хиляди души, които действат на територията на цялата страна.

.

 

Движението възниква и се развива в най-тежките години на тоталитарната власт – първите години след 9 септември 1944 г., по време на масови репресии и налагането на същинския сталинизъм и колективизацията на земята. Въпреки наличните документи и свидетелства, до момента то остава сравнително слабо познато извън специализираните научни кръгове.

„Движението на горяните е най-красноречивият аргумент срещу широко разпространената нагласа в българското общество за относително мирното налагане на комунистическата диктатура в страната, както и срещу разпространените в чужбина представи за България като послушен сателит на Съветския съюз”, смята организаторът Андрей Ковачев.

Според него автентичният характер на движението, както и тоталитарният характер на тази епоха превръщат филма "Горяни" във важно свидетелство за същинското отношение на голяма част от българите към комунистическата власт.

През ноември 2010 г. Андрей Ковачев инициира в Европейския парламент конференцията „Изстраданата европейска мечта на България – 1944-1989 г.”, на която беше представена съпротивата на българското общество срещу комунистическия режим. Съдържанието й беше издадено и в сборник.

 

Филмът „Горяни” може да видите тук.

За българската премиера през септември 2011 г. вижте повече тук.

Какво каза Атанас Киряков на премиера – тук.

Фоторепортаж от премиерата – тук.

Лицата на горяните – фотогалерия – вижте повече тук.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов