|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
БНТ почита паметта на бившата лагеристка при комунистическия режим Цветана Джерманова ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 21 Февруари 2024 14:26

 

alt

 

БНТ ще почете паметта на починалата на 19 февруари 2024 г. Цветана Джерманова – последната доскоро жива лагеристка, преминала през комунистическите лагери „Ножарево“, „Босна“ и „Белене“, като излъчи документалния филм за нея утре, 22 февруари 2024 г., четвъртък от 20.00 часа по БНТ 2.

Това съобщи за desebg.com Катя Атанасова, продуцент на документалната поредица „Отворени досиета“ на БНТ, посветена на жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Документалният филм с Цветана Джерманова бе заснет и излъчен през 2017 г. като един от 6-те филма във втория сезон на „Отворени досиета“.

В него родената в село Лесковец, Пернишко през 1928 г. Джерманова разказва за увличането си по идеите на анархистите, което става причина след 9 септември 1944 г. да не ѝ бъде разрешено да продължи образованието си във висше учебно заведение.

Тя описва ареста ѝ от ДС в края на 1948 г. при голямата акция на режима срещу анархистите в България и изпращането ѝ последователно в лагерите „Ножарево“, Силистренско, „Босна“, Тутраканско и „Белене“, Свищовско, където е въдворена без съд и присъда в периода 1950-1952 г.

Камерата на БНТ за първи път показва мястото на бившия женски лагер в село Босна, Тутраканско и Цветана Джерманова, върнала се там 66 години по-късно.

Режисьор на документалния филм е Димитър Коцев – Шошо, оператор Венцислав Нешев, а сценарист Христо Христов.

Документалната лента на „Отворени досиета“ с Цветана Джерманова я направи изключително популярна и през следващите години тя бе снимана от други телевизии неведнъж и бе канена като гост в различни инициативи за преосмисляне на тоталитарното комунистическо минало. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов