|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Филмът „16-та република – предателството на БКП“ тръгна в кино „Одеон“ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Филми
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 10 Юни 2023 17:56

alt

 

От 10 юни 2023 г., събота, до 22 юни зрителите могат да видят нашумелия документален филм „16-та република – предателството на БКП“ най-напред във филмотечно кино „Одеон“.

Новата документална лента е продукция на фондация „Истина и памет“ и Нов български университет.

Премиерата бе на 31 май 2023 г. отново в „Одеон“ и предизвика небивал интерес, принуждавайки киното да пусне допълнителна безплатна прожекция след премиерното излъчване. От 10 юни прожекциите вече са платени.

Филмът проследява тайните опити на тоталитарния режим начело с Тодор Живков да слее България със СССР и да я превърне в 16-та съветска република.

Тайните предложенията, приети на пленуми на ЦК на БКП, са направени през 1963 г. и 1973 г., като основната политическа фигура в тях е Тодор Живков – генерален секретар на БКП.

В документалния филм са използвани оригиналните документи на БКП за двете национални предателства на компартията и Живков, съхранени в Държавна агенция „Архиви“.

В лентата участват известните български историци проф. Даниел Вачков, доц. Михаил Груев, доц. Лъчезар Стоянов и доц. Живко Лефтеров.

Разказът не спира само до самите предложения, но проследява и как обществото научава за националното предателство на компартия и Живков след 1989 г., как прокуратурата обещава да накаже предателите, както и за опитите на лица, свързани с бившата БКП, да се омаловажат през годините на прехода тайните предложения за сливане на НРБ със СССР от 1963 и 1973 г.

Режисьор на филма е Димитър Коцев – Шошо, оператор – Александър Станишев, продуцент – Людмил Христов, а съсценаристи са историкът проф. Евелина Келбечева и разследващият журналист Христо Христов. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов